«Χειρουργικές» κινήσεις στον τρίτο θάλαμο!

Οι αρχαιολόγοι αναζητούν στην Αμφίπολη αντικείμενα που θα συνθέσουν το παζλ της σπουδαίας ανασκαφής

Με τους αρχαιολόγους να δουλεύουν με… χειρουργικές κινήσεις στον τρίτο θάλαμο του μεγαλειώδους μνημείου και με την επικεφαλής των εργασιών Κατερίνα Περιστέρη να έχει ήδη περιορίσει σε έναν βαθμό τους… υποψήφιους «ενοίκους» του τάφου (αφού με δηλώσεις της έκανε λόγο για σπουδαίο στρατηγό), συνεχίζονται με αργά και σταθερά βήματα οι εργασίες στον λόφο Καστά. Οι κινήσεις των αρχαιολόγων όλες αυτές τις ημέρες είναι πολύ προσεκτικές, καθώς είναι σε εξέλιξη η αφαίρεση χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο.

Το χώμα απομακρύνεται σε πολύ μικρές ποσότητες -με «κουταλάκια»- και καθημερινά το ύψος του κατεβαίνει μόλις 30 εκατοστά. Και αυτό γιατί γίνονται έρευνες για εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων μέσα στο χώμα ή άλλων στοιχείων που θα συνθέσουν το παζλ της ανασκαφής. Σημειώνεται ότι στον τρίτο θάλαμο το δάπεδο υπολογίζεται στα 7,5 μέτρα, ενώ αυτή τη στιγμή η ομάδα αρχαιολόγων βρίσκεται στα 3,6 μέτρα.

Επιμένει για Νέαρχο

Στο μεταξύ, μετά τις αναφορές Περιστέρη ότι ο τάφος στον τύμβο Καστά ανήκει σε σπουδαίο στρατηγό, ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τιβέριος επιμένει στην «υποψηφιότητα» του Νεάρχου. Η περίπτωσή του είναι ξεχωριστή, καθώς προερχόταν από την Αμφίπολη, η οποία, αν και δεν ήταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, κατείχε σημαντική θέση στην ιστορία της. Και αυτό γιατί από το φημισμένο λιμάνι της ξεκίνησε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την εκστρατεία στα πέρατα της Γης.

Οπως εκτιμά ο καθηγητής Μ. Τιβέριος, είναι πολύ πιθανό το «μυστικό» της Αμφίπολης να κρύβει τον Νέαρχο, καθώς είναι ο μοναδικός που ήταν Αμφιπολίτης και ενώ είχε γεννηθεί στην Κρήτη, από μικρή ηλικία είχε πάει με τον πατέρα του στην Αμφίπολη. Σε κάθε περίπτωση, η λίστα με τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι τεράστια. Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό υψηλόβαθμων αξιωματικών, ορισμένοι εκ των οποίων υπήρξαν και στενοί του φίλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας: Κατέρρευσε η μητέρα της Μυρτώς μόλις έφτασε η σορός στην εκκλησία

«Ράγισαν» καρδιές στο τελευταίο αντίο της 19χρονης Μυρτώς στην...

Κεφαλονιά: Η βιντεοκλήση και τα SMS της Μυρτώς με 66χρονο – Η κατάθεσή του τα ανατρέπει όλα

Η κατάθεση ενός 66χρονου άντρα από την Πρέβεζα φέρνει...

Κεφαλονιά: Ο σύντροφος της Μυρτώς «σπάει» τη σιωπή του – Η συνάντησή τους το μοιραίο βράδυ

Ο σύντροφος της 19χρονης Μυρτώς που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά με την αστυνομία να κάνει έρευνες για τις αιτίες που την οδήγησαν στον θάνατο.

Νοσηλεύεται γνωστή ηθοποιός – Η μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η ηθοποιός που έχει διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση κατα πλάκας από το 2021, τα τελευταία χρόνια έχει μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη της

Κεφαλονιά: Τρανς μυστικά στο δωμάτιο της κοκαΐνης

Στην υπόθεση του θανάτου της 19χρονης Μυρτώς στην Κεφαλλονιά...

«Δευτερόλεπτα πριν πάθει το εγκεφαλικό ο Μυλωνάκης απάντησε σε μήνυμα της Μεσσαροπούλου λέγοντας…»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Δήμος Βερύκιος κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Happy Day» για την Τίνα Μεσσαροπούλου.

Κεφαλονιά: Οι λυγμοί της μητέρας της Μυρτώς – «Θα πάω να βρω τη Μυρτούλα μου, το ορκίζομαι»

Η μητέρα της 19χρονης Μυρτώς που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά κάτω από περίεργες συνθήκες μίλησε με λυγμούς στην εκπομπή «Το Πρωινό».