Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις 21χρονης για τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια μεγαλογαιοκτήμονα...

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον 57χρονο μεγαλογαιοκτήμονα,...

Bρήκαμε το κατοικίδιο της Στέλλας Μπεζαντάκου που έχει γίνει viral στο TikTok...

Στέλλα, μας ακούς; Πολύ μεγάλος σταρ ο Κυριάκος! Μην...

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

Εκπλήξεις Αμφίπολης και στα Αντικύθηρα!

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως τα ευρήματα που κρύβονται στο ναυάγιο θα είναι εξίσου σημαντικά και θα προκαλέσουν αίσθηση!

Τη στιγμή που η ανασκαφή της Αμφίπολης έχει ακόμα… δρόμο για να μας αποκαλύψει τον «ένοικο» του τάφου, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι σύντομα θα έχουμε ένα νέο «μπαμ» -στον χώρο των ενάλιων αρχαιοτήτων αυτή τη φορά-, καθώς φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί σημαντικά ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων!
34qt325terg 2Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι το βυθισμένο ρωμαϊκό πλοίο κρύβει μεγάλη ποσότητα μετάλλου, που θα μπορούσε να είναι από σύμπλεγμα αγαλμάτων έως αρχαία νομίσματα. Η διεθνής επιστημονική ομάδα θα συνεχίσει την έρευνα έως τις 15 Οκτωβρίου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επιχειρήσει την ανέλκυση του πολύτιμου φορτίου.

Επίσημες ανακοινώσεις για το τι ακριβώς βρέθηκε ή ανασύρθηκε από τον βυθό των Αντικυθήρων αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η επιμονή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην εξερεύνηση του περίφημου ναυαγίου δικαιώνεται.

Αγάλματα 

«Υπάρχουν αντικείμενα, αλλά είναι καλυμμένα με τον επίπαγο της θάλασσας, γιατί είναι τόσα χρόνια που βρίσκονται μέσα στον βυθό. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να είναι και αγάλματα» δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορείας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αγγελική Σίμωσι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει και «κάτι καλύτερο» από τον χάλκινο Εφηβο των Αντικυθήρων, που ανασύρθηκε από τους Συμιακούς σφουγγαράδες το 1900! «Μπορεί να είναι ένα σύμπλεγμα από αγάλματα, αυτό δεν το ξέρει κανείς» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την κυρία Σίμωσι, πιθανό είναι επίσης το ναυάγιο να περιέχει ποσότητες αρχαίων νομισμάτων.
34qt325terg 3Το μόνο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισε ως τώρα η αποστολή «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» είναι οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή για αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη των ανασκαφικών εργασιών. Ομως οι πρώτες τρεις εβδομάδες δεν πήγαν καθόλου χαμένες, αφού πρώτη φορά δημιουργήθηκε υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατη αποτύπωση του ναυαγίου, έγινε εκτεταμένη σάρωση του βυθού με ανιχνευτές μετάλλων και ανασύρθηκε ήδη ένα μεταλλικό αντικείμενο, η ταυτότητα του οποίου θα αποκαλυφθεί στα εργαστήρια των ειδικών συντηρητών.

Από τις μετρήσεις προέκυψε ότι το πλοίο έχει μήκος περίπου 40 μέτρα, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν σε απόσταση 200 μέτρων υπάρχει και δεύτερο ναυάγιο, συνοδού πλοίου.

Περισσότερα στοιχεία για το φορτίο του πλοίου θα έχουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε θα επιχειρηθεί η ανέλκυση αντικειμένων από το ναυάγιο. Σήμερα οι δύτες θα συνεχίσουν τις έρευνες με τους ανιχνευτές μετάλλων, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά η «διαστημική» στολή Exosuit που επιτρέπει στον δύτη πολύωρη παραμονή σε μεγάλα βάθη χωρίς την ανάγκη να υποβληθεί σε αποσυμπίεση.

Το τεχνολογικό «αστέρι» της αποστολής δοκιμάστηκε με επιτυχία στη θάλασσα των Κυθήρων, με δύτη τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη που είναι ανάμεσα στους χορηγούς της αποστολής, ενώ χθες το Exosuit μεταφέρθηκε στα Αντικύθηρα πάνω στο πλοίο «Θέτις» του Πολεμικού Ναυτικού. Στο ίδιο πλοίο επιβαίνουν οι άντρες των ΟΥΚ που θα συνδράμουν τους επιστήμονες στις καταδύσεις.
34qt325terg 4 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...