Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Ο επιφανής Ελληνας αστροφυσικός που «κυνηγάει» κομήτη!

ΒΑΣΙΚΟΣ συντελεστής της ευρωπαϊκής διαστημικής αποστολής του σκάφους «Ροζέτα» (Rosetta), που σήμερα στις 10.35 ώρα Ελλάδας θα επιχειρήσει να γράψει ιστορία

ΒΑΣΙΚΟΣ συντελεστής της ευρωπαϊκής διαστημικής αποστολής του σκάφους «Ροζέτα» (Rosetta), που σήμερα στις 10.35 ώρα Ελλάδας θα επιχειρήσει να γράψει ιστορία απελευθερώνοντας το όχημα προσεδάφισης «Philae» στην επιφάνεια του κομήτη Τσουριούμοφ – Γκερασιμένκο (67Ρ/Churyumov – Gerasimenko), είναι ένας επιφανής Ελληνας αστροφυσικός.

Πρόκειται για τον Ελληνα εξερευνητή του Διαστήματος, καθηγητή (Senior Scientist) του Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διαστημικής Ερευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο Θανάση Οικονόμου, που ανήκει στο δυναμικό της NASA και με την ομάδα του δημιούργησε ένα επαναστατικό όργανο. Αυτό «κουβαλάει» το «Ροζέτα» και με την προσεδάφιση του «Philae» στην επιφάνεια του κομήτη θα είναι σε θέση -με ειδικά ραδιοσήματα που θα στείλει στα πετρώματά του- να αναλύσει τη χημική σύστασή του, βοηθώντας στην κατανόηση της προέλευσης και εξέλιξης του ηλιακού συστήματος.

«Θα είναι μεγάλο κατόρθωμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), αν πάνε όλα καλά κι έχουμε ομαλή προσεδάφιση. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος, που μια διαστημική συσκευή κατόρθωσε να προσεδαφισθεί σε έναν κομήτη εις κίνηση με μεγάλη ταχύτητα» λέει ο Ελληνας αστροφυσικός. Γεννήθηκε το 1937 στο Ζιάκα του νομού Γρεβενών και από μικρός είχε μανία να παρατηρεί τα αστέρια στον ουρανό. Σπούδασε Πυρηνική Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πράγας, ενώ από το 1981 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει λάβει πολλές διεθνείς βραβεύσεις σε αναγνώριση της συμβολής του στη μελέτη του ηλιακού συστήματος και για τη συμμετοχή του σε διαστημικές αποστολές.

dfhwtrh

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...