Τα ψέμματα του «Spiegel»

Με ένα προκλητικό εξώφυλλο το περιοδικό στάζει χολή κατά των Ελλήνων αλλά και των Κυπρίων, εμφανίζοντάς τους πιο πλούσιους από τους Γερμανούς.

9s85df65Το γεγονός ότι τα ελληνόπουλα είναι πιο ευτυχισμένα από τα γερμανόπουλα, καθώς και το ότι στην πλειονότητά τους οι Ελληνες διαθέτουν και δεύτερο ακίνητο στο χωριό τους ήταν αφορμή και αιτία για το περιοδικό «Der Spiegel» να χύσει και πάλι χολή κατά της Ελλάδας. Το γερμανικό περιοδικό κυκλοφορεί με τίτλο «Το ψέμα της φτώχειας. Πώς οι ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση καμουφλάρουν τον πλούτο τους» και κάνει επίθεση τόσο στους Ελληνες όσο και στους Κυπρίους. Στο εξώφυλλο απεικονίζεται μάλιστα ένας Ελληνας, κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μεταφέρει χρήματα σε σακιά πάνω σε έναν γάιδαρο!

Το «ντυμένο» με πλαστά στοιχεία δημοσίευμα του «Der Spiegel» βασίζεται σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζουν τα γερμανικά νοικοκυριά φτωχότερα από αυτά των Ελλήνων και των Κυπρίων, τα οποία οι πρώτοι καλούνται να «σώσουν». «Οι Ελληνες και οι Κύπριοι είναι πλούσιοι, ενώ ο Βορράς (σ.σ.: η Γερμανία δηλαδή) φτωχός» είναι το συμπέρασμα του δημοσιεύματος. Με αυτόν τον τρόπο βέβαια πλασάρεται το νέο δόγμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, που θα καλεί τον Νότο να πληρώνει για τους φτωχούς Γερμανούς.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση (για ευνόητους λόγους) δεν έχουν ληφθεί υπόψη αρκετοί κρίσιμοι παράγοντες που εν πολλοίς καθορίζουν το πόσο πλούσιο θεωρείται ένα νοικοκυριό. Επιπλέον οι διαφορές (σε οικονομικά στοιχεία) ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να αποδοθούν στις αξίες των ακινήτων και στα ποσοστά ιδιοκτησίας τους. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία, το 50% των οικογενειών που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) διαθέτει και δεύτερο ακίνητο στην επαρχία (πατρικό, χωράφι, κ.ά).

Και το πιο τραγελαφικό, που δείχνει το μένος του γερμανικού Τύπου για την Ελλάδα: Τα στοιχεία που παρουσιάζει το περιοδικό έρχονται ως συνέχεια έρευνας της UNICEF που έδειχνε ότι τα παιδιά στην Ελλάδα είναι πιο ευτυχισμένα από εκείνα στη Γερμανία. Και είναι λογικό, γιατί μεγαλώνουν στην αγκαλιά της οικογένειας (στοιχείο άγνωστο για τους Γερμανούς), με ήθη, έθιμα, παραδόσεις και Ιστορία αιώνων. Ομως οι συντάκτες του «Spiegel» μαγείρεψαν κατά το δοκούν τα στοιχεία για να παρουσιάσουν θέμα ανύπαρκτο και αυτό γιατί το θέμα «πουλάει» στη Γερμανία, της οποίας οι κάτοικοι εκνευρίζονται όταν βλέπουν πως οι λαοί που πλήττονται από την κρίση είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από εκείνους.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ