Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Οι 6+1 λόγοι που ο άνδρας χάνει τις «αντοχές» του στο σεξ

Ποιοι παράγοντες σαμποτάρουν τις ερωτικές επιδόσεις και πώς μπορεί η «καθοδική» πορεία στο κρεβάτι να… αναστραφεί!

Το σεξ είναι πάντα ένα «ευαίσθητο» θέμα συζήτησης. Λίγοι είναι αυτοί που παραδέχονται ανοιχτά ότι πάσχει η ερωτική ζωή τους, με αποτέλεσμα ακόμη λιγότεροι να καταφέρνουν να βρίσκουν λύσεις και να πυροδοτούν και πάλι το ερωτικό πάθος τους. Και όμως, μερικές φορές τα προβλήματα μπορεί να λύνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Και πιο συγκεκριμένα, με το κουμπί απενεργοποίησης του κινητού τηλεφώνου. Γιατί ναι, ακόμη και αυτό μπορεί να φταίει που πέφτετε στο κρεβάτι μονάχα για να κοιμηθείτε!

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, τα στυτικά προβλήματα είναι αναπόφευκτη συνέπεια της διαδικασίας γήρανσης. Στην ηλικία των 40, μόνο το 11% των αντρών παραπονιέται για στυτική δυσλειτουργία, όμως το ποσοστό αυξάνει με τα χρόνια, με αποτέλεσμα στα 70 τους οι μισοί άντρες να βιώνουν σημαντική μείωση στις σεξουαλικές επιδόσεις και τις αντοχές τους. Η ηλικία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο να μπορούν οι μύες, τα νεύρα και το κυκλοφορικό σύστημα να λειτουργούν αποτελεσματικά και να εγγυώνται μια καλή και ανθεκτική στύση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να σαμποτάρουν τη σεξουαλική επιτυχία.

Οταν το φάρμακο γίνεται φαρμάκι

Ορισμένα φάρμακα, όπως κάποιες κοινές θεραπείες που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού για τη γρίπη και το κρυολόγημα, καθώς και μερικά αντισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν παροδικά σεξουαλικά προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους (πρόωρη εκσπερμάτιση στους άντρες, κολπική ξηρότητα στις γυναίκες).

Την ίδια στιγμή, η προπεκία, ένα φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση της ανδρικής τριχόπτωσης, μπορεί να ρίξει τη λίμπιντο και να καταστήσει δύσκολη την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης. Ενας μικρός κίνδυνος ελλοχεύει και στην περίπτωση λήψης β-αναστολέων, κοινά φάρμακα που χορηγούνται για καρδιακές διαταραχές και υπέρταση, αλλά ορισμένες φορές επιδρούν στο τμήμα του νευρικού συστήματος που ελέγχει τη στύση.

Στυτική δυσλειτουργία μπορεί να επιφέρουν και τα διουρητικά, καθώς επηρεάζουν τη ροή αίματος στο ανδρικό μόριο, ενώ τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή και των δύο φύλων, προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία στους άντρες και κολπική ξηρότητα στις γυναίκες. Το ίδιο μπορεί να προκαλέσουν και τα αντιεπιληπτικά, τα κορτικοστεροειδή και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του υπερμεγέθους προστάτη.

Μετεξεταστέοι εξαιτίας του περιττού βάρους

Οι άντρες που αναζητούν ένα ακόμη κίνητρο για να χάσουν τα παραπανίσια κιλά το έχουν με τη μορφή των ενισχυμένων σεξουαλικών επιδόσεων. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν 30%-90% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, το περίσσιο βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, υπέρτασης, υπερχοληστερολαιμίας και διαβήτη, καταστάσεις που συνδέονται με τη σεξουαλική ανικανότητα.

«Υποπτο» ακόμη και ένα ποτηράκι (αλκοόλ)

Ακόμη και ένα ποτήρι κρασί μαζί με το γεύμα μπορεί να επηρεάσει δραματικά τις σεξουαλικές επιδόσεις. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν κάποιος καταναλώνει αλκοόλ προτού κάνει σεξ, το αίμα οδηγείται στο γαστρεντερικό σύστημα προκειμένου να ευνοηθεί η πέψη του. Αν παράλληλα καταναλωθεί και γεύμα, τότε το αίμα που στέλνεται στο στομάχι μπορεί να αυξηθεί κατά 20-25%, αντί να οδηγηθεί στο πέος, όπου είναι απαραίτητο. 

«Προσγείωση» λόγω της καθιστικής ζωής

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άντρες που ασκούνται συστηματικά μειώνουν κατά 70% τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε σχέση με όσους δεν γυμνάζονται καθόλου. Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους, διασφαλίζει την καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων και κατ’ επέκταση βελτιώνει τη ροή του αίματος. Την ίδια στιγμή μάλιστα αυξάνει και τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η υπερβολική άσκηση βλάπτει και μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία, αφού η έντονη κόπωση ρίχνει τη λίμπιντο.

Μεγάλος «αντίπαλος» η συνήθεια του τσιγάρου

Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από σεξουαλική ανικανότητα σε σχέση με τους μη καπνιστές. Οι μελέτες δείχνουν ότι η συνήθεια του τσιγάρου αυξάνει τον κίνδυνο της στυτικής δυσλειτουργίας κατά 50% για τους άντρες που διανύουν την τέταρτη και πέμπτη δεκαετία της ζωής τους. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, το τσιγάρο περιέχει μια χημική ουσία -την ακρολεΐνη- που εμποδίζει τη καλή χοληστερόλη (HDL) στο έργο της να μεταφέρει τα λιπίδια από το αίμα στο συκώτι, με αποτέλεσμα αυτά να κατακάθονται στις αρτηρίες και να προκαλούν στένωση, η οποία έχει αντίκτυπο και στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του πέους. Την ίδια στιγμή, η νικοτίνη συστέλλει ακόμη περαιτέρω τα αιμοφόρα αγγεία, εμποδίζοντας την καλή ροή του αίματος που είναι απαραίτητη για τη στύση, ενώ διαταράσσει και τη λειτουργία της βαλβίδας που εμποδίζει το αίμα να εξέρχεται από το πέος προκειμένου να διατηρείται η στύση μέχρι την ολοκλήρωση της ερωτικής επαφής. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το κόψιμο του τσιγάρου αρκεί ώστε να παρατηρηθεί άμεση βελτίωση στη σεξουαλική ικανότητα ενός άντρα.

Κινητά: Ο κίνδυνος είναι στο… τσεπάκι

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Central European Journal of Urology», οι άντρες που κουβαλούν στις τσέπες τους ένα ενεργοποιημένο κινητό τηλέφωνο για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν -αντί να κουβαλούν- το κινητό τηλέφωνό τους με διαλείμματα. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, αιτία αποτελεί η θερμότητα της συσκευής, καθώς και η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Οι «νάρκες» στην υγεία που ίσως να κρύβει η στυτική δυσλειτουργία

ΑΝ ΚΑΙ είναι απολύτως φυσιολογικό οι άντρες να εμφανίζουν πιο αδύναμες στύσεις με το πέρασμα των χρόνων, ορισμένες φορές η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σηματοδοτεί ένα υποβόσκον πρόβλημα υγείας.

Υπέρταση: Εχει υπολογιστεί ότι ένας στους τρεις άντρες που υποφέρουν από υπέρταση δεν γνωρίζει ότι είναι υπερτασικός και η σεξουαλική ανικανότητα μπορεί να αποτελέσει ένα προειδοποιητικό σημάδι ζωτικής σημασίας για εκείνον. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, καθώς γερνάει ο οργανισμός οι αρτηρίες γίνονται στενότερες και λιγότερο ελαστικές, με αποτέλεσμα η πίεση του αίματος να ανεβαίνει, καθώς η καρδιά χτυπάει πιο δυνατά προκειμένου να στείλει το αίμα σε όλο το σώμα. Η διαδικασία αυτή καταστρέφει σταδιακά τις αρτηρίες, δυσχεραίνοντας τη ροή του αίματος και προς το πέος.

Καρδιοπάθεια: Το στρες, σε συνδυασμό με τη φτωχή διατροφή, την έλλειψη σωματικής άσκησης, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης και καρδιοπάθειας, δύο παραγόντων που συντελούν στη στένωση των αρτηριών και την περιορισμένη ροή του αίματος προς την καρδιά, αλλά και προς το πέος. Επομένως, οι αδύναμες στύσεις μπορεί να αποτελούν πρώιμο σημάδι καρδιακού προβλήματος. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, τα αιμοφόρα αγγεία στο πέος έχουν εύρος 1-2 χιλιοστά. Είναι, δηλαδή, πολύ μικρότερα από αυτά που υπάρχουν στις αρτηρίες της καρδιάς (3-4 χιλιοστά) κι επομένως τα σημάδια της στένωσης εμφανίζονται στην επίμαχη περιοχή πολύ γρηγορότερα. Εχει υπολογιστεί ότι οι άνδρες που εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία έχουν 50 φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιακά προβλήματα σε σχέση με όσους παρουσιάζουν φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Διαβήτης: Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι πολλοί οι άνδρες που υποφέρουν από διαβήτη, αλλά δεν το γνωρίζουν. Αν ο διαβήτης δεν αντιμετωπιστεί με αγωγή, τότε μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, επιφέροντας φτωχή αιμάτωση και στο πέος.

Υπερμεγέθης προστάτης: Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα. Οπως επισημαίνουν οι ουρολόγοι, τα προστατικά προβλήματα είναι συνήθη με το πέρασμα των χρόνων, όπως η προστατίτιδα, μια βακτηριακή μόλυνση που προκαλεί τη διόγκωση του αδένα, αλλά και ο υπερμεγέθης προστάτης, που σχετίζεται με τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Και οι δύο παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο, δυσκολία στην ούρηση και προσωρινά προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.

Χαμηλή τεστοστερόνη: Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που ελέγχει την ερωτική επιθυμία και την ικανότητα επίτευξης μιας στύσης. Τα επίπεδά της είναι φυσιολογικό να πέφτουν με το πέρασμα των χρόνων. Στην ηλικία των 75 ετών ένας άντρας μπορεί να έχει τη μισή τεστοστερόνη απ’ όση είχε στην ηλικία των 20, αν και αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν και όχι συχνά, η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να ευθύνεται για τη σεξουαλική ανικανότητα.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου 

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...