Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που ...

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Στο… φως το «κόκκινο δωμάτιο»

Οι έρευνες μία ανάσα από τον επόμενο θάλαμο του μνημείου

Νέα εντυπωσιακή αποκάλυψη έκαναν οι ερευνητές στον τάφο της Αμφίπολης, καθώς διαπίστωσαν ότι οι Καρυάτιδες φτάνουν σε ύψος τα τέσσερα μέτρα, αφού στέκονται πάνω σε πανύψηλα βάθρα που ξεπερνούν το ενάμισι μέτρο, προκαλώντας δέος σε όσους τις κοιτάζουν! Τώρα οι αρχαιολόγοι αναζητούν κάποιο σημαντικό εύρημα στον τρίτο θάλαμο -ή, όπως λέγεται, στο κόκκινο δωμάτιο του ταφικού μνημείου- και η αγωνία χτυπάει «κόκκινο», αφού οι επιστήμονες βρίσκονται πλέον ελάχιστα μέτρα από το μικρό άνοιγμα, την έκκεντρη πόρτα, που έχει εντοπιστεί στο βάθος του θαλάμου και οδηγεί σε κάποιον άλλο χώρο.

Καθώς έχουν ήδη απομακρύνει το χώμα από τον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο, ακόμη και οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι κοιτάζουν με θαυμασμό τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες, από τη στιγμή που έφεραν στην επιφάνεια ολόκληρα τα βάθρα στα οποία στέκονται εδώ και χιλιάδες χρόνια οι δύο γυναικείες μορφές. Χωρίς ίχνος χώματος τα δύο γλυπτά είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, αφήνοντας άφωνους τους ειδικούς που αν και δουλεύουν τόσες μέρες μέσα στο μνημείο, δεν παύουν να εκπλήσσονται καθημερινά. Οι Καρυάτιδες «κοιτούν» από ψηλά τα συνεργεία που εργάζονται μέσα στο μνημείο, αφού βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο ύψος από τον μέσο άνθρωπο.
35t45yyhgr 2
Τα υποστυλώματα

Οσον αφορά τον τρίτο θάλαμο, όπου παραμένουν τα συνεργεία, έχει έντονο κόκκινο χρώμα και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό, καθώς τα μάρμαρα έχουν χρωματιστεί έτσι από το μεγάλο ποσοστό υγρασίας. Πάντως για να φτάσουν οι αρχαιολόγοι στην πολυαναμενόμενη στιγμή και να περάσουν στο επόμενο στάδιο πρέπει να κάνουν πολλή δουλειά με τα υποστυλώματα, ώστε να ασφαλίσουν το μνημείο για τους ανθρώπους που εργάζονται μέσα, αλλά και για να μην καταστρέψουν το παραμικρό.

Θέμα και στην «USA Today» οι ανασκαφές στον τύμβο της Αμφίπολης
35t45yyhgr 1
Η ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας «USA Today»σε δημοσίευμά της, με τίτλο «Τι κρύβεται στον αρχαίο τάφο;», κάνει εκτενή αναφορά στον θόρυβο που έχουν προκαλέσει οι ανασκαφές στον τύμβο της Αμφίπολης, αλλά και στις κόντρες που έχουν ξεσπάσει γύρω από το μνημείο.

«Στα αρχαία χρόνια», γράφει το δημοσίευμα, «πέρασαν από την Αμφίπολη Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Πέρσες και Ρωμαίοι. Τώρα στρατιές από πολιτικούς, δημοσιογράφους και αρχαιολόγους έχουν καταλάβει τη μικρή πόλη και τον τύμβο, που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά».

Επίσης, λέει ότι στην περιοχή έχουν «κατασκηνώσει» τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ έχουν επιστρατευτεί ακόμα και… παπαράτσι και κάνει αναφορά στη δημόσια διαμάχη ανάμεσα στην προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη και την καθηγήτρια Αρχαιολογίας Ολγα Παλαγγιά για το αν ο τύμβος είναι μακεδονικός ή ρωμαϊκός. Για τους πολίτες, πάντως, αυτή η ανακάλυψη είναι από μόνη της σημαντική.

«Δεν ξέρω ποιος βρίσκεται μέσα, αλλά πραγματικά μου αρέσει που όλοι μιλούν για τον τάφο» δήλωσε στην εφημερίδα η 29χρονη Νικολέτα Σταυρουλάκη.

Τέλος, στο άρθρο της «USA Today» φιλοξενείται η άποψη του πολιτικού επιστήμονα και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος επισημαίνει ότι η όλη αυτή η… φρενίτιδα επισκιάζει την πραγματική αξία της ανακάλυψης.

«Εάν όλα αυτά είναι σημαντικά ευρήματα, έχουν υπονομευτεί από τον θόρυβο» σημείωσε ο κ. Μεταξάς. 

Στο σφυρί νομίσματα του Φιλίππου

Οργή προκαλεί στους Ελληνες η είδηση ότι οι Γερμανοί βγάζουν στο σφυρί αρχαία νομίσματα από την Αμφίπολη! Ενα γερμανικό γραφείο δημοπρασιών πρόκειται να κάνει δημοπρασία, με σκοπό να πωλήσει αρχαία νομίσματα της εποχής του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία προέρχονται από την περιοχή.

Η δημοπρασία των μακεδονικών νομισμάτων θα γίνει στο Μόναχο τον Οκτώβριο, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους να αποκτήσουν κομμάτια του ελληνικού πολιτισμού που θα έπρεπε να βρίσκονται στις προθήκες κάποιου μουσείου της χώρας μας.

Πάντως, παραμένει άγνωστο πώς βρέθηκαν τα αρχαία νομίσματα στα χέρια των υπευθύνων του οίκου και θα βγουν σε δημοπρασία που ξεκινά από τα 500 ευρώ και φτάνει έως τα 2.500 ευρώ για κάθε νόμισμα, χωρίς να λείπουν και τα ακριβότερα.

Μεταξύ των νομισμάτων που θα διεκδικήσουν συλλέκτες είναι ένα τετράδραχμο βάρους περίπου 14,40 γραμμαρίων, στο μπροστινό μέρος του οποίου εικονίζεται το κεφάλι του Διός με δάφνινο στεφάνι, ενώ η πίσω όψη εικονίζει έναν ιππέα σαν να χαιρετά με ανυψωμένο το δεξί χέρι.

Να σημειώσουμε ότι παρόμοιες δημοπρασίες γίνονται και στη δημοφιλή ιστοσελίδα πλειστηριασμών ebay, με τους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. να προειδοποιούν ότι μπορεί στο εξωτερικό τα αρχαία ελληνικά νομίσματα να μην υπόκεινται στη νομοθεσία, όμως στην Ελλάδα η κατοχή τους αποτελεί αδίκημα που διώκεται.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...