Φτερωτοί γείτονες της Θεσσαλονίκης

Κλικ στα σπάνια είδη πουλιών που ζουν στη συμπρωτεύουσα

Γεράκια ξαποσταίνουν στις στέγες των σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, παρέες γλάρων κουρνιάζουν στο καμπαναριό του Ιερού Ναού του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου, μπούφοι και κουκουβάγιες «μοιράζονται» τα κεραμίδια διατηρητέων σπιτιών στην Ανω Πόλη και πράσινοι παπαγάλοι, τσαλαπετεινοί και καλόγεροι κόβουν βόλτες σε πρασινάδες και ανοίγματα. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά περισσότερα από 140 είδη πτηνών φιλοξενεί η Θεσσαλονίκη!

Ο αριθμός των ειδών που έχουν… στέκι τη συμπρωτεύουσα θεωρείται αρκετά μεγάλος, ενώ ορισμένα από αυτά είναι σπάνια ή και απειλούμενα. Τουλάχιστον 42 είδη, τα περισσότερα γνωστά, είναι μόνιμοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης, αφού ζουν εκεί όλο τον χρόνο, φωλιάζουν και αναπαράγονται. Ενας σημαντικός αριθμός πουλιών έχει φτιάξει «σπιτικό» στις λιγότερο ανεπτυγμένες γωνιές της πόλης, στα πυκνά σημεία των πάρκων και στα πιο παλιά και έρημα κτίρια. Παράλληλα όμως για αρκετά είδη πτηνών η Θεσσαλονίκη αποτελεί… θέρετρο, τόπο διακοπών και σταθμό ξεκούρασης και διατροφής κατά τη μετανάστευση! Τα δεκάδες είδη κατέγραψαν οι ειδικοί που συνέταξαν τον κατάλογο πτηνών της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα παρατήρησης, όπως σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές, τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας επικαιροποίησαν τον οδηγό αναγνώρισης πουλιών της πόλης σαρώνοντάς την απ’ άκρη σ’ άκρη. Οπως προέκυψε από τις παρατηρήσεις, το καμπαναριό του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου αποτελεί πρώτης τάξης καταφύγιο για ασημόγλαρους, στα κτίρια του ΑΠΘ συχνάζουν γεράκια, στα πάρκα φωλιάζουν πράσινα παπαγαλάκια που δεν σταματούν να… φωνάζουν, ενώ στην Ανω Πόλη συναντιούνται μπούφοι και κουκουβάγιες.

Το 1997, χρονιά που η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, είχε εκδοθεί ο προηγούμενος οδηγός της Ορνιθολογικής. Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της έκδοσης, βιολόγο – ορνιθολόγο και μέλος της Ορνιθολογικής Δημήτρη Μπούσμπουρα, μεγάλη είναι η ποικιλία πουλιών που συναντάται στο ρέμα της Τούμπας, όπου παρατηρείται η καμπίσια πέρδικα. Πάντως, επειδή δεν υπάρχουν πολλά πάρκα στην πόλη, τα πτηνά βρίσκουν καταφύγιο στο δάσος του Σέιχ Σου, στην παραλία και στα ψηλά κτίρια, ενώ αρκετά… πετάγονται έως τη λίμνη Βόλβη προς αναζήτηση τροφής.

jklg

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ