Πατρόν by Laskaris με φόντο τον El Greco

H επίδειξη μόδας του σχεδιαστή εμπνευσμένη από τα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Τέσσερις αιώνες μετά τον θάνατό του, ο Ελ Γκρέκο όχι μόνο εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια τέχνη, αλλά εμπνέει και τη μόδα. Μήνες τώρα ο κορυφαίος σχεδιαστής των glam και chic κυριών Λάσκαρης, σκυμμένος στο ατελιέ του, πάνω από βιβλία ιστορικών τέχνης, πολυτελή υφάσματα και λαμπερές κλωστές αποκρυπτογραφεί το καλλιτεχνικό έργο του παγκοσμίου φήμης Ελληνα ζωγράφου, δημιουργώντας μια συλλογή ρούχων εμπνευσμένα αποκλειστικά από τους πίνακές του. Η επίδειξη, αφιερωμένη στα 400 χρόνια από τον θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου και στο «έτος Ελ Γκρέκο», έχει προγραμματιστεί για τις 29 Οκτωβρίου και έχει ήδη προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον.
Η «Espresso της Κυριακής» βρέθηκε στο ατελιέ του σχεδιαστή Λάσκαρη και εντυπωσιάστηκε όχι μόνο από τα πολύτιμα υλικά που αποτελούν την πρώτη ύλη για τη συλλογή του δημιουργού, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο ο μετρ κατάφερε να αναλύσει τις τάσεις των ενδυμάτων της εποχής, όπως προκύπτουν μέσα από τους αριστουργηματικούς πίνακες του κορυφαίου καλλιτέχνη. «Ηταν αιώνες μπροστά από την εποχή του ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ακόμη και στη μόδα. Αρκεί κάποιος να εστιάσει σε κάποιες βασικές λεπτομέρειες των έργων του για να το αντιληφθεί» εξηγεί ο σχεδιαστής μόδας Λάσκαρης, που από τον περασμένο Απρίλιο μελετά τα πάντα γύρω από το έργο και τη ζωή του Ελ Γκρέκο. 

Τα χαρακτηριστικά

«Τόσο στα ρούχα όσο και στα μαλλιά ανακάλυψα στοιχεία τα οποία αποτέλεσαν βασικές τάσεις στη μόδα της δεκαετίας του ’30 αλλά και αργότερα! Κάτι που είναι απίστευτα εντυπωσιακό και αποδεικνύει πως ο μεγάλος αυτός δημιουργός δεν έπαψε ποτέ να μας απασχολεί και να αποτελεί για όλους μας πηγή έμπνευσης. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο σπουδαίος αυτός ζωγράφος όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από κανέναν, αλλά δημιούργησε δική του σχολή πάνω στην οποία πάτησαν αργότερα άλλα σπουδαία ονόματα της ζωγραφικής. Σήμερα, εξακολουθεί να αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς για την παγκόσμια τέχνη, ενώ η δημιουργική δράση του και η αξιόλογη και καταξιωμένη πορεία του, που είναι απόλυτα συνυφασμένη με το νόημα και την ουσία της ύπαρξής του, συνεχίζουν να μας απασχολούν».

Στην επίδειξη μόδας, που θα πραγματοποιηθεί στο Γκάζι, στόχος του σχεδιαστή και του επιτελείου του είναι να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με μοναδικό στοιχείο αναφοράς τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο: «Ολα θα είναι εμπνευσμένα από εκείνον και την εποχή του. Μελετάμε τα πάντα με προσοχή. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε μόδα. Τα ρούχα που σχεδίασα δεν έχουν καμία σχέση με θεατρικά κοστούμια, είναι ρούχα που μπορούν να φορεθούν σήμερα. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι της δημιουργίας, αφού έπρεπε να βρεθούν όλα εκείνα τα στοιχεία από τα οποία θα μου δινόταν η ευκαιρία να σχεδιάσω και να φτιάξω μια συλλογή από φορέματα, παλτό και τουαλέτες».

Πρίγκιπες και πολεμιστές γίνονται μοντέλα!

Οι ήρωες που αποτυπώθηκαν στους πίνακες ζωγραφικής ζωντανεύουν σε ένα glam show

Τα ασπρόμαυρα ενδύματα με τους εντυπωσιακούς γιακάδες, που διακρίνονται σε πολλά από τα διάσημα πορτρέτα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, τα κεντητά στοιχεία από κάπες και στολές καρδιναλίων, καθώς και τα πολεμικά όπλα που κρατούσαν πρίγκιπες και πολεμιστές, όλα αποτελούν μέρος της έμπνευσης του σχεδιαστή, που τολμά ένα τεράστιο εγχείρημα.

«Το θέμα για μένα, ως σχεδιαστή ρούχων, ήταν να συγκεντρώσω όλες αυτές τις πληροφορίες που θα με συντρόφευαν σε αυτό το ταξίδι. Τις βρήκα μέσα από τα έργα του El Greco, τα οποία τα μελέτησα όλα μέσα από βιβλία με αναλύσεις για το έργο του και τη ζωή του. Εβδομάδες ολόκληρες είχα αφοσιωθεί στην προσπάθεια αυτή, καθώς εκεί βρισκόταν το κλειδί της έμπνευσης. Για παράδειγμα, αν δει κάποιος τα ασπρόμαυρα πορτρέτα, θα ανακαλύψει πως ο ζωγράφος έχει φτιάξει όμοιους μεν, αλλά με κάποιες σημαντικές διαφορές, δεκάδες λευκούς γιακάδες, που τότε ήταν της μόδας. Το δύσκολο και συνάμα προκλητικό για μένα ήταν να ανακαλύψω ποιος απ’ όλους θα μπορούσε να σταθεί στη σημερινή εποχή και να αποτελέσει νέα τάση, να αρέσει στο κοινό, να θυμίζει απόλυτα El Greco και ταυτόχρονα να μπορεί να φορεθεί» εξηγεί ο σχεδιαστής επώνυμων γυναικών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Και συνεχίζει: «Ετσι κατέληξα στον γιακά που έχει ζωγραφίσει σε πίνακα του 1580 και συγκεκριμένα στο “Portrait of a gentleman from Casa de Leiva”. Τον γιακά τον φτιάξαμε με τέτοια υλικά, ώστε να στέκεται ακριβώς όπως και στον πίνακα. Σε κάποια σημεία χρησιμοποίησα έως και ειδική σιλικόνη, ώστε να μοιάζει με τον πρωτότυπο. Εντυπωσιακά ήταν επίσης και τα σχέδια που βρήκα πάνω σε μήτρες και τιάρες, τα οποία πρώτα τα ζωγράφισα και ύστερα αποφάσισα πώς θα τα χρησιμοποιήσω. Δημιούργησα μια σειρά από φορέματα πάνω στα οποία κεντήθηκαν στο χέρι ακριβώς τα ίδια σχέδια. Επίσης και τα πολεμικά όπλα που βρήκα, τα κεντήσαμε σε διάφανα υφάσματα με χρυσές και ασημένιες κλωστές, με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό».

Τα αξεσουάρ

Μοναδικά είναι και τα δερμάτινα αξεσουάρ, όπως τα πρόσωπα των αγγέλων και τα φτερά, για τα οποία φτιάχτηκαν ειδικά εκμαγεία που είναι ίδια με αυτά στους διάσημους πίνακες που σήμερα βρίσκονται σε γνωστά μουσεία σε όλο τον κόσμο ή σε προσωπικές συλλογές. «Οταν είδα τον πίνακα του 1603 “Coronation of the Virgin”, μαγεύτηκα από τα μικρά πρόσωπα των αγγέλων που πλαισίωναν την εικόνα της Παναγίας. Στη μελέτη ανακάλυψα πως συχνά, όταν ο El Greco ζωγράφιζε τη Μητέρα όλων μας στον ουρανό, χρησιμοποιούσε τα πρόσωπα αυτά. Ετσι επέλεξα να τα φτιάξω κι εγώ δίνοντάς τους μάλιστα την ίδια ακριβώς μορφή. Αποφασίσαμε να τα κάνουμε από δέρμα, κάτι δύσκολο, αφού το εκμαγείο επιβάλλονταν να είναι ίδιο με αυτό του ζωγράφου. Τα πρόσωπα αυτά, μικρά και μεγάλα, θα τοποθετηθούν πάνω σε ρούχα, ενώ θα ζωγραφιστούν στα ίδια χρώματα. Το ίδιο έχει συμβεί και με τα φτερά των αγγέλων, στα οποία δημιουργήσαμε ακόμη και τις κοφτές λεπτομέρειες, που τις περισσότερες φορές τις είδαμε μέσα από μεγεθυντικό φακό, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο κάθε φορά που αναζητούσα ένα καινούργιο στοιχείο. Ο πίνακας που απεικονίζει το αγαπημένο του Toledo, στα τέλη του 1590, θα γίνει μια φούστα. Από τις μήτρες έφτιαξα και μια σειρά από τσάντες στο ίδιο σχέδιο, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της διακόσμησης, με χρωματιστές πέτρες και κεντήματα».

Σύμφωνα με την έρευνα του σχεδιαστή, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος ζωγράφος που έδωσε τόσο μεγάλη σημασία στις ανθρώπινες μορφές. «Οι ανθρώπινες μορφές κατάφερναν στα έργα του να χάσουν τη γήινη υπόστασή τους και να μετουσιωθούν σε οπτασίες, παίρνοντας το ανθρώπινο σχήμα για μία μόνο στιγμή. Αν παρατηρήσει κάποιος τα πρόσωπά του, θα ανακαλύψει πως κρύβουν χαρακτηριστικά ανθρώπων της Κρήτης, ανδρών και γυναικών, πράγμα που σημαίνει ότι το μυαλό του ήταν πάντα καρφωμένο στον τόπο που τον γέννησε και τον μεγάλωσε» τόνισε.

«Οπως και στη ζωή του El Greco, έτσι και στην επίδειξη θα υπάρχει έντονο το άρωμα της Κρήτης. Στη μουσική, στον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστούν τα ρούχα. Θα φέρουμε έως και αυθεντικούς τσοπάνους από τη μεγαλόνησο. Ο χώρος θα ντυθεί με επιβλητικά σε μεγέθη πορτρέτα του Θεοτοκόπουλου, ενώ ετοιμάζουμε και πολλές άλλες εκπλήξεις, ώστε να τον τιμήσουμε ως τον κορυφαίο Ελληνα όλων των εποχών. Η χρονιά είναι όλη αφιερωμένη σε εκείνον, γι’ αυτό κι εμείς καλούμαστε όχι μόνο να τον θαυμάζουμε, αλλά και να παραδειγματιστούμε από τον τρόπο με τον οποίο επέβαλε εκείνος την τέχνη του στον παγκόσμιο χώρο της τέχνης, ο οποίος υποκλίθηκε στο αστείρευτο ταλέντο του».

H έκπληξη με την εγγονή της Νόνικας Γαληνέα στο event
ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ στοιχείο λοιπόν, όπως αποκαλύπτει ο σχεδιαστής, θα είναι διάχυτο και την ημέρα της επίδειξης, όπου εκτός από τα διάσημα μοντέλα, τις εντυπώσεις θα κλέψει και η πανέμορφη εγγονή της Νόνικας Γαληνέα, που θα κλείσει με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο το event: «Η σπουδαία ηθοποιός -χρόνια φίλη μου- έχει εγγονή τη Νόνικα Τσαπέλα, μια αληθινή κούκλα. Αποφάσισα να κλείσω με εκείνην την επίδειξη και αντί για το κλασικό νυφικό, να την παρουσιάσω με μία από τις μορφές της Παναγίας του El Greco. Ετσι, μόνο γι’ αυτή την παρουσίαση θα φτιάξω μια δημιουργία με την Παναγία ντυμένη στα λευκά, όπως ακριβώς τη βλέπουμε και στον πίνακα “St Ildenfonco” του 1608, με τις χρυσές λεπτομέρειες και την εντυπωσιακή μήτρα-κορόνα στο κεφάλι. Θεωρώ πως δεν υπάρχει πιο εντυπωσιακός τρόπος για να κλείσω αυτό το ταξίδι, που όλους αυτούς του μήνες με συντροφεύει ακόμη και στα όνειρά μου» αποκαλύπτει στην «Espresso της Κυριακής» ο διάσημος σχεδιαστής.

Θ. Μακρογαμβράκη
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ο καθηγητής και ο έρωτας για μαθήτρια

Στο σκαμνί ο σάτυρος καθηγητής. Στις 25 Νοεμβρίου αρχίζει η δίκη του...

Χρυσή Αυγή: Νύχτα στη Γαδά με ταπεράκια και «Ιλιάδα»

Πώς πέρασαν το βράδυ της Πέμπτης στη ΓΑΔΑ οι καταδικασθέντες της...

Νόμιζαν ότι πέθανε ο πατέρας τους, αλλά κήδεψαν άλλον μακαρίτη

Σοκ για δύο αδέρφια στη Ρόδο και προκαταρκτική έρευνα για απόδοση...

Αυλαία στη δίκη της Χρυσής Αυγής ύστερα από πέντε χρόνια – Στη φυλακή 13 (πρώην) βουλευτές!

Xειροπέδες στη συντριπτική πλειονότητα των καταδικασμένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης «φόρεσαν»...

Ισόβια στον φονιά του Γραικού – Η εισαγγελέας τον χαρακτήρισε «αμετανόητο»

Με σκυμμένο κεφάλι και χαμηλωμένο βλέμμα άκουσε την απόφαση του Μικτού...

«Μαζί για το Παιδί»: Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα: Αδελφική σχέση

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του Μαζί για...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Έφυγε» σε ηλικία 89 ετών η Έλλη Κυριακίδου

Έσβησε η «νόνα»  του Γεωργίου. Απέραντη θλίψη για τον Ανδρέα Γεωργίου και το team των «8 λέξεων». Η «μεγάλη κυρία» του κυπριακού θεάτρου Έλλη Κυριακίδου, η...

Ο καθηγητής και ο έρωτας για μαθήτρια

Στο σκαμνί ο σάτυρος καθηγητής. Στις 25 Νοεμβρίου αρχίζει η δίκη του 52χρονου εκπαιδευτικού που διατηρούσε ερωτική σχέση με 14χρονη μαθήτρια στη Ρόδο. Έναν χρόνο βασανίζει...

Χρυσή Αυγή: Νύχτα στη Γαδά με ταπεράκια και «Ιλιάδα»

Πώς πέρασαν το βράδυ της Πέμπτης στη ΓΑΔΑ οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής Έως το απόγευμα της Πέμπτης είχαν οδηγηθεί στο μέγαρο της ΓΑΔΑ...

Νόμιζαν ότι πέθανε ο πατέρας τους, αλλά κήδεψαν άλλον μακαρίτη

Σοκ για δύο αδέρφια στη Ρόδο και προκαταρκτική έρευνα για απόδοση ευθυνών. Προκαταρκτική έρευνα για την κηδεία ενός ηλικιωμένου, ο οποίος βρέθηκε τελικά... ολοζώντανος να...

Λόγια αγάπης της Νομικού με αφορμή τα γενέθλια του αδελφού της Νικήτα

Πίσω στον χρόνο ταξίδεψε νοερά η Δούκισσα Νομικού, με αφορμή τα γενέθλια του αδελφού της Νικήτα, που υπεραγαπά. Η όμορφη παρουσιάστρια, η οποία διέψευσε πρόσφατα...

Ο Αριστομένης Γιαννόπουλος διέψευσε τις φήμες για την όμορφη μελαχρινή που φωτογραφήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Όχι, ο Αριστομένης Γιαννόπουλος δεν έχει προχωρήσει σε καινούργια σχέση μετά την απομάκρυνση της Αλεξάνδρας Παναγιώταρου από τη συζυγική τους εστία. Ο γνωστός πλαστικός...

Γιος Έλληνα επιχειρηματία μαγεύει τα γήπεδα της Ευρώπης

Ο 19χρονος γκολκίπερ Γιάννης Σουρδής ανήκει στην Ουντινέζε και αγωνίζεται στην ΑΣ Ρίμινι 1912. Ο Γιάννης Σουρδής είναι ο νέος Έλληνας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που παίζει...

Η Λύτρα έπιασε πάλι μικρόφωνο (video)

Δυναμικό comeback με υπέροχα τραγούδια από τη Μάρω Λύτρα. Μπορεί η όμορφη Ελληνίδα με την υπέροχη φωνή, που έγινε γνωστή μέσω του «Fame Story»,...

Ζώδια: Προβλέψεις Σαββάτου 24 Οκτωβρίου

ΚΡΙΟΣ: Προσπαθήστε να ξεχάσετε και να αποβάλετε από πάνω σας καταστάσεις που σας πόνεσαν. Περάστε τη μέρα όσο πιο όμορφα γίνεται, χωρίς να αποφεύγετε...