Φωλιά κοριών στη Γλυφάδα

Η ΕΥΠ ξεσκέπασε υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών από Aμερικανούς πράκτορες που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα

Ενα «βαθύ λαρύγγι» που διατηρεί στενές επαφές με πράκτορες χωρών της ανατολικής Ευρώπης «έδωσε» στην ΕΥΠ και τις δικαστικές Αρχές ένα διαμέρισμα-γιάφκα, το οποίο χρησιμοποιούνταν από πράκτορες της CIA που εδρεύουν στη χώρα μας προκειμένου να κάνουν υποκλοπές. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Espresso», η πληροφορία για την ύπαρξη του διαμερίσματος (βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας) έφτασε από έναν Ελληνα ιδιώτη -μέσω της ΕΥΠ- στα χέρια του εισαγγελέα Δημήτρη Φούκα. Ο ίδιος δικαστικός χειρίζεται την έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών στα τηλέφωνα πολιτικών, αξιωματικών και ιδιωτών, με δεκατέσσερα τηλέφωνα-σκιές, το οποίο είχε συνταράξει την ελληνική κοινωνία την περίοδο 2004-2005.

Μόλις η ελληνική μυστική υπηρεσία δέχτηκε την πληροφορία για το διαμέρισμα, την εκτίμησε ως άκρως σοβαρή. Κι αυτό διότι προερχόταν από έναν άνθρωπο που έχει πολυετή συνεργασία με την ΕΥΠ και μάλιστα πριν από περίπου πέντε χρόνια είχε δώσει πληροφορίες για μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, τα οποία σχεδίαζαν τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε τραπεζικό υποκατάστημα, η οποία είχε τελικά πραγματοποιηθεί στον χρόνο που είχε ο ίδιος υποδείξει.

Ο ίδιος άνθρωπος

Οπως ενημέρωσε τους «χειριστές» του στην ΕΥΠ ο ίδιος άνθρωπος, το κλιμάκιο των συγκεκριμένων Αμερικανών πρακτόρων, που διατηρούσε το διαμέρισμα, έχει σχέση και με το σκάνδαλο των υποκλοπών του 2004, από το οποίο είχε αποκαλυφθεί εκτεταμένη τηλεφωνική παρακολούθηση μελών της κυβέρνησης Καραμανλή, του ίδιου του τότε πρωθυπουργού και δεκάδων Ελλήνων πολιτών. Ο Ελληνας πληροφοριοδότης διευκρίνισε ότι η πληροφορία τού δόθηκε από πράκτορες ξένης χώρας, οι οποίοι ασχολούνται με τη διεθνή τρομοκρατία κι εσχάτως με τους τζιχαντιστές. Ανέφερε, μάλιστα, ότι και οι Αμερικανοί πράκτορες που έχουν νοικιάσει το διαμέρισμα είναι ειδικοί στις υποκλοπές που αφορούν τον τομέα της διεθνούς τρομοκρατίας και κυρίως αυτής που προέρχεται από μουσουλμάνους φονταμενταλιστές.

Οι επικεφαλής της ΕΥΠ έκριναν τα στοιχεία που έδωσε το «βαθύ λαρύγγι» ως άκρως απόρρητα και όταν η πληροφορία διασταυρώθηκε από την Υπηρεσία, γνωστοποιήθηκαν μόνο στον αρμόδιο εισαγγελέα και τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης. Μάλιστα, η συνεργαζόμενη πηγή είχε δώσει λεπτομέρειες από τις οποίες οι πράκτορες κατάφεραν να εντοπίσουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο τέθηκε υπό παρακολούθηση και τους οδήγησε -εν αγνοία του βέβαια- στο διαμέρισμα-γιάφκα της CIA στη Γλυφάδα.

Οταν άναψε το «πράσινο φως», κλιμάκιο της ΕΥΠ πραγματοποίησε επιχείρηση στο διαμέρισμα παρουσία του εισαγγελέα. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άτομα την ώρα της έρευνας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που δεν ήταν δυνατό να διασταυρωθούν, μέσα βρέθηκαν μηχανήματα υποκλοπής και καταγραφής τηλεφωνικών συνομιλιών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ