Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Μεταμόσχευση για θεραπεία του Πάρκινσον

Αποκατέστησαν βλάβες του εγκεφάλου με βλαστοκύτταρα

Τον δρόμο για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον υπόσχεται να ανοίξει ερευνητική ομάδα από το σουηδικό πανεπιστήμιο Λουντ! Οι ερευνητές πέτυχαν, μέσω μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων, να αποκαταστήσουν τις εγκεφαλικές βλάβες που προκαλεί η νόσος σε πειραματόζωα. Θεωρούν μάλιστα πως οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το 2017.
Για να πετύχει το αποτέλεσμα αυτό η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναπτυξιακής και Αναγεννητικής Νευροβιολογίας Μαλίν Παρμάρ, προκάλεσε την καταστροφή στη μία πλευρά του εγκεφάλου πειραματόζωων των νευρώνων που παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, εκείνων δηλαδή που καταστρέφει η νόσος Πάρκινσον. Στη συνέχεια μετέτρεψαν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα σε νευρώνες αυτού του είδους και τους εμφύτευσαν με ενέσιμη μορφή στον εγκέφαλο των πειραματόζωων. Αποδείχθηκε πως τα μοσχεύματα πέτυχαν την αποκατάσταση των εγκεφαλικών κυττάρων.
«Πρόκειται για τεράστια πρόοδο» σχολίασε η δρ Παρμάρ εξηγώντας πως η έρευνα αποτελεί «ένα βήμα προς την κατεύθυνση των κλινικών δοκιμών». Αντίστοιχες δοκιμές είχαν γίνει και στο παρελθόν, στο πλαίσιο μικρότερης έρευνας. Η έρευνα χαρακτηρίστηκε αμφιλεγόμενη, καθώς είχαν χρησιμοποιηθεί μοσχεύματα εγκεφαλικού ιστού από έμβρυα που προέρχονταν από εκτρώσεις. Παρότι η έρευνα εγκαταλείφθηκε, επειδή τα αποτελέσματα ήταν μοιρασμένα, το ένα τρίτο των ασθενών που συμμετείχαν σε αυτήν διατήρησε τα νέα λειτουργικά εγκεφαλικά κύτταρα για τα επόμενα εικοσιπέντε χρόνια!

Αυτή τη φορά οι ερευνητές χρησιμοποιούν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να καλλιεργήσουν ώστε να αναπτύξουν μεγαλύτερες ποσότητες, απαραίτητες για τη μεταμόσχευση. Εξετάζουν όμως και το ενδεχόμενο χρήσης βλαστοκυττάρων από ιστό ενηλίκων, καθώς η επιλογή αυτή εγείρει λιγότερα ζητήματα ηθικής φύσης.
Σύμφωνα πάντως με τη βρετανική οργάνωση Parkinson’s UK, «παρότι αυτή η έρευνα αποτελεί πρόοδο προς τις κλινικές δοκιμές, υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν πριν μπορέσει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους που πάσχουν από την ασθένεια». Ως γνωστόν, σήμερα δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον, παρά μόνο φαρμακευτικές αγωγές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και την επιβράδυνση της πορείας της νόσου.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...