Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 13 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δείξτε περισσότερη προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών σας,...

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Το… έσκασε ο Λουκάνικος

Ο σκύλος-σύμβολο των διαδηλώσεων, που απέκτησε διεθνή φήμη, «έφυγε» προδομένος από την καρδιά του

Κάποιοι από τους γείτονές του (σε ένα τετράγωνο των Εξαρχείων) και βέβαια το ζευγάρι συνταξιούχων που είχε αναλάβει την καθημερινή φροντίδα του τον αποχαιρέτησαν τον περασμένο Μάιο. Ολους αυτούς τους μήνες «κοιτούσε» την Αθήνα από ψηλά, αφού το… έσκασε (!) ήσυχα και αθόρυβα, σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο συνήθιζε να περιπλανιέται στους αθηναϊκούς δρόμους, κουνώντας σαν τρελός την ουρά του (όταν τον φώναζαν με το όνομά του!) και αγριεύοντας προς τους «εχθρούς» (κυρίως τους άνρες των ΜΑΤ!).

Αν και έγινε γνωστός (διεθνώς) ως… σαματατζής, επαναστάτης, τετράποδος Τσε και φανατικός διαδηλωτής, «ο αγαπημένος μας Λουκάνικος ξεψύχησε ήρεμα, ενώ κοιμόταν στο ντιβάνι του. Ηταν ένα απόγευμα του Μαΐου… Τον πρόδωσε η καρδιά του, σε ηλικία περίπου 12 ετών. Δυστυχώς η υγεία του ήταν επιβαρυμένη, εξαιτίας των δακρυγόνων που είχε εισπνεύσει σε μεγάλες ποσότητες εκείνα τα χρόνια των διαδηλώσεων» λέει στην «Espresso» η κυρία Κατερίνα που μαζί με τον σύζυγό της φιλοξενούσαν στο σπίτι τους τον ξανθωπό «αγωνιστή», τα τελευταία περίπου δύο χρόνια.

Ο θάνατος όμως του Λουκάνικου ή Λουκ (αν και Θοδωρής είχε «βαφτιστεί», όπως μαρτυρούσε η κονκάρδα του) έγινε γνωστός χθες αναστατώνοντας όχι μόνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά (ακόμα μία φορά) και ορισμένα από τα μεγαλύτερα ενημερωτικά δίκτυα του κόσμου. «Ο Λουκάνικος είναι νεκρός: Η είδηση του θανάτου του σκύλου των διαδηλώσεων και ο φόρος τιμής» έγραψε ο «Independent» σχολιάζοντας πως επρόκειτο για «το πολυαγαπημένο σκυλί των διαδηλώσεων στην Ελλάδα (…), σύμβολο της αντίστασης». Ανάλογος φόρος τιμής υπήρξε χθες από την «Daily Telegraph» (έγραψε ότι έφυγε ο «αστέρας» των διαμαρτυριών κατά της λιτότητας), την «Business Insider» και το πρακτορείο Reuters.

Ο διάσημος τετράποδος επαναστάτης είχε μπλεχτεί πρώτη φορά σε επεισόδια στο «φλεγόμενο» κέντρο της Αθήνας, όταν ήταν αδέσποτος… πιτσιρικάς, τον Δεκέμβριο του 2008. Εκτοτε (και μέχρι τα τέλη του 2012, οπότε… έβαλε τις «παντόφλες» του και άρχισε να απολαμβάνει τη φροντίδα της κυρίας Κατερίνας) βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων: απέναντι από τους αστυνομικούς και στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων. Το μόνο που έδειχνε να πανικοβάλλει τον ξανθούλη «ήρωα» ήταν η χειροβομβίδα κρότου – λάμψης. «Τρέχαμε κάθε φορά να τον μαζέψουμε από τους δρόμους, όταν γίνονταν σοβαρά επεισόδια» λέει η κυρία Κατερίνα.

Ο Λουκάνικος ήταν καταχωρισμένος στα αρχεία του Τμήματος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αθηναίων ως Θοδωρής, ωστόσο «ξαναβαφτίστηκε» από τους κατοίκους των Εξαρχείων με το παρατσούκλι Λουκάνικος, μιας και ο αγαπημένος του μεζές ήταν τα λουκάνικα! Να σημειωθεί πάντως ότι στους δρόμους πέριξ του Συντάγματος και των Εξαρχείων εξακολουθεί να σουλατσάρει ο… σωσίας του Λουκάνικου, ένας άλλος ξανθωπός «αλήτης», ο Ανδρέας.

Στα «Πρόσωπα της χρονιάς» για το 2011!

Το 2011 ήταν η χρονιά του! Τότε η πλατεία Συντάγματος ξεχείλιζε από… αγανάκτηση και εκείνος μπλεκόταν στα πόδια των διαδηλωτών, κουνώντας μανιωδώς την ουρά του και γαβγίζοντας (με στόμφο!) στους αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν παρατεταγμένοι μπροστά από το Κοινοβούλιο.

«Σιχαίνεται το “χάλι” στο οποίο περιήλθαν οι Ελληνες» έγραψε για τον πρωτευουσιάνο «αγανακτισμένο» σκύλο το αμερικανικό περιοδικό «TIME» τον Ιούνιο του 2011. Λίγους μήνες μετά ο θαρραλέος Λουκάνικος ήταν στη λίστα «Πρόσωπα του 2011» του «ΤΙΜΕ» (μετά τον Mr facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που ήταν «Πρόσωπο του 2010»). Επρόκειτο για πολυσέλιδο αφιέρωμα με τίτλο «Ο Διαδηλωτής» για τους «αγανακτισμένους» του κόσμου, όμως μόνο ο Λουκάνικος είχε απολαύσει τόσο εκτενές φωτορεπορτάζ! Την ίδια χρονιά ο χαριτωμένος σκυλάκος πρωταγωνίστησε στο BBC, σε βιντεάκι υπό τους ήχους του συγκροτήματος Kaiser Chiefs, ενώ έγινε και καρτούν από τον τραγουδοποιό David Rovics στο βίντεο «The Riot Dog» (Ο σκύλος επαναστάτης).

Πάντως, ήδη από τον Μάιο του 2010 τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου, εφημερίδες, περιοδικά και sites είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτή τη «νέα ράτσα διαδηλωτή – μασκότ των Ελλήνων».
fg43ty34tg 3Πρώτη η εφημερίδα «Guardian» είχε φιλοξενήσει στις σελίδες της τη μουσούδα του Λουκάνικου. Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η ισπανική «El Pais», η ιταλική «Corriere della Sera», η γαλλική «Liberation», ο «Economist», ο «Independent» και η «Daily Telegraph».

Τραγούδι που έκανε τον γύρο του κόσμου
fg43ty34tg 1
Είχε το… δικό του blog, μονοπώλησε τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook και twitter) αποκτώντας φίλους ανά τον κόσμο και έγινε καρτούν, «πρωτοσέλιδο» εντός και εκτός συνόρων αλλά και τραγούδι! Ο ξανθωπός «αγωνιστής» Λουκάνικος αποτέλεσε… έμπνευση για τον Αμερικανό μουσικό David Rovics, ο οποίος έγραψε το κομμάτι «The Riot Dog» (ο σκύλος επαναστάτης). Το τραγούδι μάλιστα συνοδεύεται και από animation του Νορβηγού Bjorn-Magne Stuestol.

«Δεν είναι γρανάζι»

«Είναι μια μάχη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά αυτός δεν είναι πιόνι. Ξέρει ακριβώς με ποια πλευρά τάσσεται, δεν είναι γρανάζι του συστήματος. Είναι ο σκύλος επαναστάτης. Γαβγίζει στους αστυνομικούς και δεν φοβάται. Εχει σελίδα στο facebook, αλλά δεν έχει χρόνο για blog. Οταν δακρυγόνο έρχεται καταπάνω του, εκείνος το κλοτσάει πίσω. Φέρεται διαφορετικά από οποιονδήποτε άλλο φυσιολογικό σκύλο».
fg43ty34tg 2Υπενθυμίζεται ότι το δικό του τραγούδι (στο άλμπουμ του Στάθη Δρογώση «Αλλη Γη») είχε και ο θρυλικός Κανέλλος των Εξαρχείων. Απόσπασμα: «Θα μιλήσω για τον φίλο τον Κανέλλο. Που έχει μια καρδιά και τέσσερα ποδάρια. Που γυρίζει στα Εξάρχεια τα βράδια. Κι όλοι τον σέβονται, του βγάζουν το καπέλο. Ενα τραγούδι για τον σκύλο τον Κανέλλο. Που με δάγκωσε μα τον καταλαβαίνω. Υποστήριξε την άποψη με πάθος. Οτι είχα πάρει τη ζωή μου λάθος».

Ελένη Ευαγγελοδήμου 

fg43ty34tg 4 

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

«TV Queens» στο Open με Χριστίνα Λαμπίρη

Η Χριστίνα Λαμπίρη θα γίνει τηλεοπτική δασκάλα; Ετσι θα...