Ειδική άσκηση ετοιμότητας για τον Εμπολα

Η πρακτική εφαρμογή του σχεδίου των υγειονομικών Αρχών για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος Εμπολα θα δοκιμαστεί μέσα στα επόμενα 24ωρα σε ειδική άσκηση με…

Η πρακτική εφαρμογή του σχεδίου των υγειονομικών Αρχών για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος Εμπολα θα δοκιμαστεί μέσα στα επόμενα 24ωρα σε ειδική άσκηση με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και του Στρατού. Στο πλαίσιο της άσκησης ετοιμότητας -υπό τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, με τη συμμετοχή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και της εξειδικευμένης ομάδας του νοσοκομείου αναφοράς «Αμαλία Φλέμινγκ», γιατροί και νοσηλευτές θα κληθούν να διαχειριστούν έναν «ασθενή» εφαρμόζοντας αυστηρά τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο δεν αφορά τη διαχείριση περιστατικού στις πύλες εισόδου της χώρας αλλά την προσομοίωση καραντίνας. Στόχος είναι να διαπιστωθεί το πώς εφαρμόζεται το σχέδιο για την απομόνωση του ασθενούς-φορέα του ιού, καθώς και το αν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

Τα μέτρα για την πρόληψη διασποράς της λοίμωξης είναι αυστηρά. Ο ασθενής με υποψία αιμορραγικού πυρετού Εμπολα τίθεται σε αυστηρή απομόνωση σε μονόκλινο δωμάτιο. Οποιοσδήποτε μπαίνει στον χώρο της καραντίνας φοράει ολόσωμη αδιάβροχη στολή μιας χρήσης, χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, γυαλιά ή ασπίδα προσώπου και ένα ή δύο ζευγάρια γάντια! Ο προστατευτικός εξοπλισμός αφαιρείται και μετά καταστρέφεται.

Εξίσου αυστηρά είναι τα προληπτικά μέτρα για τη διαχείριση κλινικών δειγμάτων του ασθενούς. Για τη διενέργεια εξετάσεων ρουτίνας (π.χ. γενική αίματος) απαιτείται επίπεδο βιοασφάλειας 2 ή κλωβός εργασίας από πλεξιγκλάς με ταυτόχρονη χρήση ατομικού εξοπλισμού ασφαλείας, ενώ η μεταφορά δείγματος στο εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη γίνεται μέσα σε τριπλή υδατοστεγή συσκευασία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ