Νέα κατάδυση στο ναυάγιο του «Βρετανικού» στην Κέα

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ και υποβρύχιες κινηματογραφήσεις που διήρκεσαν δέκα ολόκληρες μέρες πραγματοποιήθηκαν στο ιστορικό ναυάγιο του υπερωκεάνιου «Βρετανικός»

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ και υποβρύχιες κινηματογραφήσεις που διήρκεσαν δέκα ολόκληρες μέρες πραγματοποιήθηκαν στο ιστορικό ναυάγιο του υπερωκεάνιου «Βρετανικός», στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κέας, με τη χρήση υπερσύγχρονου βαθυσκάφους και ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle), τα οποία μετέφερε το πλοίο «U-Boat Navigator» από τη Μάλτα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι καταδύσεις στο ιστορικό ναυάγιο του υπερωκεάνιου «Βρετανικός» διήρκεσαν από τις 5 έως τις 15 Σεπτεμβρίου κι έγιναν για δεύτερη συνεχή χρονιά υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, διά της καταδυόμενης αρχιτέκτονα – μηχανικού Αικατερίνης Ταγωνίδου, στις υποβρύχιες κινηματογραφήσεις που διεξήχθησαν από τη «U Group Malta LMD» στο ναυάγιο του «HMΗS Britannic».

Στόχος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι μέσω των υποβρύχιων κινηματογραφήσεων με τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα της «U Group Malta LMD» να καταγράψει και να ελέγξει την κατάσταση του φημισμένου αυτού ναυαγίου που έχει καταποντιστεί σε βάθος 120 μέτρων. Το υπερωκεάνιο «Βρετανικός» δεν πρόλαβε ποτέ να ενταχθεί σε ενεργό υπηρεσία. Καθελκύστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1914, αλλά το πρόλαβε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Επιτάχθηκε από το Βρετανικό Ναυαρχείο, μετατράπηκε βιαστικά σε πλωτό νοσοκομείο κι εστάλη στη Μεσόγειο προκειμένου να συνδράμει τους χιλιάδες τραυματίες από τα μέτωπα της Τουρκίας, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ολοκλήρωσε με επιτυχία πέντε αποστολές, μεταφέροντας περί τους 15.000 τραυματίες στην Αγγλία. Παρά το γεγονός ότι μετά τον ναυάγιο του «Τιτανικού» έγιναν τροποποιήσεις και βελτιώσεις, ο Βρετανικός δεν άντεξε το χτύπημα που δέχτηκε από τη νάρκη γερμανικού υποβρυχίου το 1916. Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε σε βάθος 120 μέτρων από τον Ζακ Ιβ Κουστό το 1975. Ο ίδιος και η ομάδα του ήταν οι πρώτοι που το εξερεύνησαν έναν χρόνο αργότερα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ