Ο παγκόσμιος χάρτης του… φιλοδωρήματος

Ποιες είναι οι χώρες που «προβλέπεται» πουρμπουάρ και πού θεωρείται προσβολή

Τον πανικό τού να ανοίγεις το πορτοφόλι σου και να διαπιστώνεις ότι δεν έχεις ψιλά για φιλοδώρημα τον γνωρίζουμε ούτε λίγο ούτε πολύ όλοι. Οπως σίγουρα έχουμε έρθει όλοι αντιμέτωποι με το περιφρονητικό βλέμμα κάποιου υπαλλήλου στον οποίο αμελήσαμε να αφήσουμε πουρμπουάρ.

Αυτό που για μας τους Ελληνες είναι άγραφος νόμος, για κάποιους άλλους λαούς είναι παντελώς άγνωστη, αν όχι προσβλητική, χειρονομία. Οποιος έχει ταξιδέψει στις ΗΠΑ και στην Αίγυπτο και έχει ξεχάσει να δώσει πουρμπουάρ στο προσωπικό ξενοδοχείου, το πιθανότερο είναι ότι έχει καταλήξει να αισθανθεί αμήχανα, ενώ όποιος τόλμησε να αφήσει μερικά κέρματα στο τραπέζι εστιατορίου στη Γαλλία, ήρθε σίγουρα αντιμέτωπος με μια πιο νευρική αντίδραση, αφού τόσο εκεί όσο και στην Αργεντινή ή την Ιαπωνία το φιλοδώρημα θεωρείται παράνομο ή ακόμη και προσβλητικό.

Δεδομένου ότι έχει τεράστια σημασία να γνωρίζει κανείς σε ποιες χώρες υπάρχει η κουλτούρα του φιλοδωρήματος και σε ποιες όχι, για να αποφεύγει τις κακοτοπιές, η ταξιδιωτική μηχανή αναζήτησης Wego δημιούργησε έναν χάρτη που εξηγεί πότε πρέπει να δίνει κάποιος φιλοδώρημα όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό και πότε όχι. Σύμφωνα με αυτόν, το πουρμπουάρ απαγορεύεται ρητά και σε Ομάν και Υεμένη, ενώ στην Αυστρία, τη Βραζιλία, την Ολλανδία, τη Ρωσία, τη Χιλή, τη Νότιο Αφρική, την Ιρλανδία και την Τουρκία είναι αναμενόμενο μετά το τέλος κάθε γεύματος σε εστιατόριο.

Προαιρετικό είναι σε χώρες όπως η Βρετανία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Δανία και η Γερμανία.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ