Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Toυ έκοψε το πέος αλλά τον θέλει πίσω

Ο Βραζιλιάνος που ακόμη μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία για να...

Ζευγάρι έπαιξε άθελά του τους ίδιους αριθμούς και κέρδισε 1.000.000 δολάρια από...

Τύχη βουνό είχε ζευγάρι στις ΗΠΑ που κατά λάθος...

Ο διδάκτωρ καρδιολόγος Χαράλαμπος Κάββουρας μιλάει για τα πολλά εμφράγματα στη showbiz...

Τι συμβαίνει πλέον και νέοι άνθρωποι από τον χώρο...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Αναμένουμε και άλλες εκπλήξεις

Η Κατερίνα Περιστέρη εκτιμά ότι οι ανασκαφές θα συνεχιστούν έως την περίοδο των Χριστουγέννων

Εως τα Χριστούγεννα θα παραταθεί η αγωνία για την εξέλιξη της ανασκαφής μέσα στον τύμβο Καστά, όπως εκτίμησε η επικεφαλής των ερευνών αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη. Κι ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον και αγωνία οι σημερινές επίσημες ανακοινώσεις για την πρόοδο της ανασκαφής, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε (για πρώτη φορά) ότι στην αρχαιότητα έγιναν προσπάθειες σύλησης του τάφου! «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα ή απόπειρες τυμβωρυχίας, ακόμη και στην περίοδο της αρχαιότητας, αλλά μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία δεν μπορούμε να το ξέρουμε» τόνισε.
Η κυρία Περιστέρη δήλωσε ότι από τα αρχαιολογικά ευρήματα προκύπτει με βεβαιότητα ότι το ταφικό συγκρότημα χρονολογείται μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έως το 325-300 π.Χ., και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε τι άλλο έχει μέσα, κάθε μέρα ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα, τα οποία μας εκπλήσσουν και συγκινούν». Ωστόσο, ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Παναγιώτης Φάκλαρης επέμεινε ότι ο τάφος έχει λεηλατηθεί τουλάχιστον μία φορά κι έμεινε ανοιχτός κι εκτεθειμένος για μεγάλο διάστημα μετά τη σύλησή του.

Μετά τη νέα κόντρα με την καθηγήτρια Ολγα Παλαγγιά, που συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός, η επικεφαλής των ανασκαφών έδωσε νέα απάντηση στους επικριτές της και όσους υποστηρίζουν ότι το μνημείο δεν είναι μακεδονικό, σε συνέντευξή της σε ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας. «Οσοι λένε ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός, έχουν απωθημένα κι εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα! Εμείς οι αρχαιολόγοι πιστεύουμε στα αρχαιολογικά δεδομένα και όχι στις εικασίες και την παραφιλολογία. Εχουμε τώρα ως δεδομένα το λιοντάρι, τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες. Αποκλείεται ο τάφος να είναι ρωμαϊκός, το λέω με ακρίβεια αυτό και βγαίνει από τα στοιχεία της ανασκαφής» είπε οργισμένη η Κατερίνα Περιστέρη.

Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να προχωρήσουν αρκετά μέτρα μετά τα εντυπωσιακά γλυπτά και να μπουν στον τρίτο θάλαμο. Από χθες, τα συνεργεία που εργάζονται κάτω από τις οδηγίες των αρχαιολόγων ξεκίνησαν πιο εκτεταμένες αποχωματώσεις στην εξωτερική επιφάνεια του λόφου στο ύψος του τρίτου θαλάμου προκειμένου να τον αποφορτίσουν και μάλιστα επεκτάθηκαν και πέρα από αυτόν. Οταν η κυρία Περιστέρη ρωτήθηκε αν η επέκταση έγινε σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια δεύτερη είσοδος στο μνημείο, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι απλώς γίνεται ώστε να ελαφρύνει ο τάφος από το βάρος των χωμάτων.

Βρήκαν και τέταρτο μαρμάρινο θύρωμα

ΤΗΝ ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος, πλάτους 96 εκατοστών, το οποίο θα πρέπει να οδηγεί κάπου, αποκάλυψε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Οτι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα…» ανέφερε, σημειώνοντας ότι το μοναδικό μέχρι στιγμής γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών. Για το θέμα της χρονολόγησης του μνημείου, η κυρία Μενδώνη επισήμανε ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η ανασκαφή «ο πρώτος λόγος είναι των ανασκαφέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.».

Αιγυπτιολόγος: Στον τύμβο είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα!

Την άποψη ότι οι Καρυάτιδες είναι πιθανόν να αναπαριστούν Κλώδωνες, δηλαδή ιέρειες του Διονύσου που συμμετείχαν σε όργια, εξέφρασε μιλώντας στο Discovery Channel ο καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου «Ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» Αντριου Τσαγκ (φωτό). Ο διεθνούς φήμης αιγυπτιολόγος υποστήριξε ότι στον εντυπωσιακό τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένη η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η βασίλισσα Ολυμπιάδα!

ylitfytfy
Ο Τσαγκ εξήγησε ότι τα πανέμορφα αγάλματα κρατούσαν μακριά τους άντρες έχοντας στα χέρια τους στεφάνια «πλεγμένα» με φίδια και ότι η τοποθέτησή τους στο εσωτερικό του μνημείου συμβολίζει την ανάγκη να προστατευτεί η Ολυμπιάδα, ακόμα και μέσα στον τάφο.
«Τεχνικά η ονομασία που δίνουμε σε αυτά τα αγάλματα είναι Καρυάτιδες, κάτι που ήταν πολύ κοινό στην αρχιτεκτονική των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων. Σε αυτή την περίπτωση όμως ίσως πρόκειται για Κλώδωνες, δηλαδή για ιέρειες του Διονύσου, με τις οποίες η Ολυμπιάδα είχε σχέσεις. Ο Πλούταρχος αναφέρεται λεπτομερώς στη συμμετοχή της Ολυμπιάδας στα διονυσιακά και ορφικά όργια, και επισημαίνει ότι οι Κλώδωνες έφεραν στο κεφάλι τα φίδια της Ολυμπιάδας για να τρομοκρατούν τους άντρες. Ενδέχεται λοιπόν να είναι αυτός ο λόγος που η αρχαιολογική σκαπάνη βρήκε τις Καρυάτιδες με μια στάση των χεριών που δείχνει ότι προσπαθούν να απωθήσουν τους πιθανούς εισβολείς» ανέφερε ο διάσημος αιγυπτιολόγος.

jhfgjhfgjh

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...