Βουλιάζουμε!

Η μεγαλύτερη καθίζηση καταγράφεται σε Αθήνα, Λάρισα και Κορινθιακό.

8744j5i7o96Αν νομίζετε ότι η γη κάτω από τα πόδια σας είναι απολύτως σταθερή, κάνετε λάθος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός νέου ερευνητικού προγράμματος που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που «βουλιάζουν» στο πέρασμα του χρόνου, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας που ανυψώνονται! Τα εντυπωσιακά στοιχεία έρχονται από το πρόγραμμα «Wide Area Processor» (WAP) που χρησιμοποιεί τις παρατηρήσεις δύο δορυφόρων (ERS 1 και 2) για να υπολογίσει τις παραμορφώσεις του εδάφους σε μεγάλες εκτάσεις και σε βάθος δεκαετίας. Χάρη στο WAP, οι επιστήμονες είναι πρώτη φορά σε θέση να υπολογίσουν τις εδαφικές παραμορφώσεις σε επιφάνειες χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και με ακρίβεια χιλιοστού.

Ανάμεσα στις πρώτες χώρες που οι επιστήμονες έβαλαν στο «μικροσκόπιο» του WAP ήταν η Ελλάδα και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Οπως διαπίστωσαν, αρκετές περιοχές της χώρας βυθίζονται με ρυθμό 10 χιλιοστών ανά έτος! Συγκεκριμένα, η υψηλότερη καθίζηση του εδάφους καταγράφεται στην Αθήνα, τη Λάρισα και σε περιοχές γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο, ενώ τόσο ανύψωση όσο και καθίζηση παρατηρείται μέσα και γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιπες περιοχές εμφανίζονται σχετικά σταθερές, με οριακές ανυψώσεις και καθιζήσεις. Οι πιο πάνω εδαφικές παραμορφώσεις απεικονίζονται και σε ειδικούς χάρτες. Με κόκκινο χρωματίζονται οι περιοχές με μεγάλη καθίζηση, με πράσινο οι σταθερές και με γαλάζιο οι περιοχές που ανυψώνονται.

Οπως σημειώνει η ESA, η γη δεν είναι πάντα σταθερή, αφού το έδαφος βυθίζεται λόγω των σεισμών, της εξόρυξης φυσικού αερίου κ.λπ., ενώ υπάρχουν περιοχές που υφίστανται ανύψωση, εξαιτίας της δραστηριότητας ηφαιστείων ή της σύγκρουσης μεταξύ των λιθοσφαιρικών πλακών. Το καινούργιο που φέρνει το πρόγραμμα WAP είναι ότι μπορεί να αποτυπώνει με μοναδική ακρίβεια τις παραμορφώσεις αυτές σε βάθος χρόνου παρέχοντας στους επιστήμονες ένα πολύτιμο όπλο στην παρακολούθηση σεισμικών ρηγμάτων, ηφαιστείων κ.λπ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ