Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο Αγιος Νικόλαος χτίζεται από την αρχή στη Ν. Υόρκη

Στις 18 Οκτωβρίου ο αγιασμός των θεμελίων του ναού που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στο «σημείο μηδέν»

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανέγερση της νέας ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη. Στις 18 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο «σημείο μηδέν» η τελετή αγιασμού των θεμελίων του ιερού ναού, ο οποίος θα χτιστεί στη θέση εκείνου που καταστράφηκε όταν κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Στην ιστορική τελετή θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και θα παρευρεθούν πολλοί επίσημοι από την πόλη και τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, παράγοντες της ομογένειας, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, οικογένειες θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και φυσικά πλήθος ορθόδοξων Ελλήνων της διασποράς. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και θα περιλαμβάνει αγιασμό στο σημείο όπου πρόκειται να ανεγερθεί ο ιερός ναός, δοξολογία και μνημόσυνο για τους χιλιάδες νεκρούς της τρομοκρατικής ενέργειας.

Μεγάλος αγώνας
4t325tyyrthrthΗ κατασκευή της Αγίου Νικολάου αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και να έχει ολοκληρωθεί έως το 2017. Για τον σκοπό αυτό η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει επιδοθεί σε έναν μεγάλο αγώνα για τη συγκέντρωση 35-40.000.000 δολαρίων, εκ των οποίων περίπου 20.000.000 θα διατεθούν για την ανέγερση της εκκλησίας, ενώ με τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτηθούν η λειτουργία της και η μελλοντική συντήρησή της. Εως τώρα, 1.000.000 δολάρια έχει προσφέρει η ορθόδοξη ομογενειακή οργάνωση Leadership 100, 750.000 δολάρια η ελληνική κυβέρνηση, 50.000 δολάρια το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ 250.000 δολάρια πρόσφερε η πόλη του Μπάρι, όπου φυλάσσονται τα οστά του Αγίου Νικολάου.

Ο νέος ναός θα κατασκευαστεί πολύ κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο παλιός, στον αριθμό 130 της οδού Λίμπερτι, και θα «βλέπει» στο μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ως κτίριο δεν θα έχει καμία σχέση με τον ταπεινό προκάτοχό του, καθώς θα είναι αρκετά μεγαλύτερος και πολύ μοντέρνος από πλευράς αρχιτεκτονικής. Οπως ανακοινώθηκε πέρυσι, ο ναός θα χτιστεί σε σχέδια του Σαντιάγο Καλατράβα, του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα που εργάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Για τον σχεδιασμό του κτιρίου ο Καλατράβα άντλησε στοιχεία από δύο σπουδαίες εκκλησίες της Ανατολής, οι οποίες βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη: την Αγία Σοφία και την Εκκλησία του Σωτήρος της Χώρας.
234563445rthΗ εκκλησία που καταστράφηκε στεγαζόταν σε κτίριο του 1832, το οποίο μετατράπηκε σε ναό το 1922. Με ύψος μικρότερο από 11 μέτρα, ο ναός φαινόταν μικροσκοπικός σε σχέση με τους 110 ορόφους των γειτονικών Δίδυμων Πύργων. Την 11 Σεπτεμβρίου 2001 ο ναός θάφτηκε εντελώς κάτω από τα συντρίμμια του νότιου πύργου, με αποτέλεσμα να χαθούν για πάντα ορισμένα πολύτιμα θρησκευτικά κειμήλια που φυλάσσονταν στο εσωτερικό του, όπως τμήματα από τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Σάββα, που είχαν δωριστεί στην εκκλησία από τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας, τον Νικόλαο Β’.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, που ελέγχει το χτίσιμο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, νοικιάζει το μέρος όπου θα χτιστεί η εκκλησία στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής για 99 χρόνια. Σε αντάλλαγμα, η Αρχιεπισκοπή παραιτήθηκε από τα δικαιώματά της σε χώρο στην οδό Τσένταρ, προκειμένου να διευκολύνει τα σχέδια της Λιμενικής Αρχής.

Και «gyro day» για τη συγκέντωση χρημάτων που απαιτεί η ανέγερση
24542rtegg
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ της Νέας Υόρκης έχουν πάρει πολύ ζεστά το θέμα της ανέγερσης του νέου ναού και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μαζέψουν λεφτά. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα «επιστράτευσαν» ακόμη και τον παραδοσιακό γύρο! Ανήμερα της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, ιερείς και πιστοί οργάνωσαν «gyro day» στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Νιου Λόντον του Κονέκτικατ, αποδίδοντας όλα τα έσοδα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την κατασκευή του Αγίου Νικολάου. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες ομογενείς, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν σχεδόν 10.000 δολάρια. Το μενού περιελάμβανε τηγανιτές πατάτες, συνοδευτικό ρύζι και φυσικά πίτα με γύρο, ενώ κάθε μερίδα στοίχιζε 10 δολάρια. Ολες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν προσφορές ομογενών, που ανέλαβαν και το μαγείρεμα. 

«Δεν υπάρχει καλύτερη ημέρα για να κάνεις κάτι τέτοιο από την 11η Σεπτεμβρίου. Μια ευκαιρία για την κοινότητα να συγκεντρωθεί και να διατρανώσει ότι ξαναγεννιέται από τις στάχτες» δήλωσε ο ιερέας του ελληνορθόδοξου ναού, πατέρας Ντιν Πανάγος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...