Επιστολή που έφτασε στην Εισαγγελία μιλά για όργια με παράνομες προσλήψεις και χλιδάτα ταξίδια με ερωμένες
Επιστολή-φωτιά από διοικητικούς υπαλλήλους (;) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) έχει φτάσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς, με την οποία καταγγέλλονται… όργια από τη διοίκηση της ΑΣΚΤ και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), μεταξύ άλλων με προσλήψεις (εκτός ΑΣΕΠ) γυναικών υπαλλήλων, φίλων ή και ερωμένων (!) των επικεφαλής του ιδρύματος αλλά και τακτικές… χαρεμοποίησης. Η σχολή έχει γίνει άνω κάτω, με τον πρύτανη Μάριο Σπηλιόπουλο και τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού να αρνούνται οποιαδήποτε σχέση και ουσιαστικά να χαρακτηρίζουν την επιστολή ανάξια κριτικής, αμφισβητώντας το περιεχόμενό της. Σε κάθε περίπτωση, σύντομα αναμένεται η αντίδραση της Δικαιοσύνης, ενδεχομένως και με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για τις σοβαρότατες καταγγελίες.
Ειδικότερα καταγγέλλονται με την εν λόγω επιστολή «ύποπτες ενέργειες» της διοίκησης, «απάτη και απιστία» και «αδικαιολόγητη μεταφορά δημοσίου χρήματος». Γράφουν συγκεκριμένα ότι δαπανήθηκε ποσό 37.000 ευρώ για την πληρωμή των γυναικών που προσελήφθησαν, χωρίς να γνωστοποιείται καν το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το οποίο αντλήθηκαν. Οι συντάκτες της επιστολής προχωρούν σε περαιτέρω αποκαλύψεις: Χλιδάτα ταξίδια με τη συμμετοχή του «χαρεμιού» και πρόσχημα την «πολιτιστική διπλωματία», «διασκεδαστικές εκδρομές και φαγοπότια»! Μέσω της επιστολής ζητείται από την εισαγγελέα Διαφθοράς να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο σχετικά με τη μεταφορά χρημάτων από το ΕΙΠ προς την ΑΣΚΤ καθώς και τους συνεργάτες τους. Συγκεκριμένα, ζητείται από την Εισαγγελία «να ελέγξει τις μεταφορές χρημάτων από το ΕΙΠ και την ΑΣΚΤ και τους συνεργάτες τους και να γίνει διαχειριστικός έλεγχος σε κάθε έργο που εμπλέκονται αυτοί οι τύποι».
«Δεν έχουμε νομικές γνώσεις, αλλά εδώ καταλαβαίνουμε ότι έχουμε σύσταση συμμορίας ανάμεσα σε ανθρώπους του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και άλλων για να διαχειριστούν παράνομα το δημόσιο χρήμα» καταλήγουν στο υπόμνημά τους οι «διοικητικοί υπάλληλοι».
Αμεση ήταν η αντίδραση της διοίκησης του ΕΙΠ, η οποία έκανε λόγο για καταγγελίες εις βάρος της που της προσάπτονται μέσω «πλαστής ανώνυμης επιστολής». Αναφέρει, επίσης, ότι το ποσό για το οποίο κατηγορούνται το ΕΙΠ και η Σχολή ότι διέθεσαν στους μισθούς των γυναικών υπαλλήλων ανέρχεται σε 36.962 ευρώ και αφορά την εκπόνηση προγράμματος με θέμα τη «Στρατηγική Πολιτιστικής Διπλωματίας» από ομάδα ερευνητών συνεργαζόμενων με το ίδρυμα. Τέλος, σημειώνει ότι μέρος του προγράμματος παρουσιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Ολυμπία, σε θερινή ακαδημία με θέμα «Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτιστική Διπλωματία».
Για «πλαστή επιστολή» κάνει λόγο και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ο οποίος δηλώνει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η συγκεκριμένη επιστολή δεν έχει καμία σχέση με τον σύλλογο» και καταγγέλλει την πλαστογράφηση που επιχειρείται.