Ερευνα-σοκ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έδειξε ότι πάσχουν από το γνωστό σύνδρομο εξουθένωσης που συνδέεται με ιατρικά λάθη
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες για το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης που κάνει θραύση ανάμεσα στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ερευνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί πάσχουν από το παραπάνω σύνδρομο, που είναι γνωστό διεθνώς ως «burnout» και συνδέεται με αυξημένο ποσοστό ιατρικών λαθών. Η έρευνα εκπονήθηκε σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Στη χώρα μας επικεντρώθηκε στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει όμως η επιστημονική υπεύθυνη του έργου, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής Εύχαρις Παναγοπούλου, το πρόβλημα λαμβάνει τις ίδιες διαστάσεις όχι μόνο στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ελλάδας, αλλά και σε εκείνα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι το 41,7% των γιατρών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υποφέρει από επαγγελματική εξουθένωση, εκ των οποίων το 36,4% είναι άνδρες και το 63,6% γυναίκες. Ακόμη υψηλότερο είναι το ποσοστό στους ειδικευόμενους γιατρούς, το 49,1% των οποίων πάσχει από burnout. Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους ειδικότητες, περισσότερο επιβαρυμένοι εμφανίζονται οι παιδίατροι (45,5%) και ακολουθούν οι αναισθησιολόγοι (34,3%), οι χειρουργοί (32,5%) και οι παθολόγοι με (23,1%).
Σε σχέση με τα ιατρικά λάθη, στους παθολόγους και τους παιδιάτρους βρέθηκε ότι όσο χαμηλότερη είναι η ομαδική συνεργασία τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος εν ώρα εργασίας, ενώ στους χειρουργούς η πιθανότητα λάθους αυξάνεται όσο μειώνονται ο ενθουσιασμός και η αφοσίωσή τους στο επάγγελμα. Οπως επισημαίνει η κυρία Παναγοπούλου, το burnout δεν σχετίζεται με την οικονομική κρίση ή τις απολαβές των γιατρών, αλλά είναι αποτέλεσμα του τρόπου οργάνωσης των νοσοκομείων, της άγνοιας των διευθυντών σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, στη μη εκπαίδευση των γιατρών στη διαχείριση άγχους κ.λπ.