Νέα βόμβα για τις συντάξεις

Η τρόικα θέλει άλλα πέντε χρόνια για την κατώτατη που δίνει τα… 360 ευρώ!

Νέες επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα εξακολουθεί να απαιτεί από την κυβέρνηση η τρόικα, με «πρώτο βιολί» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που ζητεί να αυξηθεί το όριο για τη χορήγηση κατώτατης σύνταξης από τα 15 στα 20 χρόνια ασφάλισης.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό όχι μόνο δεν βγήκαν ποτέ από την ατζέντα των δανειστών μας, αλλά ούτε η ελληνική πλευρά τις έχει αποκλείσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει: «Ολοι θέλουμε βιώσιμο Ασφαλιστικό, χωρίς εσωτερικές αδικίες. Αυτό θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε».

Η τρόικα γνωρίζει καλά ότι η Αθήνα επείγεται να ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι αποφάσεις για το πρόγραμμα προληπτικής στήριξης της χώρας και την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ετσι, η τριμερής εμφανίζεται αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί αυτήν την αδυναμία της ελληνικής πλευράς και να πιέσει για να υλοποιηθούν όλα τα μνημονιακά ορόσημα. Για το Ασφαλιστικό η τρόικα κάνει λόγο για «στρεβλώσεις» που πρέπει να αρθούν σταδιακά, γιατί λειτουργούν ως κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση. Μάλιστα βάζει στο στόχαστρο τις αναπηρικές συντάξεις και συντάξεις που χορηγούνται με τη χρήση βαρέων και ανθυγιεινών! Οι τεχνοκράτες της θεωρούν ότι η θεμελίωση συνταξιοδότησης και η απονομή «σχετικά υψηλής» κατώτατης σύνταξης (συνυπολογίζοντας το ΕΚΑΣ) με 15 χρόνια ασφάλισης αποτελεί πρόβλημα και το ΔΝΤ έχει προτείνει να αυξηθούν τα χρόνια ασφάλισης κατά πέντε, ώστε το όριο να διαμορφωθεί στα 20 έτη.

Η κυβέρνηση ήλπιζε να αποφύγει τέτοιες οδυνηρές παρεμβάσεις. «Αγκάθι» αποτελούν και οι ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων, που βάσει Μνημονίου πρέπει να γίνουν έως τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ελληνική πλευρά με επιστολή προς την τρόικα ζήτησε να μη συμπεριληφθεί στον τρέχοντα έλεγχο η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας πως το σύστημα είναι βιώσιμο έως το 2060.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ