Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Σασμός»: Η Στέλλα μεταφέρεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Στέλλα...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στον ναό των Μουσών στην Ακαδημία Πλάτωνος, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, ο...

Τον τάφο του Πλάτωνα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στην Αθήνα...

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Μόδα θανάτου!

Ερχεται στην Ελλάδα το επικίνδυνο «παιχνίδι» που στέλνει παιδιά με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο

Την ώρα που το πρώτο κουδούνι χτύπησε και χιλιάδες παιδιά κάθονται στα θρανία γεμάτα ενθουσιασμό, αλλά και αγωνία για τη νέα σχολική χρονιά, οι ειδικοί ανησυχούν και εφιστούν την προσοχή σε γονείς και εκπαιδευτικούς για τα επιπόλαια trends, τις νέες επικίνδυνες μόδες που υιοθετούν τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότεροι μαθητές, καταλήγοντας στα… νοσοκομεία.

Ετσι, μετά το Ξυραφώνομαι, την άκρως επικίνδυνη μόδα που είχε μπει την προηγούμενη σχολική χρονιά για τα καλά στα γυμνάσια και στα λύκεια της χώρας και την οποία είχε αποκαλύψει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «Espresso της Κυριακής», τώρα παιδοψυχολόγοι και σύλλογοι ανησυχούν για τη Δοκιμασία της Φωτιάς, το Παιχνίδι της Κανέλας, αλλά και το Ιce Βucket Challenge, το οποίο τελικά δεν είναι και τόσο… αστείο!

Fire Challenge ή Δοκιμασία της Φωτιάς είναι η νέα πρόκληση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν νέα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου. Αν και ακόμη δεν έχει περάσει τα σύνορα της χώρας, όπως ανέφερε στην «Espresso» η υπεύθυνη της γραμμής SOS 1556 του συλλόγου το Χαμόγελο του Παιδιού Νάταλι Καρακιουλάφη, «αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Συνήθως ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό γρήγορα έρχεται και στη χώρα μας» τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, σε επιφυλακή. Παρακολουθούμε τι συμβαίνει και προσπαθούμε να προλάβουμε. Η γραμμή μας είναι πάντα ανοιχτή για παιδιά και γονείς. Είμαστε πάντα δίπλα τους. Αν και η γραμμή αφορά περισσότερο καταγγελίες κακοποίησης, είναι ανοιχτή και για κάθε είδους άλλη βοήθεια».

Με ξυράφι

Σύμφωνα με την ίδια: «Με την προηγούμενη μόδα, το “Ξυραφώνομαι”, που μαθητές σχολείου δεν δίσταζαν να χαρακώνουν τα χέρια τους ακόμη και με το ξυράφι από την ξύστρα, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να βοηθήσουμε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Υπήρχαν κάποια περιστατικά που χρειάστηκε να επέμβουμε. Κάποιοι που ζήτησαν τη βοήθειά μας. Ετσι και τώρα, αν χρειαστεί, θα κάνουμε τα πάντα. Αυτές οι νέες προκλήσεις που κυκλοφορούν είναι άκρως επικίνδυνες και μπορεί να κοστίσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές» σημείωσε.

Το φαινόμενο

Τι είναι όμως η Δοκιμασία της Φωτιάς; Νέα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες, προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγα λεπτά ψηφιακής… δόξας, δεν διστάζουν να βάζουν φωτιά στον ίδιο τον εαυτό τους! Μάλιστα το φαινόμενο τις τελευταίες εβδομάδες τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο εξωτερικό και έχει γίνει αιτία για πολύ σοβαρά εγκαύματα.

Εφηβοι βάζουν φωτιά σε διάφορα σημεία του σώματός τους χρησιμοποιώντας εύφλεκτα υλικά, όπως οινόπνευμα, αφρό ξυρίσματος, σπρέι μαλλιών ή αλκοολούχα ποτά. Σκοπός είναι να καταγραφεί με κάποια κάμερα κινητού όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και εντυπωσιακή φλόγα και ο «διαγωνιζόμενος» να γλιτώσει με ελάχιστες απώλειες. Τα παιδιά αλείφουν το γυμνό -κατά προτίμηση- κορμί τους με το εύφλεκτο υλικό και στη συνέχεια τα ίδια ή κάποιος φίλος τους πλησιάζει έναν αναπτήρα στο δέρμα τους.

Σε κλάσματα του δευτερολέπτου το παιδί γίνεται λαμπάδα. Ουρλιάζει, καίγεται, πονάει. Ο χώρος που επιλέγουν για να γίνει η δοκιμασία αυτή είναι μέσα ή δίπλα σε κάποια εστία νερού. Οταν ο πόνος είναι αφόρητος, τότε ο «διαγωνιζόμενος» πέφτει στη γεμάτη νερό πισίνα ή ανοίγει το ντους στην μπανιέρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κατάσταση ξέφυγε, κάτι δεν πήγε καλά και πολλά παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, άλλα με βαρύτερα και άλλα με πιο ελαφριά εγκαύματα.

Το βίντεο

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές πως ένας 15χρονος στο Lexington είναι βαριά τραυματισμένος, έχοντας εγκαύματα 2ου βαθμού. Στο ίντερνετ υπάρχει ανατριχιαστικό βίντεο όπου ένα 11χρονο παιδί αρπάζει φωτιά και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με εγκαύματα. Ενα από τα δημοφιλέστερα βίντεο είναι αυτό με τον τίτλο «Fire Challenge Gone Wrong». Ο έφηβος, που τελικά ολοκλήρωσε τη δοκιμασία με πολύ σοβαρά εγκαύματα, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε με ένα νέο βίντεο, στο οποίο δήλωνε πόσο μετανιωμένος ένιωθε. Επειτα από αυτά, το facebook διαγράφει εδώ και λίγες μέρες όσα Fire Challenge βίντεο ανεβαίνουν.

«Πρόκειται πραγματικά για θανατηφόρα παιχνίδια και οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται πολύ κοντά στα παιδιά για να αποτρέπουν τέτοιες καταστάσεις…» σημείωσε η Νάταλι Καρακιουλάφη και πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι είναι πολύ εύκολο τα πράγματα να ξεφύγουν. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά με Ιce Βucket. Κάποιοι πιστεύουν πως είναι ένα αθώο παιχνίδι. Oμως, αν γίνει από μικρά παιδιά, τότε μπορεί αυτόματα να μετατραπεί σε ένα άκρως επικίνδυνο».

Καταπίνουν κανέλα και φλερτάρουν με την απόλυτη φρίκη!

Το γνωστό μπαχαρικό που νοστιμίζει τα γλυκά και τα φαγητά μας μπορεί να αποβεί σε κάποιες περιπτώσεις μοιραίο, όταν μικρά παιδιά το χρησιμοποιούν για να αποδείξουν ότι είναι… μάγκες!

Πρόκειται για ένα «παιχνίδι» που κάνει θραύση ανάμεσα στους νέους στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σε ορισμένες πολιτείες έχουν αναγκαστεί να το απαγορεύσουν. Προβλέπεται, μάλιστα, τεράστιο χρηματικό πρόστιμο για τους γονείς τα παιδιά των οποίων θα βρεθούν να παίζουν το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Παιδιά ηλικίας από 6 ετών μέχρι και έφηβοι επιχειρούν να καταπιούν ένα κουτάλι γεμάτο κανέλα προκειμένου να νικήσουν τους αντιπάλους τους, που είναι κι εκείνοι της ίδιας ηλικίας. Βασική προϋπόθεση είναι η κατάποση της κανέλας να γίνει δίχως να πιουν νερό! Στα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί.

Οι κόκκοι της κανέλας κολλάνε στη στοματική κοιλότητα και στο λαρύγγι, κατακαίνε τον φάρυγγα και συχνά πυκνά καταλήγουν στα πνευμόνια, τα οποία κυριολεκτικά διαλύουν! Ο βήχας είναι έντονος, το κάψιμο αφόρητο, δεν μπορούν να πάρουν ανάσα και σε πολλές περιπτώσεις η κατάληξη είναι το νοσοκομείο. Εχουν αναφερθεί μάλιστα και θάνατοι. Ισως οι πιο ανόητοι θάνατοι που μπορεί να υπάρξουν σε μικρά παιδιά. Μόνο για ένα παιχνίδι…

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι δημοσίευσαν στο περιοδικό «Pediatrics μια προειδοποίηση προς γονείς αλλά και δασκάλους (αφού συχνά πυκνά μαθητές παίζουν το παιχνίδι ανάμεσα στα διαλείμματα), να έχουν το νου τους για το τι μπορεί να συμβεί. Εάν κάποιος καταπιεί σκέτη σκόνη κανέλας, μπορεί να πάθει ανεπανόρθωτη βλάβη στους αεραγωγούς και στους πνεύμονες, αφού οι ίνες κυτταρίνης από τις οποίες αποτελείται δεν διαλύονται στον οργανισμό. Οσοι, δε, πάσχουν από άσθμα και δοκιμάσουν το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Γιούλη Σταρίδα 

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...