Ερευνητές δημιουργούν πέη για μεταμόσχευση

Με τη βοήθεια της αναγεννητικής ιατρικής ερευνητές κατόρθωσαν να «καλλιεργήσουν» ανδρικά μόρια

Ετοιμοι να δοκιμάσουν σε ανθρώπους τη λειτουργικότητα τεχνητού πέους, το οποίο δημιούργησαν στο εργαστήριο, είναι επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι περιμένουν μόνον τη σχετική άδεια από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές.

Το… καλλιεργημένο πέος προορίζεται για ασθενείς που έχουν εκ γενετής ανωμαλίες, για εκείνους που έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό στα γεννητικά όργανά τους ή για όσους έχουν χάσει το πέος τους έπειτα από χειρουργική αφαίρεσή του λόγω καρκίνου. Ακόμα και για ανθρώπους όπως ο Τζον Μπόμπιτ, που έχασε το πέος του από την εκδικητική μανία της συζύγου του Λορίνα.

Το τεχνητό πέος αναπτύσσουν ερευνητές του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ, στη Βόρεια Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ουρολογίας Αντονι Ατάλα. Το πέος αναπτύσσεται με χρήση κυττάρων του ίδιου του ασθενούς, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανοσολογικής απόρριψης του οργάνου μετά τη μεταμόσχευσή του. Είχε προηγηθεί, δε, από την ίδια ερευνητική ομάδα η επιτυχής δημιουργία πέους κουνελιού το 2008, με πολύ καλά αποτελέσματα.
3q464wy4y 1Οι μεταμοσχεύσεις ανδρικών μορίων από δωρητές αποτελούν μια λύση μέχρι σήμερα. Ομως έχουν δημιουργήσει και αμφισβητήσεις, καθώς το πρώτο όργανο που μεταμοσχεύτηκε με επιτυχία (στην Κίνα το 2005), έπειτα από 15ωρη εγχείρηση, χρειάστηκε να απομακρυνθεί έπειτα από μία διετία λόγω δυσλειτουργίας και σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων που δημιούργησε στον 44χρονο άνδρα και στη γυναίκα του.

Οι μεταμοσχεύσεις

Γενικά οι μεταμοσχεύσεις πέους, αν και δεν θεωρούνται πολύ πιο πολύπλοκες σε σχέση με άλλες μεταμοσχεύσεις, δεν είναι συνηθισμένες, καθώς οι γιατροί συνήθως αμφιβάλλουν κατά πόσο το νέο όργανο όντως θα λειτουργήσει κανονικά.

Ακριβώς γι’ αυτό οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, με τη βοήθεια της αναγεννητικής ιατρικής και της εμβιομηχανικής τεχνολογίας (bioengineering). Η πρωτοπόρος ομάδα του Ατάλα ήδη, εκτός από τα ανδρικά μόρια, εργάζεται για την αναγέννηση 30 διαφορετικών ιστών και οργάνων. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, έχει πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση οργάνου εργαστηρίου σε άνθρωπο, μίας ουροδόχου κύστης (το 1999), όπως και της πρώτης ουρήθρας (το 2004) και του πρώτου γυναικείου κόλπου (το 2005).

Ηδη έχουν «καλλιεργήσει» έξι ανδρικά μόρια, τα οποία όμως ακόμη δεν είναι έτοιμα για μεταμόσχευση, καθώς τα δοκιμάζουν στο εργαστήριό τους για να δουν αν είναι ασφαλή και λειτουργικά. Ειδικές μηχανές τεντώνουν τα πέη, ώστε να βεβαιωθούν οι επιστήμονες ότι αυτά θα έχουν κανονική στύση, όταν «πιάσουν δουλειά». Εκτιμάται πως η πρώτη μεταμόσχευση θα γίνει σε διάστημα μίας πενταετίας.

Σε πρώτη φάση, θα αντικατασταθεί μόνο ένα μέρος του φυσιολογικού οργάνου και, σε επόμενο στάδιο, θα επιδιωχθεί η πλήρης αντικατάστασή του. Επόμενος στόχος θα είναι η αντικατάσταση «κουρασμένων» ιστών πέους σε άτομα με στυτική δυσλειτουργία, ώστε να αποκτούν ξανά κανονική στύση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ