Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Τρόμος με φονικά μανιτάρια

Νεκροί ένας μοναχός του Αγίου Ορους και μία 44χρονη. Τον τελευταίο μήνα 42 κρούσματα δηλητηρίασης από κατανάλωση άγριων ειδών

Τρόμο στη βόρεια Ελλάδα έχουν προκαλέσει τα αυξημένα κρούσματα δηλητηρίασης έπειτα από κατανάλωση άγριων μανιταριών, με αποκορύφωμα τους δύο θανάτους σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας! Τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν 42 περιστατικά, γεγονός που σήμανε συναγερμό και στο υπουργείο Υγείας, το οποίο με σχετική ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή των πολιτών να μη μαζεύουν και κυρίως να μην τρώνε άγρια μανιτάρια και ειδικότερα τα επικίνδυνα είδη muscaria και phalloides.

Τα δύο θύματα είναι ένας 63χρονος μοναχός και μια 44χρονη. Επιπλέον ένα παιδί δυόμισι ετών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, τέσσερις εργάτες οδηγήθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ενώ ένας 51χρονος γλίτωσε στο παρά πέντε ύστερα από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών.

Τελευταίο θύμα είναι ο άτυχος μοναχός του Αγίου Ορους, πατέρας Γερμανός, ο οποίος είχε διακομιστεί την περασμένη Δευτέρα στο νοσοκομείο του Πολυγύρου Χαλκιδικής, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου Πολύγυρου, ο 63χρονος μοναχός υπέστη μαζική ηπατική καταστροφή από την κατανάλωση των «φονικών» μανιταριών.

Ο πατέρας Γερμανός, κατά κόσμον Χαράλαμπος Μαυρέλης, βρισκόταν σε μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με τον αδελφό του και άλλους προσκυνητές, όταν για το γεύμα τους μαγείρεψαν τα (δηλητηριώδη, όπως αποδείχθηκε) μανιτάρια. Σχεδόν όλοι όσοι τα έφαγαν είχαν συμπτώματα δηλητηρίασης, ενώ ο 63χρονος έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε σε κώμα. Ο πατέρας Γερμανός παρέμενε στη μονή περισσότερα από 35 χρόνια.
4235rt2q345435t 1Στο μεταξύ, μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εδώ και τέσσερις ημέρες ένα κοριτσάκι δυόμισι ετών από τον Βόλο, που επίσης έφαγε δηλητηριώδη μανιτάρια. Οι θεράποντες ιατροί βρίσκονται σε ετοιμότητα κι αν χρειαστεί, το παιδί θα μεταφερθεί σε κέντρο του εξωτερικού. Οπως έγινε γνωστό, μανιτάρια κατανάλωσαν και οι γονείς της μικρής, οι οποίοι όμως δεν χρειάστηκε καν να νοσηλευτούν.
4235rt2q345435t 3Λίγες ημέρες νωρίτερα η κοινή γνώμη είχε θορυβηθεί από τον θάνατο μιας 44χρονης, έπειτα από πενθήμερη μάχη στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Η γυναίκα από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής είχε δηλητηριαστεί, όταν μαζί με τον 51χρονο σύζυγό της, ο οποίος σώθηκε, κατανάλωσε τοξικά μανιτάρια που είχαν μαζέψει από δασική περιοχή. Περίπου 12 ώρες από το γεύμα η άτυχη 44χρονη εμφάνισε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και μετέβη στο νοσοκομείο του Πολυγύρου, όπου οι γιατροί τής χορήγησαν αντίδοτο, αλλά αργότερα υπέστη ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, και κατέληξε.

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται -χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο- τέσσερις Βούλγαροι εργάτες από τη Νέα Τρίγλια.

Καμπανάκι του Υπ. Υγείας για τα συμπτώματα

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το υπουργείο Υγείας μετά τα απανωτά περιστατικά δηλητηριάσεων συμβουλεύοντας τους πολίτες να μην καταναλώνουν σε καμία περίπτωση άγρια μανιτάρια που τα έχουν μαζέψει οι ίδιοι. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η κατανάλωση των τυποποιημένων μανιταριών από εγκεκριμένες καλλιέργειες, που διατίθενται σε σημεία λιανικής πώλησης, είναι απολύτως ακίνδυνη και ασφαλής.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου έως σήμερα έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων, όχι αποκλειστικά στη βόρεια Ελλάδα. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης των ακατάλληλων μανιταριών.

Γεύμα

Στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο είναι τα είδη (muscaria και phalloides) που προκαλούν δηλητηρίαση με διαφορετικής βαρύτητας συμπτώματα, (εμετοί, διάρροιες, εφιδρώσεις, βραδυκαρδίες κ.ά.) και με διαφορετικό χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων μετά το γεύμα. Στην περίπτωση του είδους muscaria η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε δύο έως τέσσερις ώρες από το γεύμα, ενώ για το είδος phalloides, που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, σε 6 έως 24 ώρες.

Στην περίπτωση αυτή μια ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί μπορεί να είναι θανατηφόρα. Αν δεν δοθεί αμέσως κατάλληλη θεραπεία (αντίδοτο που ονομάζεται σιλλιμπινίνη) μέσα σε 24-48 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας, μέχρι και ηπατική ανεπάρκεια.
4235rt2q345435t 4Εύα Παπαδάτου 

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...