Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Οι (7+1) λόγοι που προκαλούν τους πονοκεφάλους

Καθημερινά ένας στους είκοσι εκδηλώνει πονοκέφαλο. Τα καλά νέα είναι ότι η κεφαλαλγία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, ωστόσο τις περισσότερες φορές επιχειρούμε να…

Καθημερινά ένας στους είκοσι εκδηλώνει πονοκέφαλο. Τα καλά νέα είναι ότι η κεφαλαλγία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, ωστόσο τις περισσότερες φορές επιχειρούμε να το κάνουμε με λανθασμένα μέσα, καθώς δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τη φύση της κεφαλαλγίας που μας ταλαιπωρεί. Δεδομένου ότι δεν είναι όλοι οι πονοκέφαλοι το ίδιο, καλό είναι να γνωρίζουμε τη διαφορετική συμπτωματολογία, ώστε να βρούμε ανακούφιση το ταχύτερο δυνατόν.

Αφυδάτωση, στρες, κόπωση και χρήση του υπολογιστή
Συμπτώματα: Πονοκέφαλος που συνδυάζει μια ελαφριά αίσθηση πίεσης γύρω από το κεφάλι (σαν να υπάρχει γύρω του μια σφιχτή κορδέλα), η οποία είναι πιθανόν να είναι αισθητή μέχρι και τον αυχένα.
Διάρκεια: Μερικές ώρες. Θεωρείται ένας «φυσιολογικός» πονοκέφαλος, τον οποίο βιώνει το 95% των ανθρώπων σε κάποια στιγμή της ζωής του. Είναι ήπιας έως μέτριας έντασης και συνήθως διαρκεί λίγες ώρες, όμως μπορεί να επιμείνει για μέρες ή ακόμα και για μερικές εβδομάδες σε κάποιες περιπτώσεις. Οι πονοκέφαλοι τάσης πυροδοτούνται από την αφυδάτωση, το στρες, την κόπωση ή σωματικούς παράγοντες, όπως η πολύωρη χρήση υπολογιστή (προκαλεί συσπάσεις των μυών του αυχένα, του προσώπου και του κρανίου). Είναι συχνότεροι στις γυναίκες και μπορεί να «χτυπήσουν» ακόμη και δύο φορές τον μήνα.
Αντιμετώπιση: Αντί να καταφύγει κανείς με την πρώτη αδιαθεσία στα παυσίπονα, μπορεί να δοκιμάσει απλές τεχνικές χαλάρωσης, όπως το μασάζ στον αυχένα και στο κεφάλι ή ένα ζεστό μπάνιο.

Κατάχρηση των παυσίπονων
Συμπτώματα: Επίμονος πονοκέφαλος, παρά τη συχνή χρήση παυσίπονων (δύο έως τρεις μέρες την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα).
Διάρκεια: Συνεχής. Αυτού του είδους ο πονοκέφαλος προκαλείται από τα ίδια τα παυσίπονα που παίρνει κάποιος για την αντιμετώπισή του, καθώς ο οργανισμός συνηθίζει τη λήψη φαρμάκων και εμφανίζει στερητικό σύνδρομο -πονοκέφαλος-, όταν η φαρμακευτική αγωγή διακόπτεται. Μπορεί να εκδηλωθεί με οποιονδήποτε τύπο παυσίπονου, κυρίως όμως με όσα περιέχουν καφεΐνη ή κοδεΐνη. Κατάχρηση θεωρείται η λήψη παυσίπονων πάνω από δύο ημέρες την εβδομάδα για διάστημα τριών μηνών.
Αντιμετώπιση: Απαιτείται άμεση διακοπή των παυσίπονων, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται αυτό. Αρχικά οι πονοκέφαλοι μπορεί να επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν. Κατά μέσο όρο η βελτίωση έρχεται ύστερα από τρεις εβδομάδες αποχής από τα φάρμακα.

Μετά από έντονες «συγκινήσεις» στο κρεβάτι
Συμπτώματα: Εντονος πονοκέφαλος που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ ή τη στιγμή της κορύφωσης.
Διάρκεια: Από ένα λεπτό έως πολλές ώρες. Περίπου το 1% του πληθυσμού εκδηλώνει πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Κατά την πρώτη εκδήλωση τέτοιου τύπου κεφαλαλγίας θα πρέπει κανείς να επισκεφτεί οπωσδήποτε γιατρό, ώστε να αποκλειστεί τυχόν εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς τα συμπτώματα είναι δυσδιάκριτα. Αν ωστόσο το φαινόμενο επαναλαμβάνεται, δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Η οργασμική κεφαλαλγία είναι ένα είδος οξείας ημικρανίας, η οποία δεν είναι απολύτως κατανοητή από τους ειδικούς. Τις περισσότερες φορές όμως είναι ακίνδυνη και εξαφανίζεται ύστερα από μερικά επεισόδια.
Αντιμετώπιση: Η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών παυσίπονων μισή με μία ώρα πριν από τη σεξουαλική επαφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επεισοδίων.

Πιθανές παθήσεις στους οφθαλμούς
Συμπτώματα: Οξύς πόνος που εστιάζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού, συνήθως πίσω από το μάτι, ο οποίος μπορεί να ξυπνήσει τον πάσχοντα ακόμα και μέσα στη νύχτα. Μπορεί να εμφανίσει υποτροπές πολλές φορές τη μέρα για διάστημα μερικών εβδομάδων.
Διάρκεια: Ο πόνος κορυφώνεται περίπου πέντε με δέκα λεπτά μετά την έναρξη της κεφαλαλγίας και συνήθως διαρκεί 30 έως 45 λεπτά, αν και σε κάποιες περιπτώσεις η διάρκειά του μπορεί να φτάσει ακόμα και τις δύο ώρες. Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι πιθανόν να συνοδεύεται από καταρροή ή αδυναμία παραμονής σε ένα σταθερό σημείο. Δεδομένου ότι επηρεάζει τον υποθάλαμο, δηλαδή την περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για τον ύπνο, είναι πιθανόν ο πόνος να ξυπνήσει τον ασθενή μέσα στη νύχτα. Οι περισσότεροι πάσχοντες παθαίνουν αρκετές κρίσεις την ημέρα για κάποιες μέρες μία ή δύο φορές το χρόνο, ενώ το φαινόμενο είναι πιο σύνηθες στους άντρες της μέσης ηλικίας.
Αντιμετώπιση: Τα κοινά παυσίπονα σπανίως δρουν αρκετά γρήγορα για να βοηθήσουν, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να βρίσκουν ανακούφιση σε φαρμακευτικές αγωγές για την ημικρανία.

Λόγω δοντιών
Συμπτώματα: Κεφαλαλγία το πρωί, συνδυασμένη με πόνο γύρω από το αυτί και τη γνάθο.
Διάρκεια: Υποχωρεί λίγα λεπτά μετά το πρωινό ξύπνημα. Το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών στη διάρκεια της νύχτας προκαλεί κόπωση των μυών της γνάθου, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό σπασμό. Το αποτέλεσμα είναι μια αίσθηση μουδιάσματος στην περιοχή του προσώπου και του κεφαλιού.
Αντιμετώπιση: Οι οδοντίατροι συνιστούν συνήθως τη χρήση νάρθηκα νυκτός που εμποδίζει τον βρουξισμό. Σε extreme περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί διορθωτική επέμβαση γνάθου.

Από φλεγμονές στο ανω αναπνευστικό
Συμπτώματα: Πόνος πάνω από τα μάτια, τα μάγουλα ή γύρω από τη μύτη.
Διάρκεια: Επίμονος πόνος που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Η ιγμορίτιδα είναι μια φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων, που μπορεί να οφείλεται σε κρυολόγημα και μπορεί να πυροδοτήσει πόνο στην περιοχή του προσώπου, διάρκειας έως και τεσσάρων εβδομάδων, καθώς στην περιοχή εγκλωβίζονται αέρας και βλέννες.
Αντιμετώπιση: Τα παυσίπονα και τα στεροειδή ρινικά σπρέι βοηθάνε, ωστόσο μπορεί να κριθεί απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικών ή αντιισταμινικών.

Από την πτώση των επίπεδων οιστρογόνων
Συμπτώματα: Πονοκέφαλος που εκδηλώνεται τις πρώτες μέρες της έμμηνης ρύσης.
Διάρκεια: Δύο έως τρεις ημέρες συνεχούς πόνου. Αρκετές γυναίκες υποφέρουν από ένα είδος ημικρανιών κατά τις πρώτες μέρες της περιόδου, που προκαλούνται από την πτώση των επιπέδων οιστρογόνων στον οργανισμό.
Αντιμετώπιση: Αν το φαινόμενο είναι συχνό, οι γυναικολόγοι συνταγογραφούν ταμπλέτες οιστρογόνων ή patches μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της περιόδου. Τα κοινά παυσίπονα βοηθούν επίσης στην αντιμετώπιση του πόνου.

Χημική σύσταση εγκεφάλου

Συμπτώματα: Εντονος πόνος στο μπροστινό ή πλαϊνό μέρος του κεφαλιού, που επιδεινώνεται με την κίνηση.
Διάρκεια: Τέσσερις ώρες έως τρεις ημέρες. Οι ημικρανίες προκαλούνται από προσωρινές αλλαγές στη χημική σύσταση και στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Αν και πολύς κόσμος συνδέει την ημικρανία με άλλα συμπτώματα, όπως η ναυτία, η φωτοευαισθησία ή η αύρα, πολλές ημικρανίες δεν διαφέρουν πολύ, από έναν απλό, πλην όμως οξύ πονοκέφαλο. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι η αίσθηση των δονήσεων που ηρεμούν σε στάση ηρεμίας και επιδεινώνονται κατά την κίνηση.
Αντιμετώπιση: Η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στις πιο ήπιες κρίσεις.

Από την Πετρίνα Καλαμβοκίδη

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...