Βόλτα στην Πάρνηθα με τα κόκκινα ελάφια

Πρόγραμμα επιμόρφωσης και ξεναγήσεων στα μαγευτικά μονοπάτια του εθνικού δρυμού

Εναν αναζωογονητικό περίπατο -και μάλιστα με… ξεναγό- στα κατάφυτα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, όπου επέστρεψαν(μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007) τα περίφημα κόκκινα ελάφια, μπορούν να απολαύσουν όσοι θέλουν να ανακαλύψουν ξανά ή να εξερευνήσουν πρώτη φορά τον πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Δρυάδες» της περιβαλλοντικής δράσης της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με τίτλο «Περπατώ – Παρατηρώ – Προστατεύω» που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και απευθύνεται σε πολίτες ηλικίας από 18 έως 35 ετών. Η «επιστροφή» των Αθηναίων στο… βουνό τους διοργανώνεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες έως το τέλος του έτους, όπως αυτό το Σάββατο 25 Οκτωβρίου.
q34ferfgf 3Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν επίσκεψη σε έκταση με αναδασώσεις και αντιδιαβρωτικά έργα, σε φυτώριο κεφαλληνιακής ελάτης, περίπατο σε περιβαλλοντικό μονοπάτι αλλά και χαλαρές στιγμές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δασικής αναψυχής. Μιλώντας στην «Espresso», η υπεύθυνη επικοινωνίας του Φορέα Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας Αννα Δερβένη δηλώνει πως σκοπός είναι η επιμόρφωση των νέων σε θέματα βιοποικιλότητας και η καλλιέργεια ευθύνης για την προστασία του δάσους με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου, πιο φιλικού κώδικα συμπεριφοράς γύρω από τα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα του περιβάλλοντος, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

«Πρόκειται για μια όμορφη περιήγηση και ενημέρωση στο βουνό» δηλώνει η ίδια και συμπληρώνει: «Ο περίπατος γίνεται με χαλαρό ρυθμό και διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, ενώ το πρόγραμμα ξεκινά στις 9.00 και τελειώνει στις 14.30. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι 40-50 άτομα την ημέρα και στον καθέναν προσφέρεται ένα μπουκαλάκι νερό ή χυμός και ένα σνακ ή φρούτο».
q34ferfgf 1Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ η μετακίνηση από τον σταθμό του μετρό στην Αττική μέχρι την Πάρνηθα γίνεται με ναυλωμένο λεωφορείο. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Οι ημερομηνίες και οι όροι συμμετοχής

Οσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στην περιβαλλοντική δράση «Περπατώ – Παρατηρώ – Προστατεύω» θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι ημερομηνίες διεξαγωγής που απομένουν είναι οι εξής: 1, 2, 15, 16, 29 και 30 Νοεμβρίου, καθώς και 13, 14, 20 και 21 Δεκεμβρίου. Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινή συνάντηση στον σταθμό του μετρό Αττική, μεταφορά με λεωφορείο στο τελεφερίκ, ανάβαση στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, επισκέψεις σε εκτάσεις με αναδασώσεις, αντιδιαβρωτικά έργα και στο φυτώριο ελάτης, περίπατο στο περιβαλλοντικό μονοπάτι, ξεκούραση σε χώρο δασικής αναψυχής, αναχώρηση από την Πάρνηθα και επιστροφή στη στάση του μετρό Αττική. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν ενδυμασία κατάλληλη για ορεινή πεζοπορία, ενώ τα δικαιολογητικά συμμετοχής θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected]

Ανδρέας Αξιώτης 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ