Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Το «μινόρε της Υδρας» με ρεμπέτικες νότες

Ο Ελληνοβρετανός Εντ Εμερι, που διοργανώνει μουσικά συνέδρια, δίνει αγώνα για τα γαϊδουράκια του νησιού

Λατρεύει την Υδρα, το ρεμπέτικο και έχει βάλει στόχο ζωής του να διασώσει τα απειλούμενα με εξαφάνιση γαϊδουράκια! Κάθε Οκτώβριο ο Ελληνοβρετανός μουσικολόγος Εντ Εμερι, καθηγητής στο School of Oriental and African Studies (SOAS) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, γεμίζει το πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού με ρεμπέτικες νότες, αφού πραγματοποιεί εκεί επί 13 συναπτά έτη το περίφημο πλέον Συνέδριο για το Ρεμπέτικο Τραγούδι, ενώ παράλληλα μαγνητίζει τους ακροατές και ενός δεύτερου διεθνούς συνεδρίου που γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα. Ο λόγος για το συνέδριο για τα μουλάρια και τα γαϊδούρια (International Mule and Donkey Conference).

Ο Εντ Εμερι είναι ένας από τους πιο ένθερμους οπαδούς και ερευνητές της ελληνικής μουσικής -και ιδιαίτερα της ρεμπέτικης- στο εξωτερικό. Ελληνας δεύτερης γενιάς από τον πατέρα του, είναι η «ψυχή» του παγκόσμιου συνεδρίου για το ρεμπέτικο που γίνεται κάθε Οκτώβριο, από το 2001, στην Υδρα με συμμετοχή πολλών επιστημόνων και μουσικών από διάφορες χώρες και από κάθε σημείο του πλανήτη. Για τον Εμερι, «η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού είναι συνυφασμένη με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας». Το φετινό πρόγραμμα στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου περιλαμβάνει -εκτός από το επιστημονικό και ερευνητικό κομμάτι- και πολλή μουσική, σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων και ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Ηλία Πετρόπουλου, συγγραφέα και λαογράφου ερευνητή που ζούσε στο Παρίσι, όπου και πέθανε.

Παράλληλα, διοργανώνεται και η ρεμπέτικη καθιερωμένη συναυλία, η οποία θα δοθεί το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στην ταβέρνα Ξερή Ελιά, η οποία έχει 200 χρόνια ιστορία! Εκεί θα ακουστούν γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια από γνήσιους μουσικούς του είδους, τους οποίους θα συνοδεύσει μουσικά και ο ίδιος ο Εντ Εμερι. Μία εβδομάδα αργότερα, από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου, ο αεικίνητος μουσικολόγος θα πρωτοστατήσει στο συνέδριο για τα γαϊδουράκια, το οποίο είναι η τέταρτη χρονιά που πραγματοποιείται. Οπως εξηγεί ο ίδιος, θλίβεται από την τεράστια πτώση του πληθυσμού τους και μέσω του συνεδρίου επιχειρεί να εξετάσει τις αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτό και τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει. Τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο αφορούν ιστορικές μαρτυρίες χρήσης των ιπποειδών κατά τους παλαιότερους χρόνους αλλά και σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες. Η Υδρα, εξάλλου, έχει στενή σχέση με τα υπομονετικά τετράποδα, αφού οι περισσότερες μετακινήσεις γίνονται με τα γαϊδουράκια, γεγονός που κάνει ακόμα πιο γραφικό το νησί.

«Με την ευκαιρία του τέταρτου διεθνούς συνεδρίου θα ήθελα να επισημάνω ότι η στήριξη κάθε προσπάθειας που αφορά το επάγγελμα του αγωγιάτη και τα ιπποειδή είναι απαραίτητη» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κουκουδάκης. «Πράγματι, η απουσία τροχοφόρων, που καθιστά μοναδικό το νησί μας, έχει δώσει στα συμπαθή μας τετράποδα έναν ρόλο πολύ ουσιαστικό, αυτόν της μεταφοράς ανθρώπων και υλικών. Και εμείς δίνουμε πρωτεύουσα σημασία τόσο στη φροντίδα των μουλαριών και των γαϊδουριών όσο και στο επάγγελμα του αγωγιάτη στο νησί μας. Πιστεύουμε ότι είναι ένα επάγγελμα για το οποίο πρέπει να συνεισφέρουμε με κάθε δυνατό τρόπο, αφού είναι προς εξαφάνιση. Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, εκτός από τη χρησιμότητα των ιπποειδών, αυτά αποτελούν και έναν πόλο έλξης, γραφικότητας και αυθεντικότητας, αφού δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που τα επιλέγουν για να κάνουν μια όμορφη βόλτα στα καλντερίμια του νησιού μας».

Το φιλόδοξο πρότζεκτ με το «Free University»
rf354t54wtwergrg
Ο Εντ Εμερι θα μεταβεί στην Υδρα στο τέλος του μήνα, λίγο προτού ξεκινήσουν οι εργασίες για το φεστιβάλ ρεμπέτικου. Στην πραγματικότητα, ο μουσικολόγος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ των δύο πατρίδων του, ζώντας, όποτε του επιτρέπει η δουλειά του στο νησί του Σαρωνικού και τον υπόλοιπο χρόνο στο Λονδίνο. Οταν βρίσκεται στο νησί και έχει ελεύθερο χρόνο πιάνει το μπαγλαμαδάκι του και παίζει τα αγαπημένα του τραγούδια. Μερικές φορές δίνει και συναυλίες και πάντα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον.
r24rwfrt 2Το 1999 ο ενθουσιώδης με το ρεμπέτικο Εντ Εμερι ξεκίνησε ένα πρότζεκτ, που ονόμασε «Free University» (ελεύθερο πανεπιστήμιο). Στόχος του είναι να κάνει την Υδρα τόπο συνάντησης των απανταχού μουσικολόγων που αγαπούν τη ρεμπέτικη μουσική και να καταφέρει μέσα από αυτούς να προσελκύσει κι άλλους επιστήμονες του χώρου. Και τα κατάφερε.

Εύα Παπαδάτου 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...