Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

Ο Ελληνας σεφ των ισχυρών και των αστεριών!

Ο Νίκος Καρβέλας με την Anassa στο Μανχάταν μαθαίνει στους celebrities τη μεσογειακή διατροφή

Τις σπεσιαλιτέ του έχουν δοκιμάσει και ευχαριστηθεί μερικά από τα πιο διάσημα πρόσωπα του πλανήτη. Μαντόνα, Ριάνα, Ντέιβιντ Μπλέικ, Νικόλ Κίντμαν, Τζένιφερ Λόπεζ είναι ανάμεσα στους εκλεκτούς πελάτες του ελληνικού εστιατορίου Anassa taverna στο Μανχάταν, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια ο πετυχημένος Ελληνας μάγειρας Νίκος Καρβέλας.

Πολλοί είναι όμως και οι Ελληνες επώνυμοι που λάτρεψαν τα πιάτα του, την εποχή που εκείνος βρισκόταν και εργαζόταν στην Ελλάδα.

Η λίστα

Από τη λίστα ξεχωρίζουν οι τρεις πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, οι δύο Αρχιεπίσκοποι Χριστόδουλος και Ιερώνυμος, αλλά και η Αλέξια, η Μελίνα Ασλανίδου, ο σχεδιαστής μόδας Vasilis Thom και άλλοι.

«Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους αυτό που αρέσει είναι η μαγειρική απλότητα των προϊόντων που χρησιμοποιώ κι αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Απλά, καθημερινά υλικά σε σωστές αναλογίες, με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκα βότανα και καλές πρώτες ύλες, αλλά και φυσικά μπόλικη αγάπη για την κουζίνα» αποκαλύπτει στην «Espresso της Κυριακής» ο πετυχημένος chef Νίκος Καρβέλας που με τον γνωστό μουσικοσυνθέτη δεν έχει καμία συγγενική σχέση.

Στην κουζίνα
3q4f34qf 5Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, ο Νίκος Καρβέλας από τότε που θυμάται τον εαυτό του περνούσε αρκετές ώρες μέσα στην κουζίνα του σπιτιού, αφού μυρωδιές από τα μαγειρέματα της μητέρας του ή της γιαγιάς του τον οδηγούσαν πάντα εκεί. «Εζησα με μια οικογένεια όπου το καθημερινό τραπέζι ήταν πάντα στρωμένο με όλα τα καλά. Αυτό σημαίνει πως πάντα έπρεπε κάποιος να μαγειρεύει και στο σπίτι μας την ευχαρίστηση αυτή την είχαν η μαμά και η γιαγιά μου. Ετσι κι εγώ από νωρίς μπλεκόμουν στα πόδια τους για να “μαγειρέψουμε μαζί”, όπως τους έλεγα. Από εκεί κόλλησα για τα καλά το μικρόβιο της μαγειρικής» εξηγεί ο chef που τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε στην Ελλάδα.

«Είχα δουλέψει σε μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία, δίπλα σε καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, που τους ευχαριστώ για όλα όσα έμαθα κοντά τους. Ετσι πολύ γρήγορα κατάφερα να ξεδιπλώσω όλο μου το ταλέντο και μαζί με την ομάδα μου να καταφέρουμε να αναλάβουμε κάποια εστιατόρια. Κάπου εκεί ήρθε και το τηλεφώνημα που έγινε τελικά η αφορμή ώστε να αλλάξει εντελώς η ζωή μου. Ενα τηλεφώνημα από την άλλη πλευρά του πλανήτη κι από έναν όμιλο ελληνικών εστιατορίων, που οι ιδιοκτήτες του ήθελαν να τον αναλάβω».

Η αλλαγή

«Κάθε αρχή και δύσκολη» λέει ο λαός, κάτι που, όπως εξηγεί και ο Νίκος στη συνέντευξή του, το ένιωσε για τα καλά πηγαίνοντας στην Αμερική. Κάτι η διαφορετική ήπειρος, κάτι η διαφορετική κουλτούρα, χρειάστηκε να προσπαθήσει να δουλέψει με τον εαυτό του για να καταφέρει να εγκλιματιστεί το γρηγορότερο. «Ευτυχώς τα κατάφερα και όχι μόνο εγκλιματίστηκα στο όλο περιβάλλον, αλλά μου αρέσει κιόλας. Η Αμερική είναι η χώρα που δεν κοιμάται ποτέ. Πιστεύω ότι αυτό τα λέει όλα. Μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Οι μέρες εδώ φεύγουν και δεν το καταλαβαίνεις, γιατί έχεις να ασχοληθείς με τόσα πολλά πράγματα, ενώ έχεις να δεις κι άλλα τόσα» λέει ο Νίκος Καρβέλας, που μας αποκαλύπτει και ένα από τα μυστικά του.

«Για εμένα το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να διαθέτει ένας άνθρωπος είναι η ειλικρίνεια. Μεγάλη λέξη, που δεν τη συναντάς εύκολα πλέον στις μέρες μας, αλλά θεωρώ πως η ειλικρίνειά μου σε όλους τους τομείς της ζωής μου ήταν αυτή που με βοήθησε όσο βρισκόμουν στην Ελλάδα αλλά και τώρα, εδώ στην Αμερική. Ειλικρίνεια απέναντι σε εμένα, στους δικούς μου, στον ιδιοκτήτη, στον πελάτη, στο φαγητό μου, σε όλη μου τη ζωή».

Οι πολιτικοί

Ο Νίκος Καρβέλας κάποιες από τις σπεσιαλιτέ του τις ετοίμασε για Ελληνες πολιτικούς και celebrities. «Μου αρέσει να μαγειρεύω οτιδήποτε έχει σχέση με ψάρι σε κάθε μορφή. Μαζί με μπόλικη δόση τρέλας έφτιαξα έναν μουσακά από αστακό, παστίτσιο με καραβίδες, αλλά και πολλές άλλες συνταγές που δεν συνηθίζονται» λέει και αναφέρει κάποιους από τους Ελληνες, που δοκίμασαν τα απαιτητικά του πιάτα.

«Οσο ήμουν στην Ελλάδα μαγείρεψα για πολλούς πολιτικούς αλλά και για καλλιτέχνες. Πιάτα μου έχουν δοκιμάσει ο Κώστας Σημίτης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ιωσήφ Μαρινάκης, ο Γιώργος Παπαδόπουλος και άλλοι πολλοί, όπως οι Αρχιεπίσκοποι Χριστόδουλος και Ιερώνυμος» αναφέρει ο αγαπημένος chef, που σκέφτεται σοβαρά κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Κάποια στιγμή αυτό θα γίνει, όχι όμως στο άμεσο μέλλον. Θεωρώ πως έχω να δώσω ακόμα πολλά εδώ και δεν θέλω να φύγω πριν κλείσω οριστικά τον κύκλο μου στην Αμερική» καταλήγει ο Νίκος Καρβέλας.

Οι διάσημοι πελάτες του

Για τον Ελληνα chef η στροφή των λαών προς τη μεσογειακή κουζίνα τα τελευταία χρόνια δεν είναι απλώς μια μόδα που ήρθε κι έφυγε, αλλά τρόπος ζωής και φιλοσοφίας. Μάλιστα, όπως αναφέρει, καθημερινά είναι πάρα πολλοί αυτοί που τον πλησιάζουν και τον ρωτούν σχετικά με τη διατροφή που παραδέχονται πλέον διάσημοι διατροφολόγοι και γιατροί σε όλο τον κόσμο. «Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόδα, είναι πλέον τρόπος ζωής, αρκεί να δει κάποιος πως τώρα πια έχει γίνει αποδεκτή από το μεγαλύτερος μέρος του κόσμου. Ελαιόλαδο, βότανα, μερικά από τα προϊόντα που μπορεί να βρει σήμερα κάποιος σε κάθε σπίτι» μυστικά που αγάπησαν στη μαγειρική του και όλα τα διάσημα πρόσωπα που τον έχουν επισκεφτεί στο Anassa taverna.

«Κατά καιρούς έχουν περάσει πολλοί επώνυμοι από το εστιατόριό μας, όπως ο Πελέ, η Ριάνα, η Μαντόνα, η Νικόλ Κίντμαν, η Τζένιφερ Λόπεζ, η Lady Gaga που πρόσφατα ήρθε και στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Μπους, η Χίλαρι και ο Μπιλ Κλίντον που έχουν ξετρελαθεί με τις ελληνικές γεύσεις μας».

Τι έφαγαν η Μαντόνα και η Ριάνα

Φανατική της μεσογειακής κουζίνας φαίνεται να είναι η «βασίλισσα της ποπ» Μαντόνα, η οποία από τις τόσες φορές που έχει επισκεφτεί τη χώρα μας ξέρει να αναγνωρίζει πια την αυθεντική ελληνική γεύση. «Ηρθε στο εστιατόριό μας μαζί με την παρέα της περίπου πριν από τέσσερις μήνες. Ηταν απλή, ομιλητική, ενώ διάλεξε να φάει για πρώτο πιάτο μια σαλάτα με ψητά λαχανικά, μπαλσάμικο και βασιλικό, και για κυρίως προτίμησε ψάρι ψητό στη σχάρα» αναφέρει Νίκος Καρβέλας, που μας αποκαλύπτει και τις διατροφικές ορέξεις του άλλου ειδώλου και πιο άτακτου κοριτσιού της ποπ.

«Η Ριάνα έφαγε μια ελληνική σαλάτα για αρχή και μετά ένα γύρο από πεσκανδρίτσα και λαβράκι. Ηταν πολύ ήσυχη και γλυκιά κοπέλα, η οποία ήταν με την παρέα της και απολάμβανε το φαγητό χωρίς να δώσει στόχο σε κανέναν για το ποια είναι. Αυτό μου έκανε πραγματικά πολύ καλή εντύπωση, αφού στις δημόσιες εμφανίσεις της την έχουμε συνηθίσει κάπως διαφορετική. Να που τελικά κάποιες φορές τα φαινόμενα απατούν».

Θάνος Μακρογαμβράκης

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...