Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Επιστροφή στις bussiness για την Ευγενία Χανδρή

Διεκδικεί πλέον αυξημένο ρόλο στο οικονομικοπολιτικό γίγνεσθαι με τη συμμετοχή της στη Huffington Post

Λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου πλούσια με τη Μαριάννα Λάτση, η Ευγενία Χανδρή αποφάσισε να βγει στο προσκήνιο ακόμη πιο δυναμικά και με σειρά ενεργειών της το τελευταίο διάστημα στέλνει μήνυμα πως διεκδικεί πλέον αυξημένο ρόλο στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας. Παθιασμένη αρθρογράφος, συγγραφέας και επιχειρηματίας, η 55χρονη Ευγενία είναι η αδελφή των εφοπλιστών Γιάννη Χανδρή που ζει στο Λονδίνο και Μιχάλη Χανδρή που ζει την Ελλάδα και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Τέταρτη μέτοχος

Η Ευγενία είναι η τέταρτη μέτοχος της ελληνικής έκδοσης της «Huffington Post» μαζί με τη Μαριάννα Λάτση, τον εφοπλιστή Πέτρο Παππά και τον επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη. Επιχειρηματίας η ίδια, ελέγχει τον ξενοδοχειακό βραχίονα του οικογενειακού ομίλου. Με μια αρχηγική εμφάνιση μάλιστα το περασμένο Σαββατοκύριακο στη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα εκπροσώπησε τη βρετανική ομάδα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο forum «Back to Business», το οποίο διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Και η Ευγενία, «Βρετανή πρόεδρος του Επιμελητηρίου», όπως είναι ο τίτλος της, πράγματι έχει γυρίσει… back to business.

Τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας άνω των 150.000.000 ευρώ στα ξενοδοχεία του οικογενειακού ομίλου, είτε ανακαινίζοντας είτε αγοράζοντας, έχει οικοδομήσει ένα ισχυρό συγκρότημα που περιλαμβάνει μονάδες όπως τα «Metropolitan» στην Αθήνα, «The Met» στη Θεσσαλονίκη, «Corfu Chandris Hotel & Villas» και «Dassia Chandris Hotel & Spa» στην Κέρκυρα, καθώς και το εμβληματικό «Chios Chandris» στη γενέτειρα της οικογενείας, τη Χίο, το οποίο χτίστηκε το 1972 κι έκτοτε δεσπόζει στην παραλία της πόλης. Αλλωστε στον Κάμπο της Χίου η οικογένεια διαθέτει ένα από τα ωραιότερα σπίτια του Αιγαίου, όπου τα καλοκαίρια μαζεύονται συχνά τόσο η Ευγενία όσο και ο Μιχάλης και ο Γιάννης.

Το ενδιαφέρον της για τα ακίνητα είναι μεγάλο και συγκαταλέγεται σταθερά μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών για το Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, η αξιοποίηση του οποίου όμως δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Η περιοχή είναι ασφαλώς αυξημένης σημασίας για τη Χανδρή, ελεώ δραστηριότητας, αφού εκεί έχουν ορθώσει ακίνητα-ορόσημα το Ιδρυμα Ευγενίδη, το Ιδρυμα Νιάρχου, το ίδρυμα Ωνάση, αλλά και οι όμιλοι Τσάκου, Κωνσταντακόπουλου και Παλιού.

Σημείο συνάντησης

Σε αυτή τη γειτονιά των ισχυρών η Ευγενία διαθέτει το ξενοδοχείο «Metropolitan» που έχει γίνει σημείο συνάντησης κι εκδηλώσεων όλης αυτής της ελίτ. Σε αυτό το ξενοδοχείο, στις 20 Νοεμβρίου, η φίλη και συνεταίρος της, Arianna Huffington, θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο της στην Ελλάδα, προικίζοντας με την απαραίτητη αίγλη και δημοσιότητα και την ελληνική έκδοση της «Huffington Post» στο διαδίκτυο.

Η Ευγενία Χανδρή δεν είναι η τυπική media-shy εφοπλίστρια. Λατρεύει τα media και είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής. Εχει γράψει βιβλία, έχει βγει σε talk shows στην τηλεόραση κι έχει επιβλέψει διεθνείς τηλεοπτικές συμπαραγωγές της ΕΡΤ. Εχει επίσης δημοσιεύσει επανειλημμένα στις ιστοσελίδες της Huffington άρθρα της, κάποια για πολύ ιδιαίτερες στιγμές της ζωής της. Μεταξύ αυτών και οι μοναδικές εμπειρίες της από την εγκυμοσύνη της, με την οποία έφερε στη ζωή τα τρία αγαπημένα παιδιά της. Και τα τρία μαζί! Διότι η Αναστασία, η Μυρτώ και ο Φίλιππος είναι τρίδυμα.

Επισκέπτεται μαζί τους συχνά τον αδελφό της Γιάννη στο Λονδίνο, στην έπαυλή του στο Eaton Square στο Λονδίνο, η οποία καταλαμβάνει -ούτε λίγο ούτε πολύ- ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Η ίδια νιώθει άλλωστε το Λονδίνο και την Αγγλία δεύτερη πατρίδα της, αφού έζησε εκεί έως το 1987, προτού μετεγκατασταθεί στην Αθήνα.

Συλλέκτης τέχνης

Ο άλλος αδελφός της, ο Μιχάλης, είναι ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κι εκ των μεγαλύτερων συλλεκτών τέχνης παγκοσμίως. Η οικογένεια έγινε ευρύτερα γνωστή διεθνώς το 1997, από την πώληση τότε της Celebrity Cruises, αξίας 1,3 δισ. δολαρίων, στη Royal Caribbean Cruises. Μια συμφωνία από την οποία τα τρία αδέλφια αποκόμισαν μυθική ρευστότητα.

Οι Χανδρήδες είναι ένας από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους ελληνικούς ναυτιλιακούς ομίλους, ο οποίος ξεκίνησε τη διαδρομή του το 1911 από τον Γιάννη Δ. Χανδρή, για να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους στην κρουαζιέρα παγκοσμίως, με παράλληλη δραστηριοποίηση και στην ποντοπόρο ναυτιλία. Ο Γιάννης Δ. Χανδρής έχει μείνει ως θρύλος διεθνώς στην κρουαζιέρα, αφού ξεκίνησε με ένα μόλις πλοίο, το «Δημήτριος», κι έφτασε το 1976 να ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο κρουαζιερόπλοιων ανά τον κόσμο. Δεκατρία πολυτελή κρουαζιερόπλοια, αριθμός-ρεκόρ για την εποχή, που μετέφεραν 500.000 επιβάτες τον χρόνο, όταν άλλες εταιρίες, όπως η P&O Union και η Castle, είχαν λιγότερα πλοία και μικρότερη επιβατική δυναμικότητα.

Εν τω μεταξύ, η οικογένεια δεν είχε παραμελήσει τη ναυτιλιακή επιχείρησή της μεταφορών φορτίων και τη δεκαετία του ’60 ήταν μία εκ των δέκα κορυφαίων εφοπλιστικών οικογενειών, με στόλο που αριθμούσε περί τα τριάντα πλοία. Η Chandris ήταν ανάμεσα στις πρώτες ελληνικές εταιρίες που κατείχαν very large crude carriers (VLCC), τα οποία είχε παραγγείλει σε ναυπηγεία στη Δανία και την Ιαπωνία. Το 1969, κατά την παράδοσή του από τα ναυπηγεία της Οδησσού, το «Ευγενία Χανδρή», ονοματισμένο από τη γιαγιά της Ευγενίας, χωρητικότητας 205.000 τόνων, ήταν το μεγαλύτερο δεξαμενόπλοιο που διέθετε έως τότε ελληνική εταιρία.

Το δεξαμενόπλοιο

Το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο και δύο ακόμη μεταγενέστερα νεότευκτα VLCC πουλήθηκαν το 1976. Σήμερα, ο Μιχάλης Χανδρής ελέγχει ακόμη μεγάλο στόλο ποντοπόρων πλοίων, τα οποία διατηρούν ως διακριτικό σήμα στα φουγάρα τους το γνώριμο «Χ». Πρόσφατα προχώρησε σε private placement, ύψους 156.000.000 δολαρίων, στο ναυτιλιακό όχημά του Astra Tankers LTD.

Στο… DNA της οικογένειας και τα ακίνητα

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ της Ευγενίας, του Μιχάλη και του Γιάννη δεν σταματούν στα ξενοδοχεία και στη ναυτιλία. Τα ακίνητα γενικότερα και οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου αποτελούν ένα από τα πεδία στα οποία διακρίθηκε και διακρίνεται το όνομα Χανδρής. Η οικογένεια είναι, για παράδειγμα, μεγαλομέτοχος στη London & Cambridge Properties, έχει ακίνητα στη Μύκονο, στο Λονδίνο, στην Ελβετία και τη Νέα Υόρκη. Μια επενδυτική δραστηριότητα δηλαδή που φαίνεται πως είναι στο DNA των αδελφών. Πενήντα χρόνια πριν, ο παππούς τους Δημήτρης και ο αδελφός του Αντώνης (θείος της Ευγενίας, του Γιάννη και του Μιχάλη) πρωτοστατούσαν ήδη στο επιχειρείν.

Η οικογένεια είχε συστήσει το 1960 εταιρία ηλεκτρικών ειδών και συσκευών και την επόμενη χρονιά ιδιόκτητο ναυπηγείο στη Σαλαμίνα (μετασκεύαζε και επισκεύαζε πολλά δικά της πλοία). Οι Χανδρήδες ήταν μέσα στην ομάδα των εφοπλιστών που προσπάθησαν τότε να δημιουργήσουν την πρώτη ελληνική ασφαλιστική εταιρία ειδικά για τη ναυτιλία – την Ελληνική Ασφαλιστική Πλοίων και Αεροσκαφών (Hellenic Ship & Aircraft Insurance), το 1964. Ο Δημήτρης ήταν επίσης συνέταιρος σε άλλη μία ασφαλιστική εταιρία, αλλά και σε μια ζυθοποιία και σε ποδοσφαιρική ομάδα. Η οικογένεια επένδυε από τότε σε ξενοδοχεία, αντιπροσωπεύοντας τη μεγαλύτερη παρουσία στον τομέα, ανάμεσα σε πολλούς εφοπλιστές που επένδυσαν στις τουριστικές υποδομές της χώρας. Στην οικογένεια Χανδρή ανήκε και το ιστορικό ιπποφορβείο στη Λαζαρίνα Τρικάλων, καθώς και η πάλαι ποτέ κραταιά εισηγμένη Ιπποτούρ, που εδώ και χρόνια όμως έχει συρρικνώσει το αντικείμενό της στην αγροτική παραγωγή.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...