Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Αγώνας για να μείνει ελληνικό το «κουκούλι» του Καζαντζάκη

Η είδηση πως το σπίτι του κορυφαίου Ν. Καζαντζάκη στη Γαλλία βγαίνει στο σφυρί κινητοποίησε τους Ελληνες

Αγώνα δρόμου για να γλιτώσουν από το «σφυρί» το σπίτι-σύμβολο του κορυφαίου Κρητικού στοχαστή και συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη στην Αντίμπ της Γαλλίας δίνουν τις τελευταίες ώρες οι απανταχού φίλοι του.
214534tqrt 1Η είδηση ότι έχει μπει πωλητήριο στο ησυχαστήριο του μεγάλου Ελληνα, όπου έγραψε αρκετά από τα βιβλία του και το οποίο υπήρξε «το κουκούλι του» -όπως ο ίδιος το αποκαλούσε- για πολλά χρόνια, αρχικά προκάλεσε σοκ στους Ελληνες. Στη συνέχεια όμως στάθηκε η αφορμή για να ενώσουν τις δυνάμεις τους γνωστοί και άγνωστοι από κάθε γωνιά του πλανήτη και να παλέψουν, ώστε το συγκεκριμένο σπίτι να μείνει σε ελληνικά χέρια.

Οπως έχει γίνει γνωστό, το σπίτι μετά τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη είχε περάσει στην ιδιοκτησία της συζύγου του Ελένης, η οποία το είχε πουλήσει στο παρελθόν στους τωρινούς ιδιοκτήτες του. Τώρα όμως και αυτοί, με τη σειρά τους, του έχουν βάλει πωλητήριο και αναζητούν μέσω αγγελίας υποψήφιους αγοραστές.

Θέα στη θάλασσα
214534tqrt 4«Παλαιό οίκημα με θέα στη θάλασσα, στον πιο όμορφο δρόμο της παλιάς πόλης. Αυτό το σπίτι των 51 τ.μ. ήταν ιδιοκτησία του Νίκου Καζαντζάκη, ποιητή και συγγραφέα. Αποτελείται από ένα καθιστικό, μία βεράντα με θέα στη θάλασσα και εξοπλισμένη κουζίνα. Στον πρώτο όροφο διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, το ένα με μπαλκόνι και θέα στη θάλασσα, δύο δωμάτια, ντους με WC, μπαλκόνι, διπλά τζάμια, κλιματισμό. Ενα πραγματικό στολίδι». Τα παραπάνω αναφέρονται στην αγγελία πώλησής του. Οπως αποκάλυψε στην «Espresso» ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου, το ακίνητο πωλείται αντί 540.000 ευρώ.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι στη χώρα μας κανείς δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι το εν λόγω σπίτι βγαίνει στο σφυρί.

Ευτυχώς όμως την τελευταία στιγμή το θέμα έγινε γνωστό χάρη σε έναν θαυμαστή του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος επισκέφτηκε την Κυανή Ακτή, είδε στο μπαλκόνι του σπιτιού το πωλητήριο και παράλληλα τη διεύθυνση και το όνομα του μεσιτικού γραφείου που έχει αναλάβει να βρει τον επόμενο ιδιοκτήτη του ιστορικού οικήματος. Ετσι άμεσα επικοινώνησε με τον Δήμο Ηρακλείου και την αρμόδια αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη.

«Από τη στιγμή που το μάθαμε, προσπαθούμε να το ψάξουμε περισσότερο και θα κάνουμε μια προσπάθεια, αρχικά απευθυνόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια θα κινητοποιήσουμε τους απανταχού φίλους του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα» ανέφερε η ίδια σε δηλώσεις της.

Οι ενέργειες
22Ηδη ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Ν. Καζαντζάκη, Γιώργος Στασινάκης, επικοινώνησε με τη διευθύντρια του Μουσείου Ν. Καζαντζάκης, κυρία Τσάκα, αλλά και με την αντιδήμαρχο Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη. Οπως τόνισε, αρχικά θα επισκεφτεί τη γαλλική πόλη και θα έχει κάποιες επαφές με το μεσιτικό γραφείο που ανέλαβε το πωλητήριο, ενώ θα μεταβεί και στο ελληνικό προξενείο στη Μασσαλία.

Ωστόσο, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στην «Espresso» ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Ζοέλ Ελιάν που έχει αναλάβει την πώληση του σπιτιού του Νίκου Καζαντζάκη: «Ηδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον Σκανδιναβοί και Αγγλοι», ενώ αποκάλυψε πως «από την Ελλάδα έχει επικοινωνήσει, προς το παρόν, και εκφράσει ενδιαφέρον ένα μέλος της οικογένειας του συγγραφέα. Κανείς άλλος».

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε εγκατασταθεί στο σπίτι αυτό με τη σύζυγό του Ελένη το 1948 και εκεί φέρεται να εμπνεύστηκε και να έγραψε μερικά από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του, όπως «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Αλέξης Ζορμπάς» και «Ο Καπετάν Μιχάλης».

Εκκληση από τον Γ. Σμαραγδή

Το «πωλητήριο» στο σπίτι του Καζαντζάκη προκάλεσε την άμεση αντίδραση και του γνωστού σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος μάλιστα ετοιμάζει την ταινία «Νίκος Καζαντζάκης». Με επιστολή του απευθύνει έκκληση στους απανταχού Ελληνες να κινητοποιηθούν ώστε να περάσει σε ελληνικά χέρια. « Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία να ξεπλύνουμε την ντροπή μας για όσα έπρεπε να είχαμε κάνει γι’ αυτόν τον Μεγάλο Ελληνα, που πίστευε απεριόριστα στο αιώνιο Ελληνικό Φως και που, εκτός των άλλων, είχε γράψει: “Η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος και θα επιζεί στους αιώνες μέσα από διαδοχικά θαύματα και χαιρόμουν που ήμουν άνθρωπος, άνθρωπος και Ελληνας”. Η μελλοντική μεγάλη Ελλάδα δεν θα μας συγχωρέσει, αν δεν δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας γι’ αυτόν τον περήφανο και ελπιδοφόρο Ελληνα. Να βρούμε τρόπο το σπίτι του Καζαντζάκη να περάσει σε ελληνικά χέρια» αναφέρει.

Γιούλη Σταρίδα 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...