Οι βοριάδες σταμάτησαν τις έρευνες!

Οι καιρικές συνθήκες διέκοψαν την αποστολή στα Αντικύθηρα. Ικανοποίηση για τα ευρήματα

Αποχώρησε χθες από τα Αντικύθηρα η πολυπληθής επιστημονική ομάδα που εξερεύνησε το περίφημο ναυάγιο, καθώς οι ισχυροί βοριάδες έκαναν αδύνατη τη συνέχιση των καταδύσεων! Ενδεικτικό είναι ότι οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη χρήση του «διαστημικού» Exosuit, που έκανε μόνο τρεις δοκιμαστικές καταδύσεις την Τρίτη, τελευταία μέρα της αποστολής. Ωστόσο ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της στολής, J.F. White, δήλωσε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα στέλνει τo υπερ-σκάφανδρο (των 1.500.000 δολαρίων) στην έρευνα στα Αντικύθηρα.

Πάντως παρά την πρόωρη διακοπή της αποστολής (η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου), οι επιστήμονες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της έρευνας όχι μόνο επειδή έφερε στο φως νέα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά κυρίως γιατί θέτει τις βάσεις για τις ανασκαφές που θα ακολουθήσουν.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, διότι όλοι οι στόχοι μας εκπληρώθηκαν κατά το πλείστον» δηλώνει στην «Espresso» ο δύτης-αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και εκ των επιστημονικών υπευθύνων της αποστολής, δρ Θεοτόκης Θεοδούλου. Η ακριβέστατη αποτύπωση του ναυαγίου, η κατανόηση του χώρου και η ανάσυρση ορισμένων «ενδεικτικών ευρημάτων», όπως λέει ο ίδιος, είναι τα κέρδη της φετινής αποστολής. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι αρχαιολόγοι ξέρουν πλέον πού ακριβώς πρέπει να σκάψουν για να βρουν τις σπουδαίες αρχαιότητες τις οποίες κρύβει ακόμη το βυθισμένο σκαρί.

«Εμείς κάναμε όλη τη δουλειά που απαιτούσε μια δοκιμαστική προσέγγιση στον χώρο του ναυαγίου και το επόμενο φυσιολογικό επακόλουθο είναι η έναρξη ανασκαφής του χώρου, η οποία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ομως, νομίζω ότι όλα δείχνουν πως θα είναι εφικτή» σημειώνει ο δρ Θεοδούλου.
Την ίδια άποψη εκφράζουν και άλλα μέλη της ομάδας: «Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Τώρα ξέρουμε πώς ακριβώς πρέπει να γίνει και πού θα βρούμε αυτά που είναι ακόμη στον βυθό».
Στην επιτυχία του εγχειρήματος συνέβαλε σημαντικά η σύγχρονη τεχνολογία. «Χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι τεχνολογικοί εξοπλισμοί, από τα αυτόνομα υποβρύχια οχήματα μέχρι rebreathers. Με όλα είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι από την απόδοσή τους» προσθέτει ο δρ Θεοδούλου. Σύντομα, δε, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ