Εγκεφαλικά κύτταρα από δερματικά!

Η επαναστατική μέθοδος έγινε σε ποντίκια (!) με ιδιαίτερη επιτυχία

Ενα μεγάλο βήμα για την Αναγεννητική Ιατρική, δηλαδή τον κλάδο της Ιατρικής που βοηθά τους ειδικούς να αποκαθιστούν προβλήματα υγείας χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, πραγματοποίησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον βρήκαν τον τρόπο να μετατρέπουν δερματικά κύτταρα απευθείας σε εγκεφαλικά προσπερνώντας το στάδιο της μετατροπής τους σε κάποια άλλη μορφή κι έτσι να τα χρησιμοποιούν απευθείας για τη θεραπεία διάφορων ασθενειών.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, πολλές θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα περιλαμβάνουν μια διαδικασία κατά την οποία ένας τύπος κυττάρων μετατρέπεται σε έναν άλλον (π.χ. τα βλαστοκύτταρα μετατρέπονται σε δερματικά κύτταρα). Κατά τη διάρκεια όμως αυτής της διαδικασίας υπάρχει ένα στάδιο από το οποίο περνούν τα αρχικά κύτταρα και κρύβει τον κίνδυνο της μετατροπής τους όχι στον επιθυμητό τύπο αλλά σε πολλούς και διαφορετικούς.

Με τη νέα ανακάλυψη των ερευνητών ωστόσο το στάδιο αυτό αποφεύγεται και μαζί του και ο παραπάνω κίνδυνος, γεγονός που αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι επιστήμονες κατάφεραν με τη νέα μέθοδο να μετατρέψουν ανθρώπινα δερματικά κύτταρα σε εγκεφαλικά και μάλιστα σε έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο, τους μεσαίους ακανθώδεις νευρώνες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον έλεγχο της κίνησης του σώματος.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neuron», οι ερευνητές εμφύτευσαν τα κύτταρα αυτά στον εγκέφαλο ποντικιών και διαπίστωσαν ότι για τους επόμενους τουλάχιστον έξι μήνες λειτουργούσαν φυσιολογικά. «Τα ανθρώπινα κύτταρα που καλλιεργήσαμε και εμφυτεύσαμε στον εγκέφαλο των ποντικιών όχι μόνο επέζησαν, αλλά επιπλέον παρουσίασαν λειτουργικές ιδιότητες που ήταν σχεδόν όμοιες με εκείνες των φυσιολογικών» είπε ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης Andrew S. Woo, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα αναπτυξιακής βιολογίας. «Τα κύτταρα αυτά δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και συνδέονται σε στόχους που βρίσκονται σε μακρινά σημεία του. Για την Αναγεννητική Ιατρική κάτι τέτοιο αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα» κατέληξε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ