Βλαστοκύτταρα για τον διαβήτη και την καρδιά

Πειράματα με βλαστοκύτταρα που δίνουν πολλές ελπίδες

Νέες θεραπείες για την καρδιά και τον διαβήτη τύπου 2, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί με τη χρήση βλαστοκυττάρων, δοκιμάζονται αυτό τον καιρό στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ερευνητές του Hôpitaux de Paris έχουν ξεκινήσει τη δοκιμή μιας θεραπείας για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση εμφυτεύματος με καρδιακά κύτταρα που έχουν αναπτυχθεί από βλαστοκύτταρα, ενώ παράλληλα σαράντα άνθρωποι στις ΗΠΑ υποβάλλονται σε θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 με παγκρεατικά κύτταρα που έχουν αναπτυχθεί με τον ίδιο τρόπο. Και στις δύο περιπτώσεις τα νέα κύτταρα δεν έχουν ωριμάσει ακόμη, καθώς η θεραπεία προβλέπει την ωρίμανσή τους μέσα στον οργανισμό, ώστε να μετατραπούν στον τύπο των κυττάρων που έχει καταστραφεί εξαιτίας της ασθένειας.

Οι δύο θεραπείες έχουν δοκιμαστεί σε πιθήκους και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα βλαστοκύτταρα μπορούν σε διάστημα δύο μηνών να αναγεννήσουν έως και το 20% του χαμένου ιστού. Συγκεκριμένα, το εμφύτευμα με καρδιακά κύτταρα μπορεί να αναγεννήσει το τμήμα του μυοκαρδίου που έχει καταστραφεί, ενώ τα παγκρεατικά, όταν ωριμάζουν, μετατρέπονται σε β-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Οι θεραπείες που βασίζονται στα βλαστοκύτταρα δεν αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα λόγω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει εδώ και πολλά χρόνια σε ό,τι αφορά την ηθική πλευρά του θέματος, αλλά και των φόβων που έχουν εκφράσει κάποιοι για το ενδεχόμενο μετατροπής τους σε όγκους μετά την εμφύτευσή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ύπαρξή τους είναι πολύ σημαντική, επειδή τα βλαστοκύτταρα έχουν τεράστιες δυνατότητες και μπορούν να μετατραπούν σε οποιονδήποτε από τους 200 ιστούς που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με τον Chris Mason, επικεφαλής του τμήματος Αναγεννητικής Ιατρικής στο University College του Λονδίνου, ήδη χρησιμοποιούνται επιτυχώς κάποιες θεραπείες με βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση της τύφλωσης, όμως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, καθώς η καρδιακή ανεπάρκεια και ο διαβήτης είναι ασθένειες που σκοτώνουν και που μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζονται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ