Πώς προσκαλεί άσθμα στο παιδί η έγκυος

Με ποια χημικά δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή μέσα στο σπίτι

Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα στην παιδική ηλικία έχουν τα έμβρυα που εκτίθεται σε κάποιες χημικές ουσίες που υπάρχουν σε προϊόντα για το σπίτι, όπως και σε καλλυντικά. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η έκθεση του εμβρύου στις φθαλάτες και συγκεκριμένα στις ουσίες BBzP και DnBP αυξάνει τις πιθανότητες άσθματος κατά 78%. Οι φθαλάτες χρησιμοποιούνται για να κάνουν το υλικό πιο μαλακό, γι’ αυτό και υπάρχουν σε πολλά αντικείμενα, η χρήση τους όμως έχει απαγορευτεί στα παιδικά παιχνίδια και τα προϊόντα ομορφιάς. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σε πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, κουρτίνες μπάνιου, εντομοαπωθητικά, καθαριστικά για το σπίτι, συνθετικά αρώματα, προϊόντα μακιγιάζ κ.ά., με αποτέλεσμα η έκθεση του εμβρύου σε αυτές να είναι αναπόφευκτη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα κρούσματα παιδικού άσθματος έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, καθώς φαίνεται πως οι φθαλάτες σε υψηλά επίπεδα κάνουν τους αεραγωγούς του εμβρύου πιο ευαίσθητους, με αποτέλεσμα κατά την παιδική ηλικία να είναι πιο ευαίσθητοι στο άσθμα. Οπως τονίζει η βασική συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης, δρ Ρέιτσελ Μίλερ, κατά τη διάρκεια της κύησης το έμβρυο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, γι’ αυτό οι μητέρες πρέπει να το προστατεύουν με κάθε τρόπο, όμως σε ό,τι αφορά την έκθεση στις φθαλάτες BBzP και DnBP είναι εντελώς αβοήθητες, επειδή σε αυτές εκτίθενται και οι ίδιες. «Προκειμένου να προστατεύσουμε τα παιδιά, πρέπει πρώτα να προστατεύσουμε τις εγκύους» είπε χαρακτηριστικά στην «Daily Telegraph», σύμφωνα με την οποία από τον επόμενο χρόνο η χρήση της ουσίας BBzP θα απαγορευτεί από την Ε.Ε.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives», ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι οικογένειες πρέπει να αποφεύγουν όσο μπορούν τη χρήση πλαστικών προϊόντων κι έντονα αρωματισμένων καθαριστικών, ενώ για τη φύλαξη του φαγητού τους να προτιμούν σκεύη από γυαλί.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ