«Χειρουργικές» κινήσεις στον τρίτο θάλαμο!

Οι αρχαιολόγοι αναζητούν στην Αμφίπολη αντικείμενα που θα συνθέσουν το παζλ της σπουδαίας ανασκαφής

Με τους αρχαιολόγους να δουλεύουν με… χειρουργικές κινήσεις στον τρίτο θάλαμο του μεγαλειώδους μνημείου και με την επικεφαλής των εργασιών Κατερίνα Περιστέρη να έχει ήδη περιορίσει σε έναν βαθμό τους… υποψήφιους «ενοίκους» του τάφου (αφού με δηλώσεις της έκανε λόγο για σπουδαίο στρατηγό), συνεχίζονται με αργά και σταθερά βήματα οι εργασίες στον λόφο Καστά. Οι κινήσεις των αρχαιολόγων όλες αυτές τις ημέρες είναι πολύ προσεκτικές, καθώς είναι σε εξέλιξη η αφαίρεση χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο.

Το χώμα απομακρύνεται σε πολύ μικρές ποσότητες -με «κουταλάκια»- και καθημερινά το ύψος του κατεβαίνει μόλις 30 εκατοστά. Και αυτό γιατί γίνονται έρευνες για εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων μέσα στο χώμα ή άλλων στοιχείων που θα συνθέσουν το παζλ της ανασκαφής. Σημειώνεται ότι στον τρίτο θάλαμο το δάπεδο υπολογίζεται στα 7,5 μέτρα, ενώ αυτή τη στιγμή η ομάδα αρχαιολόγων βρίσκεται στα 3,6 μέτρα.

Επιμένει για Νέαρχο

Στο μεταξύ, μετά τις αναφορές Περιστέρη ότι ο τάφος στον τύμβο Καστά ανήκει σε σπουδαίο στρατηγό, ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τιβέριος επιμένει στην «υποψηφιότητα» του Νεάρχου. Η περίπτωσή του είναι ξεχωριστή, καθώς προερχόταν από την Αμφίπολη, η οποία, αν και δεν ήταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, κατείχε σημαντική θέση στην ιστορία της. Και αυτό γιατί από το φημισμένο λιμάνι της ξεκίνησε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την εκστρατεία στα πέρατα της Γης.

Οπως εκτιμά ο καθηγητής Μ. Τιβέριος, είναι πολύ πιθανό το «μυστικό» της Αμφίπολης να κρύβει τον Νέαρχο, καθώς είναι ο μοναδικός που ήταν Αμφιπολίτης και ενώ είχε γεννηθεί στην Κρήτη, από μικρή ηλικία είχε πάει με τον πατέρα του στην Αμφίπολη. Σε κάθε περίπτωση, η λίστα με τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι τεράστια. Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό υψηλόβαθμων αξιωματικών, ορισμένοι εκ των οποίων υπήρξαν και στενοί του φίλοι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ