Αδιέξοδο (;) στην Αμφίπολη

Οι δηλώσεις της Κατερίνας Περιστέρη για σημαντικό πρόσωπο στον τάφο, που ίσως να πήραν τυμβωρύχοι

Για μια σημαντική προσωπικότητα, «κάποιον πολύ μεγάλο», που οι τυμβωρύχοι του μνημείου θα έπαιρναν μαζί τους, μίλησε η επικεφαλής των εργασιών στην Αμφίπολη Κατερίνα Περιστέρη προχθές αργά το βράδυ, μετά την τελευταία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού και τη δημοσιοποίηση του αμοντάριστου βίντεο από την αποκάλυψη του μαγευτικού ψηφιδωτού. «Αν πραγματικά ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα, που βέβαια δεν θα τον άφηναν οι τυμβωρύχοι. Πάντα ελπίζουμε και λέμε “εντάξει, υπάρχει αυτή η πιθανότητα”, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα βρει» δήλωσε η κυρία Περιστέρη μετά τη βράβευσή της με το Μακεδονικό Βραβείο 2014 στη Δράμα.

Οι εργασίες

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η ίδια σημείωσε ότι οι εργασίες συνεχίζονται τώρα στον τρίτο -και τελευταίο- θάλαμο.

hgvkudf
Μπορεί οι απανωτές ανακοινώσεις του υπουργείου και τα θαυμαστά -έως τώρα- ευρήματα να «γέννησαν» υψηλές προσδοκίες για τη σπουδαία προσωπικότητα-ένοικο στο μνημείο του λόφου Καστά, ωστόσο η μη ύπαρξη άλλου θαλάμου ανάγκασε τους αρχαιολόγους να μετριάσουν τις προσδοκίες. Οπως έγινε γνωστό από την επίσημη ενημέρωση που πραγματοποίησε η Αννα Παναγιωταρέα, ο τρίτος θάλαμος είναι ο τελευταίος. Τελικά μήπως οι τυμβωρύχοι δεν έχουν αφήσει τίποτα στο μνημείο; Είναι ο τάφος κενός;

Τέταρτος θάλαμος

Κατά την εκτενή αναφορά της στο θέμα των ανασκαφών που γίνονται τους τελευταίους μήνες στην Αμφίπολη η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη επισήμανε: «Αυτό που λέγαμε για τέταρτο θάλαμο δεν ήταν αποδεδειγμένο. Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είχε γίνει μια γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ηταν ένας δόμος που έχει πέσει. Δουλεύουμε στον τρίτο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει». Μάλιστα η αρχαιολόγος, η οποία τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά της στο πολιτιστικό και επιστημονικό γίγνεσθαι, κατέληξε: «Μόνο η ανασκαφή θα δείξει ποιος είναι ο νεκρός του τάφου».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ