Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Bρήκαμε το κατοικίδιο της Στέλλας Μπεζαντάκου που έχει γίνει viral στο TikTok...

Στέλλα, μας ακούς; Πολύ μεγάλος σταρ ο Κυριάκος! Μην...

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 29 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΜην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σας....

Αλλοφροσύνη για τη δικηγόρο των Γλυπτών!

«Θα τα καταφέρουμε» δήλωσε η κυρία Κλούνεϊ στην επίσκεψή της χθες στο υπουργείο Πολιτισμού! Η νιόπαντρη κυρία Αλαμουντίν – Κλούνεϊ εντυπωσίασε στην έξοδό της για φαγητό στο Varoulko Seaside στο Μικρολίμανο

Θα τα καταφέρουμε! Με μια λακωνική πρόταση που εξέπεμπε σιγουριά απάντησε χθες στους Ελληνες δημοσιογράφους η Αμάλ Αλαμουντίν στο ερώτημα αν θα πάρουμε τα Γλυπτά πίσω, την ώρα που έμπαινε στο γραφείο του υπουργού Πολιτισμού κ. Τασούλα. Η επιφανής δικηγόρος -«η κυρία Κλούνεϊ», όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός- έχει προκαλέσει… φρενίτιδα στο πέρασμά της. Εκατοντάδες άνθρωποι στήνονται από προχθές έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει, ενώ η οδός Μπουμπουλίνας, όπου εδρεύει το υπουργείο Πολιτισμού, έκλεισε χθες στο πέρασμά της. Το διαδίκτυο έχει «πάρει φωτιά» από αμέτρητα σχόλια και οι παπαράτσι εργάζονται υπερωρίες προκειμένου να μη χάσουν δευτερόλεπτο από τις νωχελικές πόζες που τους χαρίζει απλόχερα, έχοντας θητεύσει στο πλευρό του χολιγουντιανού σταρ συζύγου της.

Οι νομικές προτάσεις
t25t45tywe 5Η κυρία Κλούνεϊ διάβηκε χθες το μεσημέρι τις πύλες του υπουργείου κρατώντας σφιχτά έναν φάκελο που περιείχε τις νομικές προτάσεις που θα παρουσίαζε στον Κώστα Τασούλα. Μαζί της ήταν οι συνάδελφοί της Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, αλλά και ο πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών, Ντέιβιντ Χιλ. Η γοητευτική δικηγόρος βρέθηκε στην οδό Μπουμπουλίνας στις 12.10 το μεσημέρι, μπήκε στο γραφείο του υπουργού και μίλησε για λίγο μαζί του για τα ελληνικά νησιά, τα οποία θέλει λίαν συντόμως να επισκεφθεί (απέφυγε να απαντήσει αν ήρθε το καλοκαίρι ινκόγκνιτο με τον Τζορτζ στη Σκιάθο), προτού ξεκινήσει να αναλύει τις προτάσεις της για τη νομική διεκδίκηση των Γλυπτών.

Η συνάντησή τους διήρκεσε σχεδόν εβδομήντα λεπτά και η αποχώρησή της έγινε γύρω στις 13.30, χωρίς όμως η φιλομειδής δικηγόρος να κάνει καμία δήλωση. «Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος πως μια συναινετική λύση θα μπορεί να βρεθεί. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, θα πρέπει να εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις και σκέψεις» τόνισε ο κ. Πάλμερ υπονοώντας πως ίσως η συμφωνία επιτευχθεί εξωδικαστικά. «Καλωσόρισα στη χώρα μας και στο ΥΠΠΟΑ μια ομάδα διακεκριμένων νομικών του Λονδίνου, που πιστεύουν ακράδαντα το δίκαιο αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα» σχολίασε ο κ. Τασούλας. «Μας υπέβαλαν νομικές προτάσεις και γνώμες με στόχο τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων. Οπως ξέρετε, το θέμα της επανένωσης και επιστροφής των Γλυπτών τέθηκε από τη χώρα μας ενώπιον της UNESCO και πρόσφατη απόφαση του παγκόσμιου αυτού οργανισμού καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης που είχε ζητήσει η Ελλάδα. Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα, κάθε υποστήριξη, όταν μάλιστα προέρχεται από διεθνείς προσωπικότητες στο μεγάλο αυτό ζήτημα, είναι καλοδεχούμενη».

Σήμερα στις 11.30 η κυρία Αλαμουντίν – Κλούνεϊ θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του πολιτιστικού ιδρύματος. Στις 16.00 θα επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Ακανθώδες ζήτημα από τον 19ο αιώνα

Η ΥΠΟΘΕΣΗ των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ένα ακανθώδες ζήτημα που κρατάει από τον 19ο αιώνα. Τότε, δηλαδή, που η συλλογή των εν λόγω Γλυπτών μεταφέρθηκε στη Βρετανία, το 1806, από τον λόρδο Ελγιν. Πρεσβευτής της Βρετανίας στη χώρα μας και εκμεταλλευόμενος την οθωμανική ηγεμονία, ο Ελγιν κατάφερε να αποκτήσει φιρμάνι από τον σουλτάνο για την αποκαθήλωση των Μαρμάρων από τον Παρθενώνα με στόχο την αποτύπωσή τους σε σχέδια. Στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και την κλοπή τους. Η συγκεκριμένη συλλογή περιλαμβάνει γλυπτά από τα αετώματα του ναού και των μετοπών, που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπίθων και των Κενταύρων, αλλά και κομμάτια από τη ζωφόρο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ελγιν απέσπασε σχεδόν τα μισά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σικάτη με αέρα δεκαετίας ’50
t25t45tywe 2Με αξιοζήλευτη γκαρνταρόμπα, στην οποία κυριαρχούν κομψά σύνολα και φορέματα, αλλά και αριστοκρατικό στιλ που θυμίζει χολιγουντιανή σταρ της δεκαετίας του ’50, εμφανίστηκε στην Αθήνα η νιόπαντρη κυρία Κλούνεϊ. Η σικάτη δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν, εκτός από τις νομικές προτάσεις της έχει φέρει στα μέρη μας και έναν αέρα κομψότητας και φινέτσας, αποδεικνύοντας ότι πάνω από όλα είναι γυναίκα που γνωρίζει καλά να αναδεικνύει τα ρούχα που επιλέγει. Η προχθεσινή εμφάνισή της, κατά την άφιξή της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», με άσπρο σακάκι, καφέ παντελόνι και ψηλοτάκουνες γόβες, απέσπασε θετικά σχόλια από τους fashion editors που σπεύδουν να παραδεχθούν ότι, αν μη τι άλλο, η υπερβολικά αδύνατη κυρία Κλούνεϊ διαθέτει απαράμιλλο στιλ και φωτογραφικό… αέρα. Είναι πασιφανές εξάλλου ότι της αρέσει να ποζάρει με χάρη στον φακό και να χαρίζει χαμόγελα δεξιά και αριστερά, συνήθεια που, από ό,τι φαίνεται, απέκτησε από τη «θητεία» της δίπλα στον διάσημο σύζυγό της Τζορτζ Κλούνεϊ.

Με θέα την Ακρόπολη

Οπως έγινε γνωστό, η διαπρεπής δικηγόρος, που είχε ζητήσει από το ξενοδοχείο να μην κάνει καμία ιδιαίτερη προετοιμασία για την υποδοχή της, το βράδυ απόλαυσε το δείπνο της στον τελευταίο όροφό του, με θέα την Ακρόπολη.

Οσο για τη χθεσινή συνάντησή της με τον υπουργό Πολιτισμού, η 36χρονη νομικός, που δηλώνει λάτρις της γυμναστικής, επέλεξε ιβουάρ φόρεμα με πράσινες λεπτομέρειες, το οποίο συνδύασε με καφέ τσάντα. Είναι ευρέως γνωστή η αγάπη που δείχνει στα ακριβά κομμάτια των οίκων μόδας, ενώ της αρέσει να συμπληρώνει τα κλασικά outfit της με κάπως πιο «φρέσκες» και νεανικές νότες. Η μελαχρινή καλλονή μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού γευμάτισε μαζί με τον υπουργό, τους συνεργάτες της και την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη στο εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου, το Βαρούλκο Seaside, στο Μικρολίμανο του Πειραιά.

Μενού διά χειρός Λευτέρη Λαζάρου
t25t45tywe 13Ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες από τα χεράκια του Λευτέρη Λαζάρου δοκίμασε η κυρία Αλαμουντίν, σε ένα μενού που ετοιμάστηκε ειδικά για εκείνη. Τι ακριβώς περιλάμβανε αυτό; Αχινοσαλάτα, λαβράκι με ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, φιλέτα μπαρμπουνιού με μους καπνιστής μελιτζάνας, και γευστικό κριθαράκι με γαρίδες Αμβρακικού, το οποίο αποτελεί σπεσιαλιτέ του πολυβραβευμένου σεφ. Ακόμη γεύθηκε χριστόψαρο με μους σελινόριζα, αλλά και λαδολέμονο λαχανικών. Το επιδόρπιο ήταν παρφέ με κρέμα τυριού σε τραγανό μπισκότο λεμόνι, ενώ η γοητευτική δικηγόρος επέλεξε να πιει λίγο κόκκινο κρασί, παρότι συνήθως αρκείται στο μεταλλικό νερό.

Οι ειρωνείες των Βρετανικών ΜΜΕ για το ταξίδι της Αμάλ στην Αθήνα

ΣΤΑ πρωτοσέλιδα των βρετανικών ΜΜΕ βρίσκεται η τριήμερη επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα, για την υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με τίτλους που χαρακτηρίζονται -αν μη τι άλλο- από λεπτή ειρωνεία. Οι «Times» του Λονδίνου φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους φωτογραφία της Λιβανέζας δικηγόρου από την άφιξή της στην Αθήνα γράφοντας «με το βλέμμα στραμμένο στο έπαθλο», εννοώντας -ενδεχομένως- προς την Ακρόπολη. Στο αναλυτικό ρεπορτάζ τους αναφέρουν πως η κυρία Κλούνεϊ και οι συνεργάτες της θα συμβουλεύσουν την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί δικαστικά. Στο κεντρικό άρθρο δε που αφιερώνει η εφημερίδα στην υπόθεση, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για τα Μάρμαρα, από το Βρετανικό Μουσείο.
t25t45tywe 14Αντιστοίχως, η «Guardian», η οποία επίσης φιλοξενεί φωτογραφία της στο πρωτοσέλιδο με τον τίτλο «Χολιγουντιανό φινάλε;», επισημαίνει σε δικό της άρθρο ότι η έλευση των Βρετανών νομικών στην Αθήνα για πολλούς είναι ήδη ένα πραξικόπημα. Η σύζυγος Κλούνεϊ περιγράφεται ως μια χρήσιμη νομικός στη μάχη για την επιστροφή των Μαρμάρων, «αφού συνδυάζει και το γκλάμουρ που η ελληνική κυβέρνηση ούτε καν θα μπορούσε να ονειρευτεί από το 2011», ενώ φιλοξενείται δήλωση του ιστορικού Χάρι Τζάλας, του πρώτου που συμβούλεψε τη Μελίνα Μερκούρη επί του θέματος, ο οποίος φαίνεται πως θεωρεί την υπόθεση χαμένη.
t25t45tywe 15«Δεν υπάρχει νομικό έδαφος για την επιστροφή των Μαρμάρων. Και αυτή δεν είναι η καλύτερη στιγμή για την Ελλάδα να ξεκινήσει μια δικαστική διαμάχη, τη στιγμή που από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Η Αλαμουντίν και ο Κλούνεϊ χρησιμοποιούν την ευκαιρία για τη δική τους δημοσιότητα. Η καλύτερη υπερασπιστική γραμμή θα ήταν να επικεντρωθούμε στη βρετανική κοινή γνώμη, που φαίνεται να θέλει τα Μάρμαρα πίσω στην Ελλάδα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η «Mirror» και η «Daily Mail», από την πλευρά τους, στάθηκαν περισσότερο στην αλλαγή του επιθέτου της Αμάλ Αλαμουντίν σε Κλούνεϊ, με τη δεύτερη να εικάζει πως η επιλογή της δικηγόρου να ασχοληθεί με την ελληνική υπόθεση ενδεχομένως να αποτελεί «δώρο» προς τον σύζυγό της, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων σε προ μηνών συνέντευξή του. Το «People», τέλος, στην ιστοσελίδα του χρησιμοποιεί την ελληνική λέξη «hysteria» («υστερία») προκειμένου να περιγράψει το ενδιαφέρον των ελληνικών media προς το πρόσωπο της Αλαμουντίν.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

«Σκιά» της το… δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά
5yy4y4y46y65
Μια από τις πλέον στενές συνεργάτιδες του Αντώνη Σαμαρά έχει αναλάβει την υποδοχή της κυρίας Κλούνεϊ. Πρόκειται για τη Λία Δανιόλου, η οποία από το 2012 εργάζεται ως υπεύθυνη δημόσιων σχέσεων του πρωθυπουργού, έχοντας στην ευθύνη της και τις επαφές του με διεθνείς προσωπικότητες.

Η κυρία Δανιόλου όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν σε επικοινωνία με το βρετανικό δικηγορικό γραφείο και τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ και άφησε σε όλους τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Γνωστής οικογένειας

Πάντως, η συνεργάτιδα του κ. Σαμαρά δεν ασχολείται αποκλειστικά με τον χώρο της πολιτικής. Ανήκει σε μια από τις πιο γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας και έχει ρίζες από το «νησί των ισχυρών», την Ανδρο, από την οποία έλκουν την καταγωγή τους ουκ ολίγοι εκπρόσωποι του εγχώριου εφοπλιστικού λόμπι. Είναι κάτοχος πτυχίου (ΒΑ) στη ζωγραφική από την Byam Shaw School of Drawing and Painting, ενώ αφιερώθηκε για πολλά χρόνια στην εσωτερική διακόσμηση, στον σχεδιασμό και στην εκτύπωση χειροποίητων υφασμάτων. Εχει ζωγραφίσει κεραμικά και σχεδιάζει κοσμήματα. Εχει διατελέσει εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και είχε ενεργό συμμετοχή σε πολλά φιλανθρωπικά σωματεία και ελληνικά πολιτιστικά ιδρύματα στη Βρετανία.

Ε.Σ.    

 «Πανικός» και στα social media

* «Αμα βάλεις τα μισθά της Αλαμουντίν, τα espresso και τα Martini του ανδρός και τα μεταφορικά των Ελγινείων απ’ τα Λονδίνα, μήπως να τ’ αφήναμε;»
* «Την Αλαμουντίν τη φέρνει το ΤΑΙΠΕΔ; Προχωράμε και στην αποκρατικοποίηση των μνημείων;»
* «Η Αλαμουντίν θέλει να στείλει πίσω την Καρυάτιδα, για να μην της φάει τον άντρα… Δεν βρίσκω άλλο λόγο να καίγεται τόσο για την επιστροφή».
* «Πάντως, αν τη λέγανε Αλαντίν και όχι Αλαμουντίν θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να φέρει πίσω τα Μάρμαρα με το μαγικό της λυχνάρι».
* «Μις Αλαμουντίν, χίερ ις α μπάκετ οφ όιλ φρομ Μεσσηνία… Γκουντ, γκουντ, ιτ ντας γκουντ του δε μπιρντ οφ Τζορτζ».
* «Ε, ρε και δεν έχει έρθει η Αμάλ Αλαμουντίν, αλλά η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ».
* «Κάποια μέρα θα μετονομαστεί η Φιλελλήνων σε Αλαμουντίν – Κλούνεϊ και ο εθνικός μας καφές θα γίνει ο νεσπρέσο. Καιρός γαρ εγγύς!».

Φωτό: Δ. Γκολφομήτσος

 t25t45tywe 1

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....