Εκπληκτικό ψηφιδωτό στον τάφο!

Εντυπωσιακά νέα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης

Μπροστά σε νέα ευρήματα που εντυπωσιάζουν ήρθε η ομάδα των αρχαιολόγων στον λόφο Καστά, φέρνοντας αυτήν τη φορά στο φως ένα μαγευτικό ψηφιδωτό, μέσα από το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Το μοναδικό ψηφιδωτό δάπεδο, κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, απεικονίζει τον θεό Ερμή ως ψυχοπομπό και ένα άρμα με δύο λευκά άλογα και οδηγό έναν γενειοφόρο άνδρα, ο οποίος φορά στο κεφάλι του στεφάνι από δάφνη. Το υπουργείο Πολιτισμού στην ανακοίνωσή του για τη νέα σπουδαία ανακάλυψη (χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.) αναφέρει ότι συνεχίζεται η σταδιακή αφαίρεση μέρους της επίχωσης από τον δεύτερο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες και μέχρι την επιφάνεια του δαπέδου σε βάθος έξι μέτρων από τη θόλο.

Μικρά βότσαλα

Το μεγαλύτερο τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου, δηλαδή 4,5 μέτρα πλάτος επί 3 μέτρα μήκος, αποκαλύφθηκε κατά την αφαίρεση της επίχωσης. Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλε, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο πλάτους 0,60 μέτρων, το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα και το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρι – μπλε.

Ειδικότερα η κεντρική παράσταση απεικονίζει ένα άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα. Το άρμα οδηγεί ένας γενειοφόρος άνδρας, που φέρει στο κεφάλι του δάφνινο στεφάνι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός και φορά πέτασο (είδος καπέλου), μανδύα, φτερωτά σανδάλια, ενώ κρατά κηρύκειο. Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά, ενώ η παράσταση, όπως σημειώνουν οι αρχαιολόγοι, διακρίνεται για την αρμονία χρωμάτων και την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών στα χαρακτηριστικά των μορφών και των αλόγων. 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ