Στο φως το γονίδιο που φρενάρει την αναγέννηση της καρδιάς!

Η ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας.

Με την αδρανοποίηση ενός και μόνο γονιδίου υπόσχονται οι επιστήμονες να σώζουν στο μέλλον τους καρδιοπαθείς από τις μοιραίες συνέπειες του εμφράγματος. Πρόκειται για το γονίδιο που φρενάρει την ικανότητα των καρδιακών κυττάρων να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται, εμποδίζοντας έτσι την επανόρθωση τυχόν βλαβών.

Το γονίδιο Meis1, όπως το ονόμασαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας που το ανακάλυψαν, δραστηριοποιείται τις πρώτες μέρες ζωής του ανθρώπου και είναι αυτό που σταματάει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της καρδιάς, ανακόπτοντας έτσι την ικανότητα αναγέννησής της. «Διαπιστώσαμε ότι το Meis1 ελέγχει διάφορα γονίδια, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες λειτουργούν ως φρένο στην κυτταρική διαίρεση. Παρατηρήσαμε ότι η δραστηριότητα του γονιδίου αυξάνεται σημαντικά στα κύτταρα της καρδιάς αμέσως μετά τη γέννηση, ακριβώς δηλαδή την περίοδο που τα κύτταρα του καρδιακού μυός παύουν να διαιρούνται. Με βάση λοιπόν αυτήν την παρατήρηση αναρωτηθήκαμε: αν κατεβάζαμε τον «διακόπτη» αυτού του γονιδίου, τα κύτταρα θα συνέχιζαν να πολλαπλασιάζονται και στην ενήλικη ζωή; Οντως, η απάντηση ήταν θετική» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Χίσαμ Σάντεκ.

Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature», η καρδιά των θηλαστικών δεν μπορεί να αναγεννηθεί από μόνη της ύστερα από μια βλάβη. Αυτό είναι δυνατόν μόνο τις πρώτες επτά μέρες της ζωής. Σε πειράματα που έκαναν στο εργαστήριο οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσαν ότι ήταν αρκετό να «σβήσουν» το γονίδιο Meis1 για να παρατείνουν την περίοδο του κυτταρικού πολλαπλασιασμού σε νεογέννητα πειραματόζωα, αλλά και να επαναδραστηριοποιήσουν την ικανότητα αναγέννησης της καρδιάς στα ενήλικα. Και όλα αυτά χωρίς καμία παρενέργεια στις φυσιολογικές λειτουργίες της καρδιάς.

«Το γονίδιο Meis1 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας διακόπτης για να αποκαθιστά και πάλι στα ενήλικα κύτταρα την ικανότητα της διαίρεσης. Πρόκειται για μια προσέγγιση η οποία σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας» σχολίασαν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής οι νέες θεραπείες που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και την επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλεί το έμφραγμα εστιάζουν στη χρήση βλαστοκυττάρων.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ