Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο Εγκέλαδος «ράγισε» πάλι το Αίγιο

Μικροδονήσεις έχουν διαδεχτεί τα 4,8 Ρίχτερ, που ξύπνησαν μνήμες του 1995 στους κατοίκους της πόλης

Στον -αγχωτικό- ρυθμό του Εγκέλαδου εξακολουθούν να «χορεύουν» οι κάτοικοι του Αιγίου καθώς συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα, μετά τα 4,8 Ρίχτερ που τους έκαναν να πεταχτούν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους αργά το απόγευμα (ώρα 19.15) της περασμένης Παρασκευής.
Για πολλούς κατοίκους άλλωστε ξύπνησαν μνήμες του 1995, όταν οι σεισμογράφοι είχαν «τρελαθεί» με τη φονική -όπως αποδείχτηκε- δόνηση 6,1 Ρίχτερ τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου, που άφησε πίσω της 27 θύματα αλλά και πολύ σοβαρές υλικές καταστροφές. Τότε η πηγή του εφιαλτικού σκηνικού είχε εντοπιστεί περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά από το Αίγιο, στο δυτικό άκρο του Κορινθιακού κόλπου, ενώ 15 λεπτά μετά τον κύριο σεισμό είχε σημειωθεί δόνηση 5,7 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα την κατάρρευση κτιρίων.

Ενδεικτικά του πανικού που επικράτησε την Παρασκευή στο Αίγιο (αν και ο σεισμός έγινε αισθητός και σε άλλες παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Κορινθίας) είναι τα βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας (από κάμερες ασφαλείας των καταστημάτων κτλ.), τα οποία δείχνουν ανθρώπους να φωνάζουν «Παναγία μου, βοήθεια» (!) βγαίνοντας τρέχοντας έξω από τα κτίρια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, προηγήθηκε πολύ έντονη βοή, ενώ η δόνηση (με επίκεντρο τον δυτικό Κορινθιακό, πέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αιγίου) ήταν αρκετά μεγάλης διάρκειας.
Τα 4,8 Ρίχτερ έχουν ήδη διαδεχθεί δεκάδες μικροδονήσεις και οι σεισμολόγοι, που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, συνιστούν ψυχραιμία. Σύμφωνα πάντως με τον Καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, η δραστηριότητα δείχνει να εξελίσσεται ομαλά. Οσο για τις υλικές ζημιές, πιθανώς να είναι περισσότερες απ’ ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε.

Μεταξύ άλλων «πληγώθηκε» ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας της Φανερωμένης στο Αίγιο, ο οποίος είχε υποστεί τεράστιες ζημιές και το 1995, με αποτέλεσμα να μείνει κλειστός για πέντε χρόνια. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υποβληθεί περισσότερα από 100 αιτήματα για τη διενέργεια ελέγχων σε κτίρια. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργου Διδασκάλου, ειδικά κλιμάκια συνεχίζουν τους ελέγχους (πλήρης καταγραφή αναμένεται να υπάρξει σήμερα). Σε κάθε περίπτωση λειτουργεί ο τετραψήφιος αριθμός 4118, στον οποίο μπορούν να τηλεφωνούν οι κάτοικοι και να υποβάλλουν τα αιτήματά τους. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, εξαρχής καταγράφηκαν ζημιές σε 11 κτίρια (στην τοιχοποιία), σε δύο βιομηχανίες και στο εργοστάσιο της ΕΒΟ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...