Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Οι 6 διάσημες Ελληνίδες που περιμένουν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τα...

Baby boom προσεχώς! Γεννητούρια αναμένονται το επόμενο διάστημα στην...

Στις 28 Απριλίου η πρεμιέρα του ριάλιτι «TV Queen» στο Open

Ολοταχώς ετοιμάζεται να βγει στον «αέρα» στις 28 Απριλίου...

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...

Ο πρίγκιπας Χάρι «έκοψε» επισήμως τους δεσμούς με τη Βρετανία

Να δίνει ο πατέρας σου μάχη με τον καρκίνο...

«Made in USA» οι (νέοι) έλεγχοι από την Εφορία

Η προαναγγελία κατάργησης των τεκμηρίων διαβίωσης από τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη ανοίγει τον δρόμο στο αμερικανικό σύστημα

Νέου τύπου φορολογικοί έλεγχοι («made in USA») πρόκειται να αντικαταστήσουν τα τεκμήρια, τα οποία σταδιακά οδεύουν προς απόσυρση.
Συγκεκριμένα, αντί του ισχύοντος μέχρι σήμερα συστήματος, αναμένεται πλέον να υλοποιηθεί και στη χώρα μας το λεγόμενο αμερικανικό σύστημα υπολογισμού του εισοδήματος ή, για την ακρίβεια, το αμερικανικό σύστημα εντοπισμού κρυφών εισοδημάτων.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το σύστημα υπολογισμού του εισοδήματος θα είναι πιο σκληρό και θα γίνεται με βάση τα έξοδα. Με δυο λόγια, οι δαπάνες θα παίζουν τον ρόλο των «παλαιών» τεκμηρίων.

Την καινούργια προαναγγελία για την κατάργηση από το νέο έτος των τεκμηρίων διαβίωσης έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας σε φορολογικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.
Πρακτικά, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να δημιουργήσει αναλυτικό φορολογικό, εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ για κάθε φορολογούμενο, το οποίο μελετάται να εμπλουτιστεί και με πρόσθετα στοιχεία που πιθανόν να κληθούν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι στη φορολογική δήλωση του 2015. Στο προφίλ θα συμπεριληφθούν ακίνητα και κινητά, δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος (π.χ. ασφάλιστρα, δίδακτρα, δόσεις δανείων) και όλα τα εισοδήματα που έχει δηλώσει -τουλάχιστον- την τελευταία δεκαετία.
          
Ολες οι δαπάνες

Από κόσκινο θα περνούν οι δαπάνες που αφορούν πάγια έξοδα για κατοικία – γραφείο, ιδιωτικά σχολεία – κλινικές,  δάνεια και αγορές με πιστωτικές κάρτες, ιδιωτική ασφάλιση, λογαριασμούς ΔΕΚΟ – κινητής τηλεφωνίας. Αυτές θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα από μισθούς και επαγγελματική δραστηριότητα, επιδόματα – αποζημιώσεις, επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις, καθώς και με την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου, δηλαδή με ακίνητα (μεταβολές), έργα τέχνης – κοσμήματα, αλλά και με τις καταθέσεις και τα μετρητά που έχει, με στόχο τον υπολογισμό και τη φορολόγηση των πραγματικών εισοδημάτων.

Στο στόχαστρο θα μπουν -κατ’ αρχάς- οι αποκαλούμενες ομάδες «υψηλού κινδύνου», δηλαδή κλάδοι και επαγγέλματα με ιστορικό διακεκριμένης φοροδιαφυγής, όπως αποτυπώνονται στις εκθέσεις του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΓΓΔΕ. Οι έλεγχοι, οι οποίοι ήδη διενεργούνται πιλοτικά σε υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, θα είναι κατά βάση δειγματοληπτικοί. Εξάλλου με το αποκαλούμενο «risk analysis» (ειδικά κριτήρια, με τα οποία οι υπηρεσίες θα τίθενται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού) θα εντοπίζονται περιπτώσεις με μεγάλη πιθανότητα φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει επιλέξει τουλάχιστον 20 υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος, στις οποίες θα εφαρμοστούν οι αποκαλούμενες «έμμεσες τεχνικές ελέγχου».

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...