Χτίζουν γέφυρες ειρήνης με όπλο τους την τοξοβολία

Η εκπαιδευτικός που προσπαθεί να πείσει τις φυλές Ποκότ και Τουρκάνα να σταματήσουν τις μάχες

Το τόξο ήταν πάντα για τον άνθρωπο όπλο, αλλά και μέσο κυνηγιού. Για τα αγόρια της φυλής Ποκότ, στην Κένυα, ωστόσο το τόξο γίνεται μέσο για την επίτευξη της ειρήνης! Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά, που ζουν στο Λάλε (χωριό που συνορεύει δυτικά με την Ουγκάντα και και βόρεια με την επαρχία Τουρκάνα, η οποία βρίσκεται 600 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα, το Ναϊρόμπι), δεν πηγαίνουν στο σχολείο.
Ο λόγος είναι ότι από ιδιαίτερα μικρή ηλικία είναι πολύ απασχολημένα καθημερινά:  βόσκουν τις αγελάδες του χωριού, ενώ είναι και «πολεμιστές», καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα με τους ζωοκλέφτες από τη γειτονική φυλή των Τουρκάνα, που κάνουν εφόδους στα κοπάδια τους.

kjhgjald

Η Ντίνα Ελεν Τσεμπιτγούεϊ ωστόσο, μια 52χρονη από το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Πρώτης Παιδικής Ηλικίας, προσπαθεί τα δύο τελευταία χρόνια να τους διδάξει κάποια βασικά θέματα αξιών, μέσω μιας αγαπημένης -αλλά και επιβεβλημένης από τα καθήκοντά τους- ασχολίας τους, της τοξοβολίας. «Αυτά τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αντί να πολεμούν και να ζουν με τον φόβο ότι μπορεί να πέσουν θύματα των Τουρκάνα ζωοκλεφτών» λέει η Τσεμπιτγούεϊ, η οποία εξηγεί ότι πρόσφατα δύο έφηβοι των Ποκότ είχαν πέσει θύματα στυγερής δολοφονίας στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα κοπάδια τους. Η εκπαιδευτικός προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση και με τη συνάδελφό της στη φυλή Τουρκάνα, για να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα κατά το οποίο τα παιδιά από τις δύο αντιμαχόμενες κοινότητες θα μπορούν να διαγωνίζονται στο παιχνίδι της τοξοβολίας. Σκοπός της είναι να ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ τους και σταδιακά να δημιουργήσει, ενδεχομένως, και τις συνθήκες για φιλίες και ειρήνευση.

hgakdljgs

Στην ουσία προσπαθεί να ανατρέψει την ένταση που προκαλεί εδώ και πολλά χρόνια το φαινόμενο της ζωοκλοπής, το οποίο έχει μακρά ιστορία στην ανατολική Αφρική. Ακολουθείται παραδοσιακά από τις βουκολικές φυλές ως πρακτική, για να αναπληρωθούν οι απώλειες ζώων που προκαλούνται εξαιτίας της ξηρασίας.

dfhbadh

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ