Η κυνική ομολογία Στουρνάρα

Εκπληξη και ερωτήματα προκαλεί η αποκάλυψη του υπουργού Οικονομικών ότι κινδύνεψε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την κρίση στην Κύπρο.

Σοκάρει η κυνική ομολογία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι τις ημέρες που ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διότι αν είχαν υποστεί “κούρεμα” οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να γίνει μετά».

Την αποκάλυψη αυτή, που προκαλεί ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί τέτοια κρίσιμα θέματα ο υπουργός, έκανε χθες ο κ. Στουρνάρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή τίθεται θέμα για το τι εννοεί ο υπουργός, όταν δηλώνει ότι είναι θωρακισμένο το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις κρίσιμες ημέρες μετά το δραματικό Eurogroup της 15ης – 16ης Μαρτίου, όταν λήφθηκε η πρώτη απόφαση (προέβλεπε “κούρεμα” σε όλες τις καταθέσεις) για την Κύπρο. Τονίζεται ότι ο υπουργός διαρκούσης της κρίσης τόνιζε πως δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» με τις καταθέσεις Ελλήνων σε υποκαταστήματα της Κύπρου στην Ελλάδα, αλλά την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη ένα έντονο παρασκήνιο. «Με το που ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο κινηθήκαμε βάσει οργανωμένου σχεδίου, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα» είπε. «Προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα σε δύο ημέρες οργανώσαμε τη διαδικασία μεταφοράς των υποκαταστημάτων από τις κυπριακές τράπεζες στις ελληνικές τράπεζες» πρόσθεσε.

 Ο κ. Στουρνάρας συνέχισε λέγοντας: «Αποτέλεσμα ήταν όλοι οι συναλλασσόμενοι με τα κυπριακά υποκαταστήματα να μην υποστούν καμία μείωση καταθέσεων και να συνεχίσουν να συναλλάσσονται κανονικά, χωρίς κανέναν περιορισμό, υπό το νέο καθεστώς στον ελληνικό τραπεζικό όμιλο, την τράπεζα Πειραιώς. Και όλα αυτά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο». Οπως πληροφόρησε, ελήφθησαν και άλλες προσφορές από άλλες τράπεζες, «αλλά η προσφορά της τράπεζας Πειραιώς ήταν συνεπής με την απόφαση του Eurogroup».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμη: «Λαμβανομένου υπόψη του εύρους των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και της ανάγκης να διασφαλιστούν τόσο οι καταθέσεις όσο και οι συμβάσεις εργασίας, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ότι τα κυπριακά υποκαταστήματα μεταφέρονται σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα και στην περίπτωση αυτή ισχύει ό,τι προβλέπεται ήδη από τον ν. 2515/1997 και για την περίπτωση της “εισφοράς” υποκαταστημάτων».

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ