Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Μάγκας ήρθε, μάγκας «έφυγε»

Η Espresso τιμά τον θρύλο του λαϊκού τραγουδιού που «έσβησε» και προσφέρει το Σάββατο τις επιτυχίες του

Εσβησε ο μάγκας του λαϊκού πενταγράμμου. Ο Σπύρος Ζαγοραίος, ο ερμηνευτής θρυλικών κομματιών όπως τα «Ε ντε λα μαγκέν ντε Βοτανίκ», «Προσευχή», «Στης Λαρίσης το ποτάμι», αλλά και «Τρελοκόριτσο» άφησε την τελευταία πνοή του το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι του, ταλαιπωρημένος από χρόνια προβλήματα υγείας. Επασχε από τη νόσο του Πάρκινσον και η κατάστασή του είχε χειροτερέψει μετά τον χαμό του μονάκριβου γιου του, Γιώργου, το 2009, από την επάρατη νόσο.

Γεννημένος στον Αγιο Αρτέμιο του Παγκρατίου στις 23 Ιουνίου του 1928 από φτωχή οικογένεια, ο στιχουργός και συνθέτης Σπύρος Ζαγοραίος γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της μοίρας μόλις στα 13 χρόνια του, όταν έχασε το αριστερό χέρι του από έκρηξη χειροβομβίδας. Οπως είχε δηλώσει και ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του, αρχικά είχε νομίσει πως η χειροβομβίδα που είχε βρει πεσμένη στα χωράφια και είχε μεταφέρει στο σπίτι του ήταν μελανοδοχείο! «Το έβαλα στην τσάντα, το πήρα στο σπίτι. Και του δίνω μια με το σκεπάρνι. Και έσκασε και μου ‘φαγε τα χέρια».
423r34rgfasgf 3Το μεράκι του για τη μουσική γεννήθηκε και ανδρώθηκε μέσα στην οικογένειά του, τα μέλη της οποίας ήταν όλοι ερασιτέχνες κιθαρίστες. Κάπως έτσι ξεκίνησε κι εκείνος δειλά δειλά να… γρατζουνάει την κιθάρα, ενώ παράλληλα προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει και να συντηρήσει την οικογένειά του έκανε όποια δουλειά μπορούσε.

Μπήκε στον κόσμο του λαϊκού τραγουδιού τη δεκαετία του ’50, κάνοντας εμφανίσεις σε μουσικά στέκια της εποχής και γρήγορα κατάφερε να ξεχωρίσει με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του. Είχε συνεργαστεί με τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μανώλη Χιώτη, τον Βαγγέλη Περπινιάδη, τη Σωτηρία Μπέλλου, τη Μαίρη Λίντα, την Πόλυ Πάνου και όλα τα άλλα μεγάλα αστέρια του ελληνικού πενταγράμμου. Πάντα όμως ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του είχε η Καίτη Γκρέυ. Εκείνη τον είχε στηρίξει όσο κανείς άλλος όταν ο δημοφιλής ερμηνευτής βίωσε, λόγω της αναπηρίας του, τον ρατσισμό και την προκατάληψη. Οπως είχε αποκαλύψει και ο ίδιος, πολλές φορές τού είχαν γυρίσει την πλάτη σε μαγαζιά λόγω του χεριού του.
423r34rgfasgf 4Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν αναμφίβολα το κομμάτι «Ε ντε λα μαγκέν ντε Βοτανίκ» που είχε γράψει ο ίδιος και αποτελούσε την αργκό εκδοχή του τραγουδιού «Ενας μάγκας στον Βοτανικό». Είχε ακόμη ερμηνεύσει το σουξέ «Αναψε το τσιγάρο». Μάλιστα, λέγεται πως την πρώτη φορά που το ερμήνευσε ζωντανά στο κέντρο όπου εμφανιζόταν, έγινε χαλασμός!
423r34rgfasgf 1Από τη δική του μπάσα φωνή ακούστηκε και η μοναδική «Προσευχή» (σε μουσική του ίδιου του Ζαγοραίου και στίχους του Δημήτρη Γκούτη), το αξέχαστο «Στης Λαρίσης το ποτάμι» του Γιώργου Μητσάκη, το «Ντόλτσε Βίτα», αλλά και το «Τρελοκόριτσο». Επί σειρά ετών είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για εμφανίσεις, ενώ είχε ταξιδέψει πολύ και στο εξωτερικό δίνοντας συναυλίες για τους Ελληνες ομογενείς. Με τη γυναίκα του, τη Ζωή Λασκαράκη, εκτός από ζευγάρι στη ζωή υπήρξαν και καλλιτεχνικό δίδυμο. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μοιράζονταν το πάλκο, ενώ μαζί απέκτησαν κι έναν γιο, τον Γιώργο, ο οποίος το 2009 έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο.

«Εντελαμαγκέν»

ΣΤΑΘΜΟΣ στην πολύχρονη καριέρα του υπήρξε και η δημιουργία του δικού του καλλιτεχνικού στεκιού, του «Εντελαμαγκέν», το οποίο βρισκόταν στο Αιγάλεω, κάτω ακριβώς από το διαμέρισμα όπου διέμενε.

Σε αυτό το κέντρο διασκέδασης είχε εμφανιστεί επί σειρά ετών «στήνοντας» μεγάλα λαϊκά γλέντια και γράφοντας τη δική του ιστορία στα μουσικά πράγματα της πόλης.

Η κηδεία του δημοφιλούς ερμηνευτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 16.00, από το Γ’ Νεκροταφείο.

Η «Espresso» θέλοντας να θυμίσει στους αναγνώστες της μεγάλες επιτυχίες του αξέχαστου ερμηνευτή προσφέρει το Σάββατο 25 Οκτωβρίου ένα διπλό CD με τα τραγούδια που σημάδεψαν την καριέρα του.

Γιώτα Βαζούρα 

q34t34werrfgasd 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...