Αχρηστα από αύριο τα κλεμμένα κινητά καθώς οι εταιρείες θα τα απενεργοποιούν!

ΜΑΥΡΑ… μαντάτα για τη μαύρη αγορά των κινητών τηλεφώνων!

ΜΑΥΡΑ… μαντάτα για τη μαύρη αγορά των κινητών τηλεφώνων! Από αύριο όλες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να απενεργοποιούν όλες τις συσκευές που δηλώνονται ως κλεμμένες από τους συνδρομητές τους, εφόσον οι τελευταίοι γνωστοποιούν τον κωδικό IMEI. Με άλλα λόγια, στην περίπτωση αυτή το κλεμμένο κινητό καθίσταται εντελώς άχρηστο, αφού δεν θα λειτουργεί με οποιαδήποτε κάρτα SIM.

Το χτύπημα στο εμπόριο κλεμμένων κινητών έρχεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που υποχρεώνει πλέον τις εταιρίες κινητής να μπλοκάρουν τα «βουτηγμένα» τηλέφωνα και να ενημερώνουν η μία την άλλη, ώστε αυτά να μη λειτουργούν σε κανένα δίκτυο. Βασική και απαράβατη προϋπόθεση είναι ο νόμιμος κάτοχος να δηλώσει στην εταιρία του την «ταυτότητα» της κλεμμένης συσκευής, δηλαδή το IMEI (International Mobile Equipment Identity – Διεθνής Κωδικός Κινητών Τηλεφώνων).

Καλό είναι λοιπόν κάθε συνδρομητής να σημειώσει και να φυλάξει τον εν λόγω κωδικό, τον οποίο μπορεί να βρει α) στο κουτί της συσκευής, β) με σχετική εφαρμογή του λογισμικού της συσκευής και γ) πατώντας τα πλήκτρα * # 06 # στη συσκευή του. Για την απενεργοποίηση της συσκευής ο συνδρομητής πρέπει αρχικά να δηλώσει την κλοπή στην Αστυνομία και στη συνέχεια να υποβάλει στον πάροχό του γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής, επισυνάπτοντας το αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής. Κάθε εταιρία που απενεργοποιεί τις κλεμμένες συσκευές των συνδρομητών της στο δίκτυό της αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ευθύνη να ενημερώνει σχετικά και τις υπόλοιπες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες οφείλουν να προχωρήσουν, επίσης, στην απενεργοποίηση των δηλωθέντων κλεμμένων συσκευών και στα δικά τους δίκτυα. Σημειώνεται ότι το αίτημα απενεργοποίησης απορρίπτεται αν ο δηλούμενος κωδικός ΙΜΕΙ δεν είναι έγκυρος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ