Πνεύματα και μακάκες στον «Ολυμπο της Μιανμάρ»

Μοναδικό αξιοθέατο το μοναστήρι Taung Kalat που είναι χτισμένο πάνω σε ένα ηφαίστειο

Σκαρφαλωμένο στην κορυφή του όρους Πόπα στην κεντρική Μιανμάρ βρίσκεται το μοναστήρι Taung Kalat που έχει χτιστεί πάνω σε ένα ηφαίστειο, γεγονός που κάνει «θαυμαστή» την κατασκευή του. Οι χρυσοποίκιλτοι θόλοι του Taung Kalat ξεχωρίζουν από χιλιόμετρα μακριά. Αν και δεν κατοικούν πλέον μοναχοί σε αυτό, συνεχίζει να θεωρείται μοναστήρι, αν και λειτουργεί περισσότερο ως τουριστικό αξιοθέατο. Προκειμένου να φτάσουν οι προσκυνητές ή οι επισκέπτες έως πάνω πρέπει να ανέβουν 777 σκαλοπάτια. Το ανέβασμα είναι δύσκολο και άκρως επικίνδυνο, επειδή τα σκαλοπάτια από τη μία πλευρά έχουν τον βράχο και από την άλλη το κενό! Η παράδοση λέει ότι το μοναστήρι είναι στοιχειωμένο από τον 11ο αιώνα και ότι σε αυτό «κατοικούν» τα πνεύματα Νατ, τα οποία είναι 37 τον αριθμό.

6 2

Οι «37 Μεγάλοι Νατ» λέγεται ότι ήταν όλοι ευγενείς, που είχαν όμως βασανιστικό θάνατο. Αλλος πέθανε από δάγκωμα φιδιού, άλλος από λέπρα, άλλος αποκεφαλίστηκε, άλλος θυσιάστηκε και άλλος πνίγηκε.

Aγάλματα

Το μοναστήρι γεμίζει από πιστούς που πάνε να προσκυνήσουν τα 37 αγάλματα των Μεγάλων Νατ, δύο φορές τον χρόνο, την εποχή του Ναϊόν (Μάιος) και την εποχή του Ναντάου (Νοέμβριος). Παρότι πρέπει να ανέβουν σε υψόμετρο 730 μέτρων, πολλοί είναι εκείνοι που το τολμούν κουβαλώντας μαζί τους λουλούδια, ουίσκι ή ακόμη και χρήματα. Θεωρούν ότι με όλα αυτά θα ανακουφιστούν οι ταλαιπωρημένες «ψυχές» των ευγενών. Πολλοί αποφασίζουν να επισκεφτούν το Taung Kalat και όταν έχει πανσέληνο, επειδή θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση της Σελήνης οι ψυχές έρχονται σε επαφή με τους θνητούς.

ghjet

Το Taung Kalat είναι ένας παράδεισος από φυσική άποψη, ένα ερημητήριο όπου επικρατεί απόλυτη ησυχία. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα χρυσό άγαλμα του Βούδα και οι μόνοι κάτοικοι, εκτός από τα πνεύματα των ευγενών Νατ, είναι οι πίθηκοι. Στον περίβολο του μοναστηριού υπάρχουν πολλοί μακάκες που μένουν εκεί εκτελώντας ένα είδος φύλαξης του χώρου, γεγονός που κάνει τους ντόπιους να τους σέβονται σαν θεότητες. Δεν είναι όμως μόνο το μοναστήρι που είναι συνυφασμένο με δοξασίες και θρύλους. Και το ίδιο το όρος στο οποίο είναι χτισμένο έχει τη δική του «μαγική» ιστορία. Το Πόπα, που είναι σαν μικρογραφία του όρους Φούτζι της Ιαπωνίας, είναι γνωστό ως Ολυμπος της Μιανμάρ. Με άλλα λόγια, θεωρείται καταφύγιο των θεών!

4 4

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ