Το χάπι που καταργεί τις ενέσεις

Η ινσουλίνη θα πηγαίνει στον οργανισμό με καλύτερο τρόπο

Ενα χάπι που υπόσχεται να βάλει τέλος στις ενέσεις ανέπτυξαν επιστήμονες από το MIT και το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, με σκοπό την καλύτερη χορήγηση των φαρμάκων. Το χάπι διαθέτει πολλές μικροσκοπικές βελόνες, μέσω των οποίων τα φάρμακα φτάνουν κατευθείαν στα τοιχώματα της πεπτικής οδού, γεγονός που σημαίνει ότι το τέλος των ενέσεων είναι κοντά.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, πρόκειται για μια κάψουλα που χορηγείται από το στόμα και φέρει τις βελόνες στην επικάλυψή της. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές, η νέα κάψουλα στέλνει την ινσουλίνη στον οργανισμό με πολύ καλύτερο τρόπο από ό,τι οι ενέσεις και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν παρενέργειες, ενώ όταν ολοκληρωθεί η χορήγηση του φαρμάκου, διαλύεται στον οργανισμό χωρίς να τον επιβαρύνει.

Η επιστημονική έκθεση έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Journal of Pharmaceutical Sciences» (Επιθεώρηση Φαρμακευτικών Επιστημών) και αναφέρει επίσης πως παρότι οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής την κάψουλα για τη χορήγηση ινσουλίνης, πιστεύουν ότι η χρήση της θα είναι επιτυχής και πολύ ωφέλιμη και σε ό,τι αφορά τη χορήγηση βιολογικών στοιχείων, όπως είναι τα αντισώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου και αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα και η νόσος του Κρον. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον βασικό συντάκτη της έκθεσης Carl Schoellhammer, το μέγεθος των φαρμάκων που περιλαμβάνουν βιολογικά στοιχεία, όπως τα αντισώματα, δεν επιτρέπει στον οργανισμό να τα απορροφήσει, με αποτέλεσμα να απενεργοποιούν μόνο τα μόρια και να αποσυντίθενται στο γαστρεντερικό από ένζυμα και οξέα.

Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο Τζιοβάνι Τραβέρσο από το Ινστιτούτο Koch του MIT, η νέα κάψουλα θα αποτελέσει έναν νέο τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς θα αποφεύγουν τις ενέσεις ή την υποδόρια χορήγηση του φαρμάκου, αλλά και μια πλατφόρμα για τη χορήγηση μιας μεγάλης γκάμας θεραπειών και πρόληψης της υποβάθμισης της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων, που παρατηρείται συχνά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ