Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Επεσαν τόνοι νερού

Η βροχόπτωση της Παρασκευής από τις πέντε πιο ισχυρές των τελευταίων 50 ετών: Επεσαν 90 λίτρα ανά τ.μ.

Ενα από πέντε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων 50 χρόνων χαρακτήρισε τη βιβλική βροχόπτωση της Παρασκευής η μετεωρολόγος της ΕΜΥ Αντωνία Τασοπούλου! Μάλιστα μιλώντας στην «Espresso» αναφέρθηκε και σε παλαιότερες φονικές καταιγίδες:

«Τον Νοέμβριο του 1961 μια άγρια και παρατεταμένη νεροποντή προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που στοίχισαν τη ζωή σε 43 ανθρώπους, ενώ στις 2 Νοεμβρίου του 1977 η κακοκαιρία είχε χτυπήσει τη δυτική Αττική και τον Πειραιά, με αποτέλεσμα 37 άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Στις 21 Οκτωβρίου του 1994 είχε λάβει χώρα μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, όταν υπερχείλισε το ρέμα του Ποδονίφτη. Εκείνη η καταιγίδα είχε αφήσει πίσω της 12 νεκρούς. Η πιο πρόσφατη φονική κακοκαιρία ήταν στις 22 Φεβρουαρίου του 2013, όταν η ανατολική Αττική χτυπήθηκε από νεροποντή, με αποτέλεσμα τον θάνατο μιας 24χρονης. Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν θρηνήσαμε νεκρούς!»
34tr324ttgwetrt 3Αναφερόμενη στο ακραίο καιρικό φαινόμενο που «έπνιξε» τις περιοχές της δυτικής Αττικής, η μετεωρολόγος τονίζει πως είχε προβλεφθεί, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε από την προηγούμενη μέρα εκδώσει δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων, στο οποίο σημειωνόταν πως στην Αττική αναμένονταν έντονα καιρικά φαινόμενα.
34tr324ttgwetrt 5«Το νερό που έπεσε ήταν πολύ και η βροχόπτωση κράτησε πολλές ώρες, αφού έβρεχε ακόμα και το βράδυ» εξηγεί η Αντωνία Τασοπούλου και συμπληρώνει: «Μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα έπεσαν περισσότερα από 90 λίτρα νερό ανά τετραγωνικό μέτρο. Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω οποιαδήποτε κατάσταση, το νερό ήταν πολύ και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί εύκολα. Ηταν ένα ακραίο φαινόμενο».
34tr324ttgwetrt 1Εξηγώντας πώς το φαινόμενο έφτασε στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να «ανοίξουν οι ουρανοί», ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές σημειώνει: «Επρόκειτο για ένα πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που ήρθε από τη βορειοδυτική Ευρώπη μέσω της κεντρικής Ευρώπης και τελικά μετά το πέρασμά του από την Ιταλία έφτασε στην Ελλάδα, όπου μας έδωσε αυτή τη δυνατή κακοκαιρία. Την Παρασκευή το ισχυρό αυτό φαινόμενο έφτασε στο αποκορύφωμά του, με αποτέλεσμα να πέσει πολύ νερό σε όλη τη χώρα. Σε συνδυασμό με άλλους, μη μετεωρολογικούς παράγοντες, όπως τα φρεάτια, το ρέμα της Εσχατιάς στο Μενίδι και το καμένο δάσος της Πάρνηθας, έφερε αυτές τις καταστροφές και τα θλιβερά γεγονότα στη δυτική και την ανατολική Αττική».
 34tr324ttgwetrt 6Ανδρέας Αξιώτης

Επίδομα 587€ (ανά νοικοκυριό) σε πληγέντες

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ σπιτιών, καταστημάτων και αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές σύμφωνα με την Πυροσβεστική, όπως ανακοίνωσε ο υπ. Εσωτερικών Α. Ντινόπουλος, έχουν ανέλθει σε 555.

Μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκε η άμεση χορήγηση επιδόματος 587 ευρώ ανά νοικοκυριό στους πλημμυροπαθείς για τις πρώτες ανάγκες τους και (μετέπειτα) ενίσχυση ύψους από 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών της κατοικίας και την αντικατάσταση της οικοσκευής.

Από σήμερα το πρωί κάτοικοι και επιχειρηματίες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα καθοριστεί με κριτήρια, όπως ο αριθμός των μελών της οικογένειας, ο βαθμός των ζημιών και το μέγεθος κάθε κατοικίας. Για τη λήψη του επιδόματος απαιτούνται αίτηση του πληγέντος και βεβαίωση της Πυροσβεστικής.

Τα προβλήματα

Το Σάββατο η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επισκέφθηκε το Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους, όπου συζήτησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης η Περιφέρεια Αττικής συντονίζει και συμμετέχει σε επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων, καθαρισμού φερτών υλικών και ρεμάτων στους Δήμους Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Ιλίου, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Αχαρνών – Θρακομακεδόνων, Περάματος κ.ά. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής οι Δήμοι Αχαρνών και Ιλίου.

Αστατος καιρός με κρύο και ισχυρά μποφόρ

Ισχυροί βοριάδες, που σε κάποιες περιοχές θα φτάσουν ακόμη και τα 9 μποφόρ, αναμένεται να πάρουν τη θέση των καταιγίδων που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία 24ωρα. Ο καιρός θα είναι άστατος, με παροδικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, που θα είναι περισσότερες στο Αιγαίο, στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο, ενώ αναμένεται να εκδηλωθούν και τοπικές βροχές.

Σήμερα η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, από 5 έως 13 βαθμούς στα βόρεια, από 8 έως 14 βαθμούς στην κεντρική Ελλάδα, από 11 έως 16 βαθμούς στη νότια Ελλάδα, από 9 έως 21 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα και από 13 έως 20 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν μέτριοι και τοπικά θυελλώδεις από βόρειες διευθύνσεις, ενώ στο κεντρικό Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί, ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις.

Στην Αττική θα επικρατήσει συννεφιά με ασθενείς τοπικές βροχοπτώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένονται ασθενείς τοπικές βροχές.

«Κόπηκε» στη μέση δρόμος (!) στη Ξάνθη
34tr324ttgwetrt 4
Σοβαρές ήταν οι ζημιές σε πολλές περιοχές που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Το Σάββατο στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης «κόπηκε» στα δύο δρόμος, αφού οι βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους προκάλεσαν κατολισθήσεις. Στον ίδιο νομό μεγάλα κομμάτια βράχων αποσχίστηκαν και κατέληξαν στο οδόστρωμα, στη διαδρομή από Εχίνο προς Μελίβοια.

Η απομάκρυνση

Οι κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν στο σημείο ξεκινώντας αρχικά μόνοι τους την προσπάθεια απομάκρυνσης των βράχων που βρίσκονταν στο οδόστρωμα, ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ξανά το οδικό δίκτυο. Στην Ηλεία σημειώθηκαν προβλήματα στο νοσοκομείο της Κρέστενας, καθώς το νερό είχε μπει στο ισόγειο όπου βρίσκονται τα εργαστήρια και τα γραφεία της διοίκησης.

Προβλήματα από την κακοκαιρία προκλήθηκαν και στα Χανιά, καθώς ο δρόμος προς την περιοχή Πέτρα και Σελί έκλεισε λόγω κατολίσθησης. Στην Ηπειρο και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, όπως η Αετομηλίτσα, η Φούρκα και η Μηλιά, το χιόνι έφτασε μέχρι και τα 20 εκατοστά, ενώ στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, ειδικά του ανατολικού Ζαγορίου, και στον αυχένα της Κατάρας τα μηχανήματα αποχιονισμού καθάρισαν το οδόστρωμα και πλέον δεν παρατηρούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Ωστόσο, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης των προηγούμενων ημερών, δύο μεγάλα κοπάδια εγκλωβίστηκαν σε μεγάλο υψόμετρο στις περιοχές του Πάπιγκου και του Κεράσοβου Κόνιτσας, που ευτυχώς απεγκλωβίστηκαν.

 

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...