Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Μαρίνα Σάττι: Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι σε κατάστημα ΟΠΑΠ

Λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή της για το Μάλμε...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πότε και πού ντύνεται γαμπρός ο «Greek Freak»

Γάμος αλά ελληνικά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά την...

Ερευνητές δημιουργούν πέη για μεταμόσχευση

Με τη βοήθεια της αναγεννητικής ιατρικής ερευνητές κατόρθωσαν να «καλλιεργήσουν» ανδρικά μόρια

Ετοιμοι να δοκιμάσουν σε ανθρώπους τη λειτουργικότητα τεχνητού πέους, το οποίο δημιούργησαν στο εργαστήριο, είναι επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι περιμένουν μόνον τη σχετική άδεια από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές.

Το… καλλιεργημένο πέος προορίζεται για ασθενείς που έχουν εκ γενετής ανωμαλίες, για εκείνους που έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό στα γεννητικά όργανά τους ή για όσους έχουν χάσει το πέος τους έπειτα από χειρουργική αφαίρεσή του λόγω καρκίνου. Ακόμα και για ανθρώπους όπως ο Τζον Μπόμπιτ, που έχασε το πέος του από την εκδικητική μανία της συζύγου του Λορίνα.

Το τεχνητό πέος αναπτύσσουν ερευνητές του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ, στη Βόρεια Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ουρολογίας Αντονι Ατάλα. Το πέος αναπτύσσεται με χρήση κυττάρων του ίδιου του ασθενούς, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανοσολογικής απόρριψης του οργάνου μετά τη μεταμόσχευσή του. Είχε προηγηθεί, δε, από την ίδια ερευνητική ομάδα η επιτυχής δημιουργία πέους κουνελιού το 2008, με πολύ καλά αποτελέσματα.
3q464wy4y 1Οι μεταμοσχεύσεις ανδρικών μορίων από δωρητές αποτελούν μια λύση μέχρι σήμερα. Ομως έχουν δημιουργήσει και αμφισβητήσεις, καθώς το πρώτο όργανο που μεταμοσχεύτηκε με επιτυχία (στην Κίνα το 2005), έπειτα από 15ωρη εγχείρηση, χρειάστηκε να απομακρυνθεί έπειτα από μία διετία λόγω δυσλειτουργίας και σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων που δημιούργησε στον 44χρονο άνδρα και στη γυναίκα του.

Οι μεταμοσχεύσεις

Γενικά οι μεταμοσχεύσεις πέους, αν και δεν θεωρούνται πολύ πιο πολύπλοκες σε σχέση με άλλες μεταμοσχεύσεις, δεν είναι συνηθισμένες, καθώς οι γιατροί συνήθως αμφιβάλλουν κατά πόσο το νέο όργανο όντως θα λειτουργήσει κανονικά.

Ακριβώς γι’ αυτό οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, με τη βοήθεια της αναγεννητικής ιατρικής και της εμβιομηχανικής τεχνολογίας (bioengineering). Η πρωτοπόρος ομάδα του Ατάλα ήδη, εκτός από τα ανδρικά μόρια, εργάζεται για την αναγέννηση 30 διαφορετικών ιστών και οργάνων. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, έχει πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση οργάνου εργαστηρίου σε άνθρωπο, μίας ουροδόχου κύστης (το 1999), όπως και της πρώτης ουρήθρας (το 2004) και του πρώτου γυναικείου κόλπου (το 2005).

Ηδη έχουν «καλλιεργήσει» έξι ανδρικά μόρια, τα οποία όμως ακόμη δεν είναι έτοιμα για μεταμόσχευση, καθώς τα δοκιμάζουν στο εργαστήριό τους για να δουν αν είναι ασφαλή και λειτουργικά. Ειδικές μηχανές τεντώνουν τα πέη, ώστε να βεβαιωθούν οι επιστήμονες ότι αυτά θα έχουν κανονική στύση, όταν «πιάσουν δουλειά». Εκτιμάται πως η πρώτη μεταμόσχευση θα γίνει σε διάστημα μίας πενταετίας.

Σε πρώτη φάση, θα αντικατασταθεί μόνο ένα μέρος του φυσιολογικού οργάνου και, σε επόμενο στάδιο, θα επιδιωχθεί η πλήρης αντικατάστασή του. Επόμενος στόχος θα είναι η αντικατάσταση «κουρασμένων» ιστών πέους σε άτομα με στυτική δυσλειτουργία, ώστε να αποκτούν ξανά κανονική στύση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...