Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Παλεύει με τα… κύματα η Φωτεινή Καραμανλή

Η εξαδέλφη του πρώην πρωθυπουργού βλέπει κόκκινο στους ισολογισμούς της εταιρίας της, παρ’ όλα αυτά μεγαλώνει τον στόλο της και ελπίζει να αντέξει στην κρίση

Χαλυβδωμένη από την πενταετή κρίση που οδήγησε πολλούς εφοπλιστές να κατεβάσουν ρολά, συνεχίζει τη ρότα του στην ποντοπόρο το πιο όροφο πρόσωπο με το επίθετο «Καραμανλής». Η Φωτεινή Καραμανλή, κόρη του Αχιλλέα -και εξαδέλφη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Α. Καραμανλή- φέρει δύο βαριά ονόματα: το επίθετό της, αλλά και το όνομα της μητέρας του εθνάρχη Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και γιαγιάς της Φωτεινής Δολόγλου, μητριάρχη του γένους.

Οι φουρτούνες

Ωστόσο εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία η Φωτεινή Καραμανλή αποφάσισε να αναμετρηθεί με τις φουρτούνες της εμπορικής ναυτιλίας και όχι της πολιτικής, παρά την θέληση του πατέρα της Αχιλλέα και τις ανάλογες βλέψεις του αδελφού της Κωνσταντίνου. Στα 42 χρόνια της σήμερα, ύστερα από ένα διαζύγιο και σε δεύτερο πλέον γάμο με τον γιο του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και στενού συνεργάτη του Σπύρου Λάτση, Τίμου Χριστοδούλου, η Φωτεινή διαχειρίζεται στόλο έξι πλοίων. Οχημά της, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρία της Hellenic Carriers.

Η αγορά δεν είναι καλή μαζί της, αφού στις ναυλαγορές δύσκολα τα όμορφα γαλάζια μάτια της μπορούν να φέρουν υψηλότερους ναύλους. Ομως η ψυχραιμία της στις καταιγίδες είναι εντυπωσιακή για γυναίκα, της Αγγελικής Φράγκου βεβαίως εξαιρουμένης. Και είναι εντυπωσιακή, διότι τη ναυτιλιακή την τρέχει η ίδια και όχι κάποιος άλλος στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Στο City

Η Φωτεινή κατεβαίνει στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές του City και της Wall Street με την ίδια άνεση και προθυμία με την οποία κατεβαίνει στο σχολείο του γιου της προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδό του ή με τον σύζυγό της Αλέξανδρο στο Τουρκολίμανο για ψάρι, ακόμα και τις κρύες Κυριακές του χειμώνα. Τίποτα απ’ όλα αυτά όμως δεν μπορεί να σταματήσει το κόκκινο μελάνι στους ισολογισμούς της.

Παρά την αναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού της ναυτιλιακής της με τις πιστώτριες τράπεζες -μεταξύ αυτών και ελληνικές (παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας εξ αυτών έως το 2012)- οι ζημίες επιμένουν. Τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα της εισηγμένης της έδειξαν ζημίες μετά φόρων ύψους 5.300.000 δολαρίων. Καλύτερη επίδοση βέβαια από την περσινή, οπότε έγραψε ζημίες 6.800.000 δολαρίων, αλλά ωστόσο ζημίες και πάλι. Και παρά τον διπλασιασμό του στόλου της από τρία σε έξι πλοία, που οδήγησε τον τζίρο στα 10.390.000 δολάρια.

Αισιόδοξη

Ομως η Φωτεινή δεν το βάζει κάτω. Μιλώντας προ ημερών σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων παραδέχτηκε μεν ότι η αγορά δεν ήταν τόσο καλή φέτος όσο αναμενόταν, αλλά τους εξήγησε γιατί πιστεύει ότι θα είναι καλύτερη το επόμενο έτος. Στον άγριο κόσμο του smart money όμως κανείς δεν έχει τόση υπομονή.

Η αξία της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 30.000.000 δολαρίων, όσο δηλαδή κάνει ένα μόνο πλοίο. Η δε μετοχή της βρίσκεται 16% χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο και από τις 90 λίρες στα τέλη του 2009 στις 38 την εβδομάδα που μας πέρασε. Θα τα καταφέρει η Φωτεινή; Θα μπορέσει να καβαντζάρει τα δύσκολα αυτά νερά; Ο καιρός θα δείξει. Πάντως η μέχρι σήμερα πορεία της δείχνει ότι έχει το τσαγανό να πολεμήσει.

Ασος στο μανίκι οι υπεραξίες!

Η Φωτεινή Καραμανλή έχει και ένα μυστικό: τα καράβια που έχει αγοράσει την τελευταία διετία έχουν ήδη καταγράψει μεγάλες υπεραξίες, καθώς αγοράστηκαν φτηνά, στον πάτο της αγοράς και ήδη μπορούν να πουληθούν πολύ ακριβότερα.

Με λίγα λόγια, η Φωτεινή Καραμανλή την τελευταία διετία υπολογίζεται πως επένδυσε περί τα 120.000.000 δολάρια στα νέα πλοία του στόλου της και ήδη η αξία τους έχει αυξηθεί κατά 28%.

Κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 33.500.000 δολάρια στην τσέπη τη δική της και κάποιων μικρομετόχων, αν τα πουλήσει, ξεχρεώσει τις τράπεζες και δώσει τα μετρητά ως μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου. Δεινός asset player λοιπόν η Φωτεινή.

Η μητέρα της «φύτεψε» τη θάλασσα στο DNA της πρώην δικηγόρου

Φίλοι της λένε πως η αγάπη της για τη θάλασσα προέρχεται από τη μητέρα της, τη Νίκη Διαμαντή, η οποία κατάγεται από τη γνωστή ομώνυμη ναυτική οικογένεια. Πριν βουτήξει όμως στα βαθιά της ναυτιλίας και πριν από τον πρώτο της γάμο με τον δικηγόρο Βασίλη Κοροξενίδη, η Φωτεινή τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κίνησε για μεταπτυχιακό στο Κέμπριτζ. Με την αποφοίτησή της έπιασε δουλειά ως δικηγόρος στη Norton Rose. Πριν όμως αλλάξει το 1990 η Φωτεινή είχε ήδη αποφασίσει να στρίψει στη θάλασσα. Ξεκίνησε το ταξίδι αυτό στον ναυλομεσιτικό οίκο Galbraiths Shipbrokers και πριν βγει εκείνη η δεκαετία αγόρασε το πρώτο της πλοίο πέφτοντας στα βαθιά νερά του εφοπλισμού.

Η Φωτεινή Καραμανλή είναι σήμερα διευθύνουσα σύμβουλος της Hellenic Carriers, η οποία δραστηριοποιείται στη μεταφορά ξηρού φορτίου, αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Καραμανλή. Εχει χωρίσει τον Κοροξενίδη και έχει παντρευτεί τον Αλέξανδρο Χριστοδούλου. Κυκλοφορούν συχνά μαζί με τη Φωτεινή, όμως εκείνη είναι πάντοτε μετρημένη και με το βαθύ γαλάζιο των ματιών της είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν είναι ή όχι ευτυχισμένη. Μόνον όταν είναι με τον γιο της και την κόρη της είναι εύκολο να καταλάβουν όλοι την ευτυχία της.

r434qff 1 

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...