«Τοποθέτηση» των νεφρών με νέα μέθοδο

Πρώτη φορά έγινε επέμβαση λαπαροσκοπικά με μικρή τομή

Η πρώτη λαπαροσκοπική μεταμόσχευση νεφρού, την οποία είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά περίπου 25 χειρουργοί από αρκετές χώρες, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες πρώτη φορά στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βασιλικό Νοσοκομείο Λίβερπουλ.
Η μέθοδος αναπτύχθηκε στην Ινδία από τον καθηγητή Pranjal Modi του Ινστιτούτου Νεφρικών Παθήσεων και Ερευνητικού Κέντρου, ο οποίος ταξίδεψε στη Βρετανία και πραγματοποίησε την επέμβαση, στο πλαίσιο σεμιναρίου για ειδικές μεθόδους επεμβάσεων. Σύμφωνα με ειδικούς, είναι σύνηθες να αφαιρούνται οι νεφροί λαπαροσκοπικά από τους δωρητές, όχι όμως και να τοποθετούνται με αυτόν τον τρόπο στους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση.

Η επέμβαση έγινε στον 51χρονο επιχειρηματία Brian Blanchfield, ο οποίος έπασχε για χρόνια από νεφρική ανεπάρκεια και υποβλήθηκε στην επέμβαση με μόσχευμα που του δώρισε η αδερφή του. Η τομή που έγινε στο σώμα του είχε μήκος μόλις έξι εκατοστά, γεγονός που επέτρεψε στον ασθενή να αναρρώσει πολύ γρήγορα, καθώς, όπως είπε ο ίδιος στο BBC την τέταρτη μέρα μετά την επέμβαση, ήταν ήδη καλά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Modi, η νέα μέθοδος είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τον ασθενή, επειδή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών. Η τομή είναι αρκετά μικρότερη και επουλώνεται ταχύτερα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα να αναρρώσουν πολύ πιο γρήγορα. Οπως είπε ο δρ Sanjay Mehra, ο οποίος ειδικεύεται στις μεταμοσχεύσεις και συμμετείχε στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης επέμβασης, η τομή που γίνεται συνήθως στις μεταμοσχεύσεις έχει μήκος 20-25 εκατοστών, γεγονός που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους ασθενείς, επειδή φτάνει και σε κάποιους μυς.

Η μέθοδος αυτή ανοίγει νέους δρόμους σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή δύσκολων χειρουργικών επεμβάσεων, ωστόσο οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις μεταμόσχευσης νεφρού. Ταιριάζει καλύτερα σε ασθενείς που είναι υπέρβαροι, επειδή οι κίνδυνοι που προκαλούνται από μια κανονική χειρουργική επέμβαση είναι γι’ αυτούς περισσότεροι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ