Ανοια και λόγω βλάβης στις νευρικές ίνες

Το πρόβλημα είναι «ορατό» σε μαγνητική απεικόνιση

Μία σημαντική αιτία που προκαλεί άνοια εντόπισαν ερευνητές στον Καναδά, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη καινούργιων και πιο αποτελεσματικών θεραπειών.
Επιστήμονες από το Κέντρο Νευροεπιστημών Krembil διαπίστωσαν ότι στα περισσότερα είδη άνοιας που προσβάλλουν τον άνθρωπο υπάρχει βλάβη στις νευρικές ίνες (λευκή ύλη) του εγκεφάλου, οι οποίες είναι ορατές κατά τις εξετάσεις μαγνητικής απεικόνισης. Οπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, μεταβολές στη λευκή ύλη παρατηρούνται περίπου στο 50% των ηλικιωμένων, όμως για τους περισσότερους είναι ακίνδυνες. Οταν η βλάβη είναι έντονη, μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα, όπως η άνοια.
Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στη λευκή ύλη του εγκεφάλου τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστούν συμπτώματα της άνοιας, όπως αλλαγές στη συμπεριφορά και μείωση των γνωστικών λειτουργιών. Ωστόσο αυτό που δεν είχε γίνει κατανοητό ήταν η αιτία που προκαλεί την εμφάνιση των προβλημάτων στη λευκή ύλη, γι’ αυτό και οι ειδικοί πίστευαν ότι η αιτία βρίσκεται στη φθορά που προκαλεί η γήρανση.

Εν τέλει, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η μελέτη αποκάλυψε ότι στη λευκή ύλη εμφανίζονται καινούργια μικροσκοπικά σημεία που αποτελούν χαρακτηριστικό των μικρών εγκεφαλικών επεισοδίων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για κακώσεις που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, όμως σε βάθος χρόνου αρχίζουν να μοιάζουν με το πρόβλημα που εντοπίζεται στη λευκή ύλη όταν η άνοια έχει κάνει την εμφάνισή της.

«Τα ευρήματα αυτά μας εξέπληξαν, καθώς δείχνουν ότι τα μικρά και αθόρυβα εγκεφαλικά επεισόδια τελικά γίνονται πολύ πιο συχνά από ό,τι πίστευαν οι γιατροί και προφανώς αποτελούν την αιτία από την οποία ξεκινά η άνοια» ανέφερε ο νευροακτινολόγος δρ Daniel Mandell.
Πρόσθεσε δε ότι σε αντίθεση με τη νευροεκφυλιστική μορφή της άνοιας, για την οποία δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, αυτός ο τύπος της ίσως μπορεί να αντιμετωπιστεί επειδή βασίζεται σε αγγειακά προβλήματα.
Η επιστημονική έκθεση έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Annals of Neurology».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ