Η ένεση που επαναφέρει την όραση

Επαναστατική θεραπεία με βλαστοκύτταρα made in USA

Μια επαναστατική θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την αποκατάσταση της όρασης που χάνεται εξαιτίας σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι τη δοκίμασαν ήδη με επιτυχία σε μικρή ομάδα ασθενών. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση μιας ένεσης με βλαστοκύτταρα και είναι κατάλληλη για άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας ανίατων ασθενειών, όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αλλά και για παιδιά που πάσχουν από τη νόσο του Stargardt, την πιο κοινή μορφή κληρονομικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία.

Οπως περιγράφουν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους, κατά τη μελέτη τους μετέτρεψαν τα βλαστοκύτταρα σε κύτταρα με φωτοευαισθησία, τα οποία βρίσκονται στο πίσω μέρος του οφθαλμού και καταστρέφονται εξαιτίας των παραπάνω παθήσεων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρα Robert Lanza, η θεραπεία χορηγήθηκε σε άτομα που έπασχαν από τις παραπάνω ασθένειες και παρουσίασαν μεγαλύτερη ή μικρότερη αποκατάσταση της όρασής τους.

Μάλιστα ο ένας από αυτούς, ένας 75χρονος ιδιοκτήτης ράντσου που είχε χάσει την όραση στο ένα μάτι, κατάφερε να ξεκινήσει πάλι ιππασία, ενώ οι υπόλοιποι άρχισαν να κυκλοφορούν ελεύθερα στον δρόμο, να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους και να βλέπουν την ώρα στα ρολόγια. «Μικρά πράγματα όπως αυτά, τα οποία εμείς θεωρούμε δεδομένα, αποτελούν πολύ σημαντικές αλλαγές γι’ αυτούς τους ανθρώπους και για την ποιότητα της ζωής τους» είπε χαρακτηριστικά ο δρ Lanza.

Μέχρι το τέλος του χρόνου η νέα μέθοδος θα έχει αρχίσει να χορηγείται σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών. Αν όλα εξελιχθούν καλά, θα χρησιμοποιείται ευρέως από το 2020.
Την ίδια στιγμή, επικριτές της χρήσης βλαστοκυττάρων στις θεραπείες αναφέρουν ότι η αφαίρεσή τους από τα έμβρυα είναι πράξη ανήθικη, ακόμη κι όταν γίνεται για τέτοιους λόγους. Ωστόσο ο δρ Lanza διευκρίνισε ότι τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα παρουσιάζουν μια εκπληκτική ικανότητα πολλαπλασιασμού, γι’ αυτό και η ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι μικρή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ